ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Θα σβήσει ο «πρωινός καφές» τις εσωκομματικές «φωτιές»;

ΣΥΡΙΖΑ: Θα σβήσει ο «πρωινός καφές» τις εσωκομματικές «φωτιές»;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Τελικά, αποδεικνύεται ότι δεν είναι απλό να βγει ο ΣΥΡΙΖΑ από το τέλμα της εσωστρέφειας.

Μετά από λίγες μέρες ανοίγματος προς την κοινωνία, επέστρεψε η εσωκομματική ατζέντα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Με αφορμή τις δηλώσεις της Θεοδώρας Τζάκρη και του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ξεκίνησε νέος κύκλος αντιπαραθέσεων μεταξύ των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρωινός καφές

Σήμερα ο πρωινός καφές της Κουμουνδούρου ο οποίος έλαβε χώρα το μεσημέρι και όχι το βράδυ όπως συνήθως, είχε σαν αντικείμενο την αναζήτηση ενός τρόπου να πέσουν οι τόνοι και να μην τροφοδοτούνται τα Media με ειδήσεις που δεν βοηθούν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με συμμετέχοντα, επρόκειτο για «μια de profundis συζήτηση με ανοιχτές και ενίοτε σκληρές τοποθετήσεις, η οποία θεωρώ ότι μας έφερε σε πιο ήρεμα νερά».

Σύμφωνα με άλλη γραμμή πληροφόρησης, από την «προεδρική» πλευρά τέθηκε το ερώτημα αν αμφισβητείται ο κ. Τσίπρας, πράγμα που αρνήθηκαν όλοι οι παριστάμενοι. Ο Αλέξης Τσίπρας στην τοποθέτησή του επισήμανε επίσης πως η μετακίνηση του κ. Τσακαλώτου στη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου επουδενί σήμαινε «κόντεμα» του πρώην υπουργού Οικονομικών, αλλά αποσκοπούσε στην ανανέωση του κόμματος με ορίζοντα τη «δεύτερη φορά Αριστερά».

Τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης άσκησαν δριμεία κριτική στις δηλώσεις της κ. Τζάκρη, τις οποίες μάλιστα χαρακτήρισαν «εμφυλιοπολεμικές». Άσκησαν κριτική επίσης στις τοποθετήσεις του Παύλου Πολάκη και της Ζανέτ Τσίπρα εναντίον του κ. Τσακαλώτου, για τις οποίες πάντως ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη διαφωνία του.

Στον «πρωινό καφέ» συμφωνήθηκε να γίνουν το προσεχές διάστημα δύο Πολιτικά Συμβούλια. Το ένα αφιερωμένο στα ελληνοτουρκικά και το άλλο στην κομματική λειτουργία. Παράλληλα φτιάχνεται μια νέα ολιγομελής ομάδα για την «τήρηση των κανόνων», ένα άτυπο πειθαρχικό δηλαδή.

Τι είπε ο Τσίπρας

Σύμφωνα με πηγή του περιβάλλοντος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας στην εισήγησή του ανέφερε ότι:

«Η τριπλή κρίση βαθαίνει και πυροδοτεί πολιτικές εξελίξεις. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει χάσει τον έλεγχο και έχει αρχίσει να αποσταθεροποιείται».

Επισήμανε ακόμα ότι «καθήκον μας το επόμενο διάστημα ταυτόχρονα με την ανάδειξη της εναλλακτικής πρότασης να βρεθούμε δίπλα στους αγώνες των πολιτών. Μπροστά σε αυτές τις κρίσιμες συνθήκες για τη χώρα και τη κοινωνική πλειοψηφία απαιτείται από το σύνολο των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αυξημένη προσοχή και υψηλό αίσθημα ευθύνης.

Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε λάθη επικοινωνίας αλλά και πολιτικής, τα οποία θολώνουν το στίγμα μας, τις συλλογικές μας αποφάσεις μας και δίνουν ευκαιρίες στην κυβέρνηση και τον κ. Μητσοτάκη να βγουν από τη δύσκολη θέση στην οποία έχουν φέρει τους εαυτούς τους και τη χώρα.»

Συνεχίζοντας, τόνισε ότι:

«Και οφείλουμε προς αυτή τη κατεύθυνση να πάρουμε συγκεκριμένες αποφάσεις και πολιτικά και οργανωτικά μέτρα. Να αποφασίσουμε συγκεκριμένους κανόνες και διαδικασίες, που θα τηρούνται από όλους. Και για όποιον τους παραβαίνει θα υπάρχουν κυρώσεις.

Και ταυτόχρονα είναι σημαντικό να ενισχύσουμε τις συλλογικές μας διαδικασίες, ώστε η διαφορετική άποψη να κατατίθεται στα συλλογικά όργανα και να αποφασίζουμε συλλογικά. Και να μη δίνουμε ευκαιρία στους πολιτικούς μας αντιπάλους ή στα φιλικά τους ΜΜΕ να αξιοποιούν και να εκμεταλλεύονται άστοχες δηλώσεις ή ακόμα και υπαρκτές διαφωνίες.»

Τι είχε προηγηθεί

Η πρώτη δήλωση που άναψε «φωτιά» στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν από την αναπληρώτρια τομεάρχη Εξωτερικών, Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία δήλωσε στο ραδιόφωνο του Alpha ότι:

«Ο κ. Μητσοτάκης απέδειξε ποια είναι η δικιά του απάτριδα και διεθνιστική αντιμετώπιση των βασικών μας εθνικών ζητημάτων.»

Τη δήλωση της κ. Τζάκρη στηλίτευσαν στελέχη όπως ο Νίκος Φίλος και ο Δημήτρης Παπαδημούλης. Μιλώντας στο CNN Greece , o Νάσος Ηλιόπουλος «άδειασε» την κ. Τζάκρη, επισημαίνοντας ότι:

«Οι συγκεκριμένες δηλώσεις δεν εκφράζουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Η κ. Τζάκρη έσωσε εξηγήσεις, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ειρωνικό προφορικό λόγο και όχι για κυριολεξία. Δεν έχω λόγο να μη δεχτώ τις εξηγήσεις της κ. Τζάκρη. Αυτό δεν αναιρεί ότι ήταν μια ατυχής στιγμή.»

Η πολιτική απάτη

Η δεύτερη τοποθέτηση που προκάλεσε αντιδράσεις, ήταν του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο tvxs:

«Πρέπει να είμαστε εξαιρετικά φειδωλοί όταν αποκαλούμε τους αντιπάλους μας απατεώνες. Από τη μια μεριά, αυτό το είδος πολιτικής αντιπαράθεσης αποξενώνει μεγάλο μέρος των πολιτών, και ιδιαίτερα τους νέους και τις νέες. Και κάτι χειρότερο: πολλοί ταυτίζουν την πολιτική με αυτό το είδος αντιπαράθεσης και όχι με μια εν δυνάμει δραστηριότητα χειραφέτησης. Από την άλλη, ακριβώς γιατί όλοι οι αντίπαλοι μας δεν είναι, και δε θα μπορούσαν να είναι απατεώνες, αυτή η τακτική υποτιμάει τον αντίπαλο – πάντα επικίνδυνο πράγμα σε όλων των ειδών διαμαχών – και δεν είναι πειστική».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσίπρας αποκαλεί τον τελευταίο διάστημα τον κ. Μητσοτάκη «πολιτικό απατεώνα».

Ο Παύλος Πολάκης σχολίασε ως εξής την τοποθέτηση του κ. Τσακαλώτου: «ΕΥΚΛΕΙΔΗ: ίειδα την ανάρτηση σου . Στις φωτό μετά από αυτήν θα δεις, μόνο τις τελευταίες 5-6 μέρες ,μερικά ΤΡΑΝΤΑΧΤΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΑΠΑΤΕΩΝΩΝ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΑΤΕΩΝΙΕΣ ΤΟΥΣ που πρέπει ,κατά τη γνώμη μου να τους το ΦΩΝΑΖΟΥΜΕ ΔΥΝΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΜΟΥΤΡΑ!!

Στο θέμα παρενέβη και η Ζανέτ Τσίπρα η οποία εκτός από αδελφή του κ. Τσίπρα, είναι και μέλος της ΚΕ. Η κ. Τσίπρα έγραψε στο Facebook, «φωτογραφίζοντας» τον κ. Τσακαλώτο: «ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΘΕΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΓΡΑΜΜΗ ... ΑΠΛΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ ... ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΗ ΕΥΘΥΝΗΣ ΤΟΥ !!! Τ Ε Λ Ο Σ ΚΑΙ ΕΛΕΟΣ !!!!».

Ο δε Χρήστος Σπίρτζης χαρακτήρισε απαράδεκτη την τοποθέτηση Τσακαλώτου.

Αρκεί ο πρωινός καφές;

Μετά τον «πρωινό καφέ», οι «πηγές» τόσο του περιβάλλοντος του κ. Τσίπρα όσο και της αντιπολιτευτικής «ομπρέλας» έκαναν προσπάθεια να κρατηθούν χαμηλά οι τόνοι, μη θέλοντας να χρεωθούν την επιστροφή στην εσωστρέφεια. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι από μια πολύωρη συνεδρίαση μεταφέρθηκαν πολύ λίγα πράγματα (επί της ουσίας) on the record. Εκτός της προφανούς σκοπιμότητας να μη φτιάχνεται εσωκομματική ατζέντα, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα διογκούμενο διατασιακό κύμα της βάσης, το οποίο στρέφεται ενάντια της εσωστρέφειας. Το ερώτημα βέβαια είναι αν αρκεί ο… «πρωινός καφές» για να σβήσουν οι εσωκομματικές φωτιές ή αυτές θα αναζωπυρωθούν πολύ σύντομα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ