ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στουρνάρας: Στο τέλος Σεπτεμβρίου το σχέδιο για bad bank – Ύφεση 7,5% το 2020

Στουρνάρας: Στο τέλος Σεπτεμβρίου το σχέδιο για bad bank – Ύφεση 7,5% το 2020
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/ ΙΝΤΙΜΕ

Στο τέλος Σεπτεμβρίου θα κατατεθεί στην κυβέρνηση το σχέδιο της Tράπεζας της Ελλάδας για την δημιουργία bad bank όπως ανέφερε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας σε εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Επεσήμανε, δε, ότι το σχέδιο θα υποβληθεί στους αρμόδιους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ώστε εφόσον εγκριθεί, να τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2021. Παράλληλα επανέλαβε πως η bad bank λειτουργήσει υποστηρικτικά στο σχήμα «Ηρακλής».

«Στην Ευρώπη υπάρχουν 10 τέτοια σχήματα, η Ιταλία έφτιαξε δύο σε σύντομο χρονικό διάστημα», εξήγησε. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Στουρνάρα, στο ιδανικό σενάριο στο νέο φορέα θα μπορούσαν να μεταφερθούν 40-45 δισ. ευρώ τα οποία θα «περισσέψουν» μετά την αξιοποίηση του Ηρακλή.

Το σύνολο των κόκκινων δανείων εκτιμάται στα 60 δισ. ευρώ στο τέλος του πρώτου εξαμήνου και η πανδημία υπολογίζεται πως θα επιβαρύνει τους ισολογισμούς των τραπεζών με επιπλέον 10 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Αναφορικά με την ύφεση η Τράπεζα της Ελλάδος προχώρησε σε υποβάθμιση των προβλέψεών της και πλέον αναμένει πτώση του ΑΕΠ κατά 7,5%. Το δυσμενές σενάριο παραμένει στο -9,4% σε συνάρτηση με τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.

Όπως επεσήμανε ο Κεντρικός Τραπεζίτης, για το 2021 το βασικό σενάριο της ΤτΕ αφορά σε ανάπτυξη 5,6% με την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης να θεωρείται «κλειδί», καθώς κρίνεται πως μπορεί να προσθέσει 1,9 πόντους στην ανάκαμψη.

Ωστόσο, δεν είναι ακόμα σαφές το πότε η παρατηρούμενη σημαντική αύξηση των καταθέσεων θα μετουσιωθεί σε αύξηση της κατανάλωσης και των επενδύσεων. Το πρωτογενές έλλειμμα στον φετινό προϋπολογισμό εκτιμάται στο 6% του ΑΕΠ, ενώ το δημόσιο χρέος αναμένεται να ξεπεράσει οριακά το 200% του ΑΕΠ χωρίς να εγείρονται προβληματισμοί μεσοπρόθεσμης βιωσιμότητας, τόνισε ο κ. Στουρνάρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ