ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Αναστασιάδη: Στο επίκεντρο οι εξελίξεις για την Τουρκία

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Αναστασιάδη: Στο επίκεντρο οι εξελίξεις για την Τουρκία
INTIME NEWS / © European Union

O πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε το απόγευμα της Τρίτης τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Στη διάρκεια της επικοινωνίας συζητήθηκε ο συντονισμός των ενεργειών Ελλάδας και Κύπρου εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Τουρκία.

Νωρίτερα, την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ανακοίνωσε η Αθήνα.

Συγκεκριμένα σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει τα εξής:

«Η Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν τη διεξαγωγή του 61ου γύρου Διερευνητικών Επαφών, στην Κωνσταντινούπολη, προσεχώς».

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών δεν υπάρχει καμία αναφορά για το αν η συνάντηση της ελληνικής διπλωματικής αντιπροσωπείας με επικεφαλής τον πρέσβη Παύλο Αποστολίδη, θα γίνει πριν ή μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που αναβλήθηκε για το διήμερο 1 και 2 Οκτωβρίου, λόγω κρούσματος κορωνοϊού και στην οποία αναμένεται να συζητηθεί η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας.

Παράλληλα, το απόγευμα της Τρίτης ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που είχε με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, παρέπεμψε στις πρωτοβουλίες της Ελλάδας και στα βήματα που θα πρέπει να κάνει η Αθήνα, για να ξεκινήσει εκ νέου ο ελληνοτουρκικός διάλογος.

Από την πλευρά της, η τουρκική προεδρία, ανακοίνωσε πως κατά τη διάρκεια της τριμερούς τηλεδιάσκεψης διαπιστώθηκε πως Αθήνα και Άγκυρα είναι έτοιμες να ξεκινήσουν διερευνητικές συνομιλίες.

Κατά την ίδια πηγή, ο πρόεδρος Ερντογάν υποστηρίζει πως «η Τουρκία είναι πάντα εκείνη που δίνει έμφαση στον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις, παρά τις προκλήσεις που είναι αντίθετες στην κοινή λογική».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, ο Ερντογάν εκτίμησε πως θα ληφθούν «εποικοδομητικές αποφάσεις από μια περιφερειακή διάσκεψη με τη συμμετοχή όλων των μερών, συμπεριλαμβανομένων των Τουρκοκυπρίων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ