ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βερολίνο και Ουάσινγκτον στήνουν τους διαύλους του ελληνοτουρκικού διαλόγου

Βερολίνο και Ουάσινγκτον στήνουν τους διαύλους του ελληνοτουρκικού διαλόγου
(AP Photo/Burhan Ozbilici)

Σκληρό διπλωματικό «πόκερ» βρίσκεται σε εξέλιξη στο τρίγωνο Βερολίνου - Βρυξελλών και Ουάσινγκτον, αναφορικά με την έναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας - Τουρκίας.

Το Βερολίνο κρατά κλειστά τα χαρτιά του μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέφεν Ζάιμπερτ να επαναλαμβάνει την έκκληση για αποκλιμάκωση της έντασης και απ’ ευθείας διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Ο κ. Ζάιμπερτ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, διευκρίνισε ότι δεν έχει να αναφέρει κάποια πρόοδο στην διαμεσολαβητική προσπάθεια της καγκελαρίου ενόψει της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Πέμπτη, επισημαίνοντας:

«Η έκκλησή μας παραμένει, για αποκλιμάκωση, διάλογο, επίλυση των επίμαχων προβλημάτων με απευθείας συνομιλίες. Αυτό στηρίζει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και προσωπικά η καγκελάριος με συζητήσεις που διεξάγει».

Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση αξιολογεί όλα τα δεδομένα και αναμένει να κλειδώσουν όλες οι λεπτομέρειες για να προχωρήσει σε επίσημες ανακοινώσεις.

«Θα κάνουμε ανακοινώσεις όταν πραγματικά κλειδώσει αυτό το ενδεχόμενο. Είμαστε κοντά στην επανάληψη των διερευνητικών, αλλά το πόσο σύντομα θα γίνει αυτό εξαρτάται και από τους δύο. Είμαστε σε ένα καλό κλίμα συζητήσεων. Όταν θα έχουμε κάτι έτοιμο, θα το ανακοινώσουμε», διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Στον… πάγο οι κυρώσεις;

Κι ενώ φαίνεται ότι έχει ανοίξει ο δρόμος για να κάτσουν στο τραπέζι του διαλόγου Ελλάδα και Τουρκία, το θέμα των κυρώσεων εναντίον της γειτονικής χώρας εξελίσσεται σε παζλ για δυνατούς λύτες.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας έδειξε, εκ νέου ότι το ζήτημα των κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας βρίσκεται πάντα στο τραπέζι και εξαρτάται από την ίδια εάν και πότε αυτές θα εφαρμοστούν.

«Το ζητούμενο που πρέπει να εξετάσουν οι ηγέτες είναι με ποιο τρόπο ενεργοποιούνται πιθανές κυρώσεις, εάν η Τουρκία δεν συνεχίσει τη συμπεριφορά που δείχνει τις τελευταίες εβδομάδες για αποκλιμάκωση», τόνισε κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Πάντως η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες έληξε χωρίς πρόταση για κυρώσεις στην Τουρκία.

Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, ήταν λακωνικός και δήλωσε ότι στην Σύνοδο Κορυφής οι ηγέτες της Ευρώπης θα αναλύσουν την κατάσταση με την Τουρκία, ώστε να χειριστούν το θέμα.

«Θα εφαρμόσουμε τις πολιτικές κατευθύνσεις που θα λάβουμε», προσέθεσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, επέμεινε στο χθεσινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων ότι θα ασκήσει βέτο στις προωθούμενες κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας αν δεν λειτουργήσει ο παράλληλος μηχανισμός κυρώσεων και κατά της Τουρκίας, όπως είχε συμφωνηθεί στο τελευταίο άτυπο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ στο Βερολίνο.

Για το συγκεκριμένο θέμα ο εκπρόσωπος της Γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ, περιορίστηκε να δηλώσει ότι δεν θα δώσει «ενδιάμεσο αποτέλεσμα» ενόψει της Συνόδου.

Απτά δείγματα ζητά ο Δένδιας

«Θετικό δείγμα» χαρακτήρισε την αποχώρηση του Ορόυτς Ρέις το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ωστόσο πρόκειται για «ένα πρώτο δείγμα», ανέφερε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στη δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση του ΣΕΥ.

Παράλληλα, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι «η Τουρκία πρέπει να δώσει πολλά άλλα απτά δείγματα σεβασμού του διεθνούς δικαίου».

Επίσκεψη υψηλού συμβολισμού Κι ενώ οι διαβουλεύσεις για τα ελληνοτουρκικά έχουν πάρει φωτιά, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα επισκεφτεί τη χώρα μας στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου.

Η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών θεωρείται κομβικής σημασίας, σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή για τα ελληνοτουρκικά και όπως ανέφερε ο Στέλιος Πέτσας, «ο κ. Πομπέο θα δηλώσει την έμπρακτη υποστήριξή του στην Ελλάδα».

Παράλληλα, στη συνάντηση των κυρίων Μητσοτάκη - Πομπέο θα συζητηθούν και θέματα αμυντικής συνεργασίας που αφορούν τις δύο χώρες.

Για το πλήρες και αναλυτικό πρόγραμμα τόσο του Αμερικανού ΥΠΕΞ όσο και του Κυριάκου Μητσοτάκη, θα υπάρξουν ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες. Σημειώνεται ότι οι Αμερικανοί σε ό,τι αφορά στο ευρύτερο πλαίσιο της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας έχουν στραμμένο το ενδιαφέρον τους στη στρατηγική, γεωπολιτική και στρατιωτική σημασία υποδομών όπως το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Επίσης στην επενδυτική τους σφαίρα έχουν μπει τα ναυπηγεία που σχετίζονται με την κατασκευή πολεμικού υλικού για το Πολεμικό Ναυτικό.

Αμερικανικό ενδιαφέρον για επενδύσεις Μάλιστα, χθες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με στελέχη του αμερικανικού κρατικού χρηματοδοτικού οργανισμού International Development Finance Corporation με επικεφαλής τον διευθύνοντα σύμβουλο Άνταμ Μπόουλερ.

Ο εν λόγω κρατικός φορέας των Ηνωμένων Πολιτειών δραστηριοποιείται μεταξύ άλλων σε στρατηγικές επενδύσεις, στους τομείς της ενέργειας, των υποδομών και της τεχνολογίας.

Κατά τη συνάντηση επιβεβαιώθηκε το αμερικανικό ενδιαφέρον για την προοπτική πραγματοποίησης επενδύσεων στη χώρα μας, όπως στα Ναυπηγεία Ελευσίνας και τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και Καβάλας και υπογραμμίστηκε ότι η Ελλάδα, ως σημαντικός παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή παρουσιάζει ιδιαίτερες επενδυτικές ευκαιρίες με στρατηγικά χαρακτηριστικά, που θα συμβάλλουν στη σημαντική ανάπτυξη της εθνικής της οικονομίας αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ