ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Καλωσορίζει την επανέναρξη διερευνητικών επαφών Ελλάδας - Τουρκίας

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Καλωσορίζει την επανέναρξη διερευνητικών επαφών Ελλάδας - Τουρκίας
AP Photo/Evan Vucci

Την επανέναρξη διερευνητικών επαφών μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας για τα ζητήματα θαλάσσιων οριοθετήσεων καλωσορίζουν οι ΗΠΑ.

«Αυτές οι συζητήσεις έχουν την δυνατότητα να συμβάλουν στην αποκλιμάκωση των περιφερειακών εντάσεων», σημειώνεται στη δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Επιπλέον, καλωσορίζει τον εποικοδομητικό ρόλο που έχει παίξει η Γερμανία στην ενθάρρυνση των δύο πλευρών για την επιστροφή των πλευρών στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Νωρίτερα, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργ δήλωσε ότι «Τουρκία και Ελλάδα έχουν επιδείξει θετική πρόοδο στις τεχνικές συζητήσεις για την Ανατολική Μεσόγειο». Μιλώντας κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ισπανό πρωθυπουργό, Πέδρο Σάντσεθ, ο κ. Στόλτενμπεργκ είπε:

«Αυτές οι συναντήσεις συνεχίζονται και έχει γίνει καλή πρόοδος. Πρόκειται για τεχνικές συζητήσεις στρατιωτικού περιεχομένου».

«Τουλάχιστον έξι συναντήσεις έχουν πραγματοποιηθεί εδώ στην έδρα του ΝΑΤΟ ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Στόχος η δημιουργία ενός μηχανισμού αποκλιμάκωσης με σκοπό την αποφυγή περιστατικών και ατυχημάτων στη θάλασσα ή τον αέρα», πρόσθεσε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ.

Υπενθυμίζεται ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσαςάφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησης Μητσοτάκη - Ερντογάν, ακόμα και πριν τη Σύνοδο Κορυφής, μιλώντας το πρωί στην ΕΡΤ. Όπως είπε, κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τίποτα και πως βασικές προϋποθέσεις είναι η εμπιστοσύνη και η καλή προετοιμασία. «Εάν αυτά υπάρχουν, όλα είναι πιθανά», είπε.

Χαρακτήρισε θετικό βήμα την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών και εκτίμησε ότι κατάλογος της ΕΕ για κυρώσεις σε βάρος της γείτονος θα εγκριθεί σε επίπεδο ηγετών, κάτι που είναι σημαντικό, διότι αυτό λειτούργησε αποτρεπτικά στην προκλητικότητά της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ