ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ναι μεν, αλλά...» από Ερντογάν: Θα μπορούσε να υπάρξει μια συνάντηση με τον Μητσοτάκη

«Ναι μεν, αλλά...» από Ερντογάν: Θα μπορούσε να υπάρξει μια συνάντηση με τον Μητσοτάκη
(Turkish Presidency via AP. Pool)

«Το ότι αποσύραμε το Oruc Reis για συντήρηση έχει ένα νόημα»: αυτό δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως θα μπορούσε να υπάρξει μια συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα συζητηθούν «τετελεσμένα» της ελληνικής πλευράς, όπως άφησε να εννοηθεί.

«Θα μπορούσε να υπάρξει μία συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Μητσοτάκη; Τι είναι σημαντικό για εμάς, υπό ποιες συνθήκες και τι θα συζητήσουμε; Εάν πρόκειται να συζητήσουμε τα τετελεσμένα τους για το Καστελόριζο, δεν υπάρχει ανάγκη» ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος, επαναλαμβάνοντας μια πάγια θέση της Άγκυρας.

Θέτοντας το πλαίσιο των συνομιλιών, ο Ερντογάν ανέφερε:

«Εμείς μπορούμε να συνομιλήσουμε. Είτε με τηλεδιάσκεψη, είτε σε μία τρίτη χώρα. Συνομιλούμε. Αλλά αν η Ελληνίδα Πρόεδρος πηγαίνει στο νησί (σ.σ. Καστελόριζο) για να κάνει επίδειξη ισχύος, μπορούμε να κάνουμε και εμείς μεγαλύτερη».

Όπως υποστήριξε, η απόσυρση του Oruc Reis για συντήρηση έχει ένα νόημα.

«Γιατί το κάναμε; Είναι ένα μήνυμα με νόημα. Για να ανοίξουμε χώρο στη διπλωματία. Το κάναμε για να εκμεταλλευτεί αυτή την ευκαιρία η Ελλάδα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι σταματάμε τις έρευνές μας» δήλωσε ο ίδιος, και συμπλήρωσε:

«Όταν τελειώσουν οι επισκευές και η συντήρηση του Oruc Reis θα επιστρέψει στα καθήκοντά του».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ