ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη με «σοσιαλδημοκρατική» συνταγή 10 μέτρων

Ο Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη με «σοσιαλδημοκρατική» συνταγή 10 μέτρων
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ / ΙΝΤΜΕ

 Η σημερινή ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη δεν θα είναι διαφορετική μόνο λόγω των έκτακτων μέτρων για τον κορωνοϊό.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φιλοδοξεί να καταστήσει αυτήν την ομιλία στο Thessaloniki Forum την «επίσημη πρώτη» του «νέου ΣΥΡΙΖΑ». Πέρα από το νέο έμβλημα του κόμματος και τα καινούργια πρόσωπα που θα πλαισιώσουν τον κ. Τσίπρα όπως ο Νάσος Ηλιόπουλος, το επιτελείο της Κουμουνδούρου θέλει να στείλει το μήνυμα ότι έχει εναλλακτική πρόταση διαχείρισης της οικονομικής και υγειονομικής κρίσης. Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτή η εναλλακτική πρόταση έχει δύο βασικά χαρακτηριστικά:

  • Βρίσκεται στους αντίποδες της κυβερνητικής πολιτικής.
  • Είναι συμβατή με τους ευρωπαϊκούς κανόνες και τις δημοσιονομικές αντοχές της χώρας.

Στην ουσία, πρόκειται για μια συνέχεια του προγράμματος «Μένουμε Όρθιοι».

Ο ρόλος του κράτους

Από όσα είπαν πηγές της Κουμουνδούρου, στον πυρήνα της πρότασης Τσίπρα βρίσκεται ένας νέος ρόλος του κράτους στην οικονομία. Στον ΣΥΡΙΖΑ μιλάνε για έναν «νέο καθοδηγητικό - πρωταγωνιστικό ρόλο του κράτους στην οικονομία, την Υγεία, την Παιδεία, τις υποδομές αλλά και το χρηματοπιστωτικό σύστημα που οφείλει - επιτέλους - να διαδραματίσει το ρόλο του στον κύκλο της οικονομίας».

Ο ισχυρός ρόλος του κράτους συνοδεύεται από μια ισότιμη απεύθυνση σε εργαζόμενους, νεολαία, αυτοπαπασχολούμενος και μεσαίους επιχειρηματίες, πάνω στη βάση μιας νέας κοινωνικής συμφωνίας για την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη. Η συμφωνία αυτή εδράζεται στη θεώρηση που υιοθετεί ο ΣΥΡΙΖΑ για σύγκλιση συμφερόντων μεταξύ των κοινωνικών ομάδων στις οποίες απευθύνεται προνομιακά.

Το τρίπτυχο καθοδηγητικό κράτος – κοινωνική συμφωνία – σύγκλιση συμφερόντων εργαζόμενων και μεσαίας τάξης δεν είναι παρά μια σύγχρονη προσαρμογή της σκέψης του Κέινς και των προγραμμάτων της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας.

Τα 10 σημεία

Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να παρουσιάσει 10 μέτρα για να αντιμετωπιστεί η ύφεση και να μη βαθύνουν περαιτέρω οι ανισότητες. Αναμένεται επίσης ότι θα κατηγορήσει εκ νέου τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι έφερε την ύφεση πριν το ξέσπασμα της επιδημίας, καθώς και ότι μετατρέπει την κρίση σε ευκαιρία υπέρ των ισχυρών του χρήματος. Σε συνέχεια του «Μένουμε Όρθιοι» τα 10 μέτρα θα κινηθούν στη λογική περισσότερα χρήματα στις επιχειρήσεις – προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Τέλος, πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα ασκήσει δριμεία κριτική στην κυβέρνησης για την υγειονομική διαχείριση της επιδημίας, κάτι που δεν είχε κάνει στην παρουσίαση του Μένουμε Όρθιοι.

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρας θα πραγματοποιηθεί στις 19:00 στο Συνεδριακό Κέντρο Ιωάννης Βελλίδης, ενώ η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου θα γίνει την Κυριακή το μεσημέρι στις 13:00.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ