ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας για προσφυγικό: Την κρίσιμη ώρα η Ε.Ε αδυνατεί να συνεργαστεί

Τσίπρας για προσφυγικό: Την κρίσιμη ώρα η Ε.Ε αδυνατεί να συνεργαστεί
EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Με το προσφυγικό ξεκίνησε την αποψινή του συνέντευξη στο Star ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτεταμένα στις, κατά τη γνώμη του, ευρύτερες διαστάσεις του ζητήματος.

«Ζούμε τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση , τη μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμών από το Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Υπερβαίνει τις δυνατότητες της χωράς και μιας κυβέρνησης και της Ευρώπης. Αντικατοπτρίζει τις εγγενείς αδυναμίες της ένωσης, στα κρισιμα θέματα η Ε.Ε. αδυνατεί να συνεννοηθεί».

Στην ερώτηση του αν η κυβέρνηση του υποτίμησε το ζήτημα απάντησε πως «δεν υποτιμήσαμε το θέμα, ιδρύσαμε υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ένα χρόνο πριν, ήμουν ο μόνος μαζί με τον Ματέο Ρεντσι που ζητούσε συνεννόηση με την Τουρκία για το προσφυγικό».

Ο κ. Τσίπρας στάθηκε ιδιαιτέρως στις αιτίες του προσφυγικού προβλήματος που κατά τη γνώμη του είναι η πολιτική κατάσταση στην Μέση Ανατολή.

Ερωτώμενος για την πολιτική της κυβέρνησης του σε σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση απάντησε πως «ήταν διαφορετικά τα δεδομένα όταν έρχονταν 10 βάρκες το μήνα και διαφορετικά με 100 βάρκες τη μέρα. Εμείς παλεύουμε για έξι μήνες για τη νόμιμη μετεγκατάσταση των προσφύγων από την Ελλάδα στην Ευρώπη, αλλά και την απευθείας μετεγκατάσταση από την Τουρκία στην Ευρώπη».

Επέμεινε σαφώς στο ρόλο της Τουρκίας για επίλυση του ζητήματος. «Αν η Τουρκία δεν συνεργαστεί , ούτε η παρέμβαση του ΝΑΤΟ θα είναι αρκετή» είπε.

«Έξοδος από τη Σέγνκεν σημαίνει περιθωριοποίηση της χώρας»

«Πρέπει να σταματήσει ο στιγματισμός μίας χώρας ότι δεν μπορεί να προασπίσει τα σύνορά της», είπε ο κ. Τσίπρας.

Ό πρωθυπουργός απέρριψε κατηγορηματικο το ενδεχόμενο η Ελλάδα να ζητήσει η ίδια να τεθεί εκτός Σένγκεν. «Έξοδος από τη Σένγκεν σημαίνει περιθωριοποίηση της χώρας και σημαίνει ότι κανείς δεν θα νοιάζεται πόσοι πρόσφυγες είναι στη χώρα και ταυτόχρονα ένα τεράστιο πλήγμα στον τουρισμό».

Επίσης περιέγραψε αναλυτικά την προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής, όπου κατά τη γνώμη του η χώρα βγήκε κερδισμένη.

«Ετέθη το βέτο στην προηγούμενη σύνοδο Κορυφής. Επιφυλάχθηκα να εγκρίνω τα τελικά κείμενα συμπερασμάτων και πήραμε κάτι σημαντικό. Ότι δεν είναι αποδεκτές μη συντονισμένες δράσεις που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα κρίσης σε χώρες που δεν θα έχουν προειδοποιηθεί. Εμμέσως πλην σαφώς καταδικάζουν τις ενέργειες της Βιέννης» είπε ο κ. Τσίπρας.

Μάλιστα ο πρωθυπουργός αποκάλυψε πως σήμερα επικοινώνησε μαζί του ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ αναφέροντας του πως «είμαστε μαζί σας, θα κάνουμε ότι χρειαστεί για να μην μείνει η Ελλάδα μόνη της»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ