ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκοπήσεις: Προβάδιμα ΝΔ, ικανοποίηση στα ελληνοτουρκικά και δημοφιλέστερος ο Δένδιας

Δημοσκοπήσεις: Προβάδιμα ΝΔ, ικανοποίηση στα ελληνοτουρκικά και δημοφιλέστερος ο Δένδιας
AP Photo/Petros Giannakouris

Σταθερό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφουν νέες δημοσκοπήσεις, με τους πολίτες να αξιολογούν θετικά τους χειρισμούς της κυβέρνησης στα εθνικά θέματα έναντι της τουρκικής προκλητικότητας

Ειδικότερα, στην έρευνα της Pulse για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ η Νέα Δημοκρατία προηγείται κατά 16,5 μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Αντίστοιχα, η «ψαλίδα» μεταξύ του κυβερνώντος κόμματος και κόμματος αξιωματικής αντιπολίτευσης διαμορφώνεται στις 18 μονάδες υπέρ της ΝΔ, στη δημοσκόπηση της MRB για τον τηλεοπτικό σταθμό Star.

Σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά και σύμφωνα με τα ευρήματα της Pulse, το 58% των ερωτηθέντων εκτιμά ως θετικές ενέργειες της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά, ενώ το 34% τις αποτιμά αρνητικά.

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, μόλις το 10% των πολιτών εκτιμά ότι η Τουρκία έχει ειλικρινή διάθεση αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ των δύο χωρών, ενώ το 80% θεωρεί ότι η Άγκυρα δεν έχει καμία τέτοια πρόθεση. Το 18% αξιολογεί θετικά τη στάση της Γερμανίας στο πεδίο των ελληνοτουρκικών διαφορών, ενώ το 68% την αξιολογεί αρνητικά.

Για τη Γαλλία, η εικόνα είναι αντίθετη, με το 76% να κρίνει θετική τη στάση του Παρισιού, ενώ μόλις το 11% την κρίνει αρνητικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 47,7% των ερωτηθέντων στην έρευνα της MRB θεωρεί πως δεν θα πρέπει να υπάρξει συμβιβασμός με την Τουρκία, προκειμένου να αποφευχθεί ένα πιθανό θερμό επεισόδιο, ενώ το 43,8% πιστεύει πως ο συμβιβασμός είναι η καλύτερη λύση.

Δημοφιλέστερος υπουργός ο Νίκος Δένδιας

Στην αξιολόγηση των υπουργών της κυβέρνησης ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, φαίνεται να «εξαργυρώνει» την ικανοποίηση των πολιτών για τη στάση της Αθήνας έναντι της Άγκυρας.

Σύμφωνα με την MRB, o Νίκος Δένδιας συγκεντρώνει το 55,2% των θετικών γνώμεων και ακολουθούν ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας με 51,5% και ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος με 51,3 %.

Καταλληλότερο για πρωθυπουργό κρίνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη το 46% των ερωτηθέντων της Pulse και τον Αλέξη Τσίπρα το 24%, με την «ψαλίδα» μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών να διαμορφώνεται στις 22 μονάδες. Αξιοσημείωτο είναι το ποσοστό του 26% που κρίνει ότι «κανένας από τους δύο» δεν είναι κατάλληλος για πρωθυπουργός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ