ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Στις καλένδες από την κυβέρνηση οι συμβάσεις με τη Βόρεια Μακεδονία

Βουλή: Στις καλένδες από την κυβέρνηση οι συμβάσεις με τη Βόρεια Μακεδονία
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS/ ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Δεν είναι στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης η επικύρωση από τη Βουλή των τριών μνημονίων συνεργασίας Ελλάδας - Βόρειας Μακεδονίας. Αυτό ανέφερε σε συνομιλία του με τους δημοσιογράφους ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Κώστας Τασούλας.

«Δεν υπάρχει δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για την άμεση επικύρωσή τους, καθώς αυτό που έπρεπε να γίνει ήταν η κατάθεση τους», συμπλήρωσε.

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν ότι ο κ. Τασούλας όταν ρωτήθηκε από τους εκπρόσωπους του κόμματος στη Διάσκεψη των Προέδρων, απάντησε πως «δεν είναι ορατές».

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, έχει ανακοινώσει ότι θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία για την κύρωση των εν λόγω μνημονίων.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, τόνισε ότι «δεν υπάρχει κανένα θέμα στη Νέα Δημοκρατία με την κύρωση των συμφωνιών με τη Βόρεια Μακεδονία».

Ερωτηθείς για τον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, και για το εάν έχει ενημερώσει πως θα παραστεί στην ψηφοφορία, ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί πότε θα έρθουν τελικά στη Βουλή προς ψήφιση οι συμφωνίες, εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως όταν γίνει η ψηφοφορία, δεν θα υπάρχει τελικά κανένα πρόβλημα.

«Επιστροφή» στην επιστολική ψήφο

Κατά τ' άλλα, δεν «προχώρησε» η σκέψη για ψήφο μέσω κινητού τηλεφώνου ή τάμπλετ προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός στην αίθουσα της Ολομέλειας κατά τη διάρκεια των ονομαστικών ψηφοφοριών.

Η χθεσινή δοκιμή της πλατφόρμας, μέσω εικονικής ψηφοφορίας στην οποία μετείχαν 50 υπάλληλοι της Βουλής, έδειξε μεγάλες τεχνικές αδυναμίες. Έγιναν 24 αποτυχημένες απόπειρες σύνδεσης, ενώ χρειάστηκαν πέντε ώρες για να ψηφιστούν μόλις πέντε άρθρα.

«Έτσι αποφασίσαμε να επανέλθουμε στον αραμπά της επιστολικής ψήφου», είπε ο Κώστας Τασούλας.

Από την συγκεκριμένη εταιρεία με την οποία συνεργάζεται η Βουλή ζητήθηκε πάντως, να εξετάσει αν υπάρχει η δυνατότητα ψήφου μέσω ενός μηχανήματος σαν κι αυτό που γίνονται οι τραπεζικές συναλλαγές.

«Ευτελισμός της κοινοβουλευτικής διαδικασίας»

Το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωση του κάνει λόγο για «επιβεβαίωση του ευτελισμού της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και της προεκλογικής εξαπάτησης του κ. Μητσοτάκη».

Μάλιστα, καλεί τους «Μακεδονομάχους» της ΝΔ στη Βουλή ώστε «να δώσουμε όλοι μαζί ακόμα μία μάχη για τις συμφωνίες με τη Βόρεια Μακεδονία».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:

«Η κυνική παραδοχή του Προέδρου της Βουλής ότι η κυβέρνηση, υπό το φόβο διαρροών, παραπέμπει στις καλένδες την ψήφιση των συμφωνιών με τη Βόρεια Μακεδονία συνιστά επιβεβαίωση του ευτελισμού της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και της προεκλογικής εξαπάτησης του κ. Μητσοτάκη.

Δεν χρειάζεται να αγχώνεται, δεν του έχει μείνει πλέον ούτε φύλλο συκής. Το ομολογούν και οι παμμακεδονικές οργανώσεις με τις οποίες η ΝΔ διοργάνωνε τα συλλαλητήρια κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, που χαρακτηρίζουν τον κ. Μητσοτάκη «φανατικότερο της Συμφωνίας των Πρεσπών και από τον κ. Τσίπρα».

Καλωσορίζουμε τη ζέση του κ. Μητσοτάκη και τον περιμένουμε μαζί με τους κ. κ. Σαμαρά, Γεωργιάδη, Βορίδη, Μπογδάνο, Γκιουλέκα και λοιπούς Μακεδονομάχους της ΝΔ στη Βουλή να δώσουμε όλοι μαζί ακόμα μία μάχη για τις συμφωνίες με τη Βόρεια Μακεδονία.

Θερμή παράκληση, μαζί με τις περικεφαλαίες τους μην ξεχάσουν και από μία συγγνώμη στους Έλληνες πολίτες».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ