ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωπαϊκές πηγές για προσφυγικό: Ο Έβρος έδειξε ότι η ΕΕ μπορεί να φυλάει τα σύνορά της

Ευρωπαϊκές πηγές για προσφυγικό: Ο Έβρος έδειξε ότι η ΕΕ μπορεί να φυλάει τα σύνορά της
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS

Το Νέο Σχέδιο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο παρουσιάζει την Τετάρτη η Κομισιόν, με στόχο να υπάρχει μια συνεκτική και συνολική ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική.

«Οι χώρες πρώτης υποδοχής πρέπει να έχουν τη βεβαιότητα της μόνιμης αλληλεγγύης» τονίζουν πηγές της ΕΕ επισημαίνοντας ότι η παρούσα προσπάθεια στοχεύει «στη μόνιμη, συνεχή και αποτελεσματική αλληλεγγύη, στην οικοδόμηση ενός συστήματος αλληλεγγύης για συνθήκες κρίσης, απειλής και έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα», ενώ σημειώνεται ότι δίνεται μεγάλη σημασία στο να υπάρχει η βεβαιότητα πως το σύστημα θα παράσχει αλληλεγγύη σε όποιο κράτος-μέλος το ζητήσει».

Αναφορικά με τις χώρες του Βίζεγκραντ (Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία και Σλοβακία), αναφέρεται ότι με βάση το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, θα πρέπει να μπορούν να συμμετέχουν ώστε να παρέχουν αλληλεγγύη, αλλιώς θα τους επιβληθεί να το κάνουν.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, «βασική φιλοσοφία είναι ότι πρόκειται για κάτι ολιστικό και όχι κάτι αποσπασματικό» υπογραμμίζοντας ότι «δεν θα πρέπει να γίνουν τα λάθη του 2016».

Το νέο Σχέδιο θα περιλαμβάνει συνολικά 15 νομοθετικές πρωτοβουλίες με κύριους πυλώνες τη δέσμευση για καλύτερη συνεργασία που σημαίνει καλύτερος έλεγχος των συνόρων, την ισχυρή δόση αξιοπιστίας και τη νομιμοποίηση αιτήματος για αλληλεγγύη.

«Ο Έβρος έδειξε ότι η ΕΕ μπορεί να φυλάει τα σύνορά της», σημειώνουν οι ευρωπαϊκές πηγές.

Σύμφωνα με τις πηγές, «είναι δεδομένη η βούληση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συνεχίσει τη συνεργασία με την Τουρκία, ακόμη και σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, κάτι το οποίο είναι δύσκολο αλλά εφικτό».

Πάντως, τονίζεται ότι η γερμανική Προεδρία της ΕΕ, αλλά και εν συνεχεία η πορτογαλική συμβάλλει στην καλή συγκυρία για να είναι επιτυχημένο το σχέδιο της Κομισιόν.

Ενόψει της αυριανής παρουσίασης της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης, κατά τη συνομιλία τους, ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε τον κρίσιμο και ζωτικής σημασίας ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην υιοθέτηση του νέου Συμφώνου. Παρουσίασε τις ελληνικές θέσεις και ανησυχίες, υπογραμμίζοντας ότι αυτές είναι κοινές για τα πέντε κράτη-μέλη πρώτης γραμμής (Ελλάδα, Κύπρο, Ιταλία, Ισπανία, Μάλτα).

Επίσης, ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε ότι απαιτείται μια στιβαρή ευρωπαϊκή πολιτική επιστροφών, καθώς και δίκαιη κατανομή του μεταναστευτικού βάρους μεταξύ των κρατών της ΕΕ.

Από την πλευρά του ο κ. Σασόλι, αναφέρει η ίδια ανακοίνωση, αναγνώρισε τη δύσκολη αποστολή που έχουν αναλάβει οι χώρες πρώτης γραμμής στη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος και υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην αρχή της αλληλεγγύης.

Επιπλέον, πρότεινε να υπάρχει κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης επικοινωνία και αλληλοενημέρωση μεταξύ των ομάδων των συνεργατών του και του κ. Κουμουτσάκου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ