ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απορρίπτει ως «απαράδεκτη» τη σύσταση της Ευρωβουλής η Τουρκία

Απορρίπτει ως «απαράδεκτη» τη σύσταση της Ευρωβουλής η Τουρκία
Screen Grab/YouTube

Για μεροληπτική στάση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο όνομα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και της εξυπηρέτησης συμφερόντων, κάνει λόγο του τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφορικά με την απόφασή του για τη δραστηριότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Άγκυρα επαναλαμβάνει ότι θα συνεχίσει να υπερασπίζεται «τα δικαιώματα της ίδιας και των Τουρκοκυπρίων» στην περιοχή και απορρίπτει τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ως απαράδεκτη.

Καταλήγοντας «υποσημειώνει» το άρθρο 9 αυτής της απόφασης, το οποίο καλεί το Συμβούλιο και την Επιτροπή της ΕΕ να διεξάγει έναν ευρύ και περιεκτικό διάλογο με την Τουρκία «και αναφέρεται σε μία ολοκληρωμένη και στρατηγική αρχιτεκτονική ασφάλειας, καθώς και σε συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο στον ενεργειακό τομέα».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών έχει ως εξής:

«H εκτός πραγματικότητας απόφαση για σύσταση της 17ης Σεπτεμβρίου 2020 σχετικά με τη χώρα μας και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία έγινε δεκτή από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) αποκλειστικά στο όνομα της αλληλεγγύης στην ΕΕ και με σκοπό την εξυπηρέτηση των εγωιστικών συμφερόντων ορισμένων κρατών-μελών, είναι απαράδεκτη από πολλές απόψεις.

»Η υιοθέτηση μιας τέτοιας μεροληπτικής σύστασης, παρά τις προσπάθειές μας σε όλα τα επίπεδα, σε όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των κρατών- μελών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δεν συνάδει με την καλή θέληση και την κοινή λογική.

»Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χάνει τον σεβασμό του με αυτή την προκατειλημμένη και άδικη στάση του και την άκυρη και μονόπλευρη ερμηνείες του Δικαίου της Θάλασσας, επί του οποίου δεν έχει αρμοδιότητα.

»Ούτε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ούτε η ΕΕ, αλλά ούτε και τα κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν την αρμοδιότητα να καθορίζουν τα σύνορα και τους χώρους δικαιοδοσίας τρίτων χωρών. Αν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ είναι ειλικρινείς το θέμα του συμβιβασμού στο πλαίσιο της Ευρώπης, θα πρέπει να επιδεικνύουν μονάχα στάση που θα διευκολύνει και θα είναι συμφιλιωτική, θα πρέπει να προσεγγίζουν την υποψήφια προς ένταξη Τουρκία χωρίς προκαταλήψεις, θα πρέπει να τάσσονται υπέρ του δικαίου σε αμφιλεγόμενα ζητήματα και να μην μεροληπτούν.

»Η Τουρκία επέδειξε καλή πίστη, και δεν παρεξέκλινε από την ορθή στάση αρχών απέναντι στις μαξιμαλιστικές θέσεις που αγνοούν τα δικαιώματα και απέναντι σε προκλητικές ενέργειες επέλεξε μία αποφασιστική αλλά λογική προσέγγιση. Η Τουρκία, χωρίς να εποφθαλμιά κανενός δικαίωμα, θα εξακολουθήσει να προασπίζεται με την ίδια αποφασιστικά τα δικαιώματα της ίδιας και του ‘ΤΔΒΚ’ που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο.

»Η Τουρκία είναι υπέρ του ειλικρινούς διαλόγου και συνεργασίας με την ΕΕ με την προοπτική της ένταξης. Όπως είπε και ο κ. υπουργός μας στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και όπως τόνισε στην επιστολή που έστειλε στους ευρωβουλευτές, προτιμά πάντα τον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση των διαφορών.

»Από την άλλη πλευρά, καταγράφουμε το άρθρο 9 αυτής της απόφασης, το οποίο καλεί το Συμβούλιο και την Επιτροπή της ΕΕ να διεξάγει έναν ευρύ και περιεκτικό διάλογο με τη χώρα μας και αναφέρεται σε μία ολοκληρωμένη και στρατηγική αρχιτεκτονική ασφάλειας, καθώς και σε συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο στον ενεργειακό τομέα».

Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Σημειώνεται ότι σε ψήφισμα που υιοθετήθηκε σήμερα, Πέμπτη, με 601 ψήφους υπέρ, 57 κατά και 36 αποχές, οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν την πλήρη αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα και την Κύπρο, καταδικάζοντας τις ενέργειες της Τουρκίας στις ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τη συνεχιζόμενη διαμάχη και τον συναφή κίνδυνο περαιτέρω στρατιωτικής κλιμάκωσης μεταξύ κρατών μελών της ΕΕ και μίας υποψήφιας προς ένταξη χώρας.

Δηλώνοντας ότι η ΕΕ είναι σαφής και αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της, οι ευρωβουλευτές καλούν την Τουρκία να τερματίσει αμέσως κάθε περαιτέρω παράνομη έρευνα και γεώτρηση στην Ανατολική Μεσόγειο, να απέχει από παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και των ελληνικών και κυπριακών χωρικών υδάτων και να σταματήσει την «εθνικιστική πολεμοκάπηλη ρητορική».

Επιδείνωση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας

Σύμφωνα με το ψήφισμα που υιοθετήθηκε, βιώσιμη επίλυση μπορεί να υπάρξει μόνο μέσω διαλόγου, διπλωματίας και διαπραγματεύσεων. Οι ευρωβουλευτές καλούν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, και ειδικά την Τουρκία, να δεσμευτούν για την αποκλιμάκωση της κατάστασης μέσω της απόσυρσης των δυνάμεών τους από την περιοχή. Χαιρετίζουν την απόφαση της Τουρκίας να αποσύρει το σεισμογραφικό σκάφος της από την περιοχή στις 12 Σεπτεμβρίου, κάνοντας έτσι το πρώτο βήμα για την άμβλυνση των εντάσεων. Ωστόσο καταδικάζουν την απόφαση για την παράταση της αποστολής άλλου ερευνητικού πλοίου.

Επιπλέον, το κοινοβούλιο εκφράζει σοβαρές ανησυχίες για την τρέχουσα κατάσταση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, οι οποίες επηρεάζονται από την δεινή κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία και την διάβρωση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.

Δεν αποκλείονται περαιτέρω κυρώσεις

Το ψήφισμα καλεί ακόμα την Τουρκία αλλά και τα κράτη μέλη να στηρίξουν τον διάλογο στη Λιβύη και να τηρήσουν το εμπάργκο όπλων που έχει επιβάλει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, εκφράζοντας τη λύπη των ευρωβουλευτών για τον αρνητικό αντίκτυπο που έχουν η τρέχουσα εξωτερική πολιτική της Τουρκίας και άλλες δράσεις στη Μεσόγειο στη σταθερότητα της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας.

Εμμένοντας στην άποψη ότι περαιτέρω κυρώσεις μπορούν να αποφευχθούν μόνο μέσω του διαλόγου, οι ευρωβουλευτές καλούν το Συμβούλιο να είναι έτοιμο να καταρτίσει κατάλογο περαιτέρω περιοριστικών μέτρων, τα οποία θα πρέπει να είναι τομεακά και στοχευμένα και να μην έχουν αρνητικό αντίκτυπο στον τουρκικό λαό ή στους πρόσφυγες που διαμένουν στην Τουρκία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ