ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λιβάνιος: Πάνω από 37 εκατ. ευρώ σε Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα και νησιά Ιονίου

Λιβάνιος: Πάνω από 37 εκατ. ευρώ σε Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα και νησιά Ιονίου
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/ ΙΝΤΙΜΕ

Πάνω από 37 εκατ. ευρώ υπολογίζεται η αποκατάσταση των ζημιών σε Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα και Ιόνιο, σύμφωνα με τις τελευταίες δηλώσεις του υφυπουργού Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιου.

Ο κ. Λιβάνιος μιλώντας το πρωί της Δευτέρας σε ενημερωτική εκπομπή της ΕΡΤ, τόνισε ότι εκταμιεύονται άμεσα 12 εκ. ευρώ για τις πρώτες αποζημιώσεις, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών εγκρίνει έκτακτη επιχορήγηση ακόμη 25 εκ. ευρώ προς τους Δήμους και τις Περιφέρειες των πληγεισών περιοχών.

Αναφορικά με την κατάσταση στη Θεσσαλία ο υφυπουργός σημείωσε ότι πρόκειται για πολύ δύσκολη περίπτωση αναφερόμενος κυρίως στην Καρδίτσα, λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για να ανταποκριθεί στις νέες ανάγκες που δημιουργήθηκαν στις ανωτέρω περιοχές.

«Ο Πρωθυπουργός μας ζήτησε όχι μόνο να βρεθούμε άμεσα στις περιοχές που έχουν πληγεί από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, αλλά να είναι γρήγορη η αποκατάσταση των ζημιών σε υποδομές, νοικοκυριά και επιχειρήσεις και οι αποζημιώσεις για την αγροτική παραγωγή» δήλωσε ο κ. Λιβάνιος,

Προτεραιότητα τους η αποκατάσταση της υδροδότησης της ηλεκτροδότησης και των επικοινωνιών. Καθώς έχει πληγεί σχεδόν το σύνολο του νομού Καρδίτσας, τέσσερις από τους έξι δήμους έχουν πολύ αυξημένα προβλήματα.

Ήδη κλιμάκια δήμων και περιφερειών προχωρούν αμέσως σε καταγραφές. Τα πρώτα καταγράφουν του πληγέντες κατοίκους και τα νοικοκυριά τους που καταστράφηκαν ενώ τα κλιμάκια των περιφερειών θα απογράψουν τους πληγέντες επαγγελματίες.
Άμεσα σε κάθε νοικοκυριό που επλήγη θα καταβληθούν 600 € για τις επείγουσες πρώτες ανάγκες τους. Επιπλέον 600 ευρώ για πολύτεκνες οικογένειες ή οικογένειες που έχουν κάποιο μέλος τους ΑΜΕΑ. Αντικατάσταση οικοσκευής σε κύρια κατοικία που καταστράφηκε έως 6000 € ενώ αναστέλλονται για έξι μήνες οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις των πληγέντων . Επίσης θα καταβληθούν 4.500 ευρώ σε άτομα που υπέστησαν τραυματισμό ή αναπηρία στη φυσική καταστροφή. Επίδομα 5.000 ευρώ σε φυσικά πρόσωπα για κατοικία και 8.000 για κάθε επιχείρηση που επλήγη. Παράλληλα σε δήμους και περιφέρειες θα εκταμιευτούν ενισχύσεις για την αποκατάσταση υποδομών. Ειδικά το υπουργείο Υποδομών θα καταβάλλει από ένα εκατ. ευρώ σε κάθε δήμο για την αποκατάσταση ασφάλτων σε δρόμους που σημειώθηκαν καταστροφές. Παράλληλα το υπουργείο Εσωτερικών θα κατανείμει πόρους ύψους 27 εκατ. ευρώ στους πληγέντες δήμους και περίπου 12 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν στους δήμους έναντι των αποζημιώσεων που θα χρειαστεί να καταβληθούν.
Για τις επιχειρήσεις υπάρχει ακατάσχετη επιχορήγηση καθώς επίσης και η δυνατότητα επιδότησης κατεστραμμένου εξοπλισμού και καταβάλλεται προσπάθεια σε συνεννόηση με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών να υπάρξει αναστολή των δανειακών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων προς τα πιστωτικά ιδρύματα.
Στην επιχείρηση αποκατάστασης των ζημιών θα συνδράμει και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας στην επανασύνδεση αποκλεισμένων περιοχών και ιδίως στην περιοχή του Μουζακίου με την κατασκευή προσωρινής γέφυρας.

Όλα τα υπουργεία βρίσκονται, είπε o κ. Λιβάνιος, σε διαρκή συντονισμό για την αποκατάσταση των ζημιών. Παράλληλα συνεργεία του ΕΛΓΑ καταγράφουν τις ζημιές στις αγροκαλλιέργειες και στο ζωικό κεφάλαιο.
Ο υφυπουργός επέδειξε ως πρώτο σημείο επαφής των πληγέντων τους δήμους που ενισχύονται με προσωπικό προκειμένου να βοηθηθούν στην αποκατάσταση των ζημιών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ