ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίθεση Μητσοτάκη στην κυβέρνηση για το προσφυγικό και την οικονομία

Επίθεση Μητσοτάκη στην κυβέρνηση για το προσφυγικό και την οικονομία
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για την κατάσταση της οικονομίας και το μεταναστευτικό εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας πως η κατάσταση κάθε μέρα γίνεται πιο τραγική, με την πραγματική οικονομία να είναι κλινικά νεκρή και να ζει με τεχνητές αναπνοές.

Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε το κράτος «αποτυχημένο», λέγοντας πως δεν μπορεί να εγγυηθεί στοιχειωδώς την ασφάλεια και την ευημερία και πως η χώρα αγγίζει το σημείο μηδέν. Ο Πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα για την κατάσταση, τονίζοντας πως «ο μόνος που δεν έχει αυτή την αίσθηση, είναι ο άνθρωπος που την έφερε σε αυτή την κατάσταση».

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε την χθεσινή παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στο Star ως «αποκαλυπτική και ανησυχητική», λέγοντας πως «είναι φανερό ότι έχει χάσει τον έλεγχο, την ώρα που η χώρα χρειάζεται αξιόπιστη ηγεσία με νηφαλιότητα και σοβαρότητα».

Αναφερόμενος στο προσφυγικό ο κ. Μητσοτάκης τόνισε, πως η κατάσταση έχει φτάσει στα όρια του συναγερμού, επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυβέρνηση για την αύξηση της ροής των μεταναστών στη χώρα. Παρουσιάζοντας στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το 2015 6 φορές περισσότεροι πρόσφυγες επέλεξαν να περάσουν στην Ευρώπη από τη χώρα μας από ότι από την Ιταλία συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά, ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση πως έσπευσε να στείλει σε όλους ένα σαφές μήνυμα ότι ο πιο εύκολος τρόπος εισόδου ήταν η Ελλάδα.

«Όλοι κατάλαβαν ότι η Ελλάδα είναι ξέφραγο αμπέλι. Η κυβέρνηση δεν ακολούθησε καμία αποτρεπτική πολιτική. Άνοιξε την Αμυγδαλέζα. Εξίσωσε τους οικονομικούς μετανάστες με τους πρόσφυγες. Εγκατέλειψε προγράμματα εκουσίων και υποχρεωτικών επιστροφών», είπε, υποστηρίζοντας πως η ίδια η κυβέρνηση υπονόμευσε την υποχρέωση της χώρας να φυλάσσουμε τα σύνορα.

Συνεχίζοντας την κριτική του ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η κυβέρνηση ήταν τελείως απροετοίμαστη και με τη στάση της έπληξε την αξιοπιστία της χώρας.

«Η κυβέρνηση έδωσε την ευκαιρία στους ανθελληνικούς κύκλους να μας κουνάνε το δάχτυλο. Υπάρχουν και ευρωπαϊκές καθυστερήσεις. Όμως στη χώρα έχει γίνει μια ζημιά ανυπολόγιστη» τόνισε, υποστηρίζοντας πως με μία καλύτερη κυβέρνηση το πρόβλημα θα είχε αντιμετωπιστεί. Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε την κυβέρνηση να μην σκεφτεί να προχωρήσει σε σύνδεση του προσφυγικού με την υπόθεση της αξιολόγησης.

«Βουτηγμένη στα αδιέξοδα που δημιούργησε, αφήνει υπονοούμενα για συμψηφισμό με το θέμα της αξιολόγησης. Να μην παίζουν στα ζάρια τα θέματα αυτά. Οι μνήμες από την τραγική διαπραγμάτευση του καλοκαιριού είναι ακόμα νωπές. Όχι σε βεβιασμένες και μονομερείς ενέργειες» τόνισε.

Μιλώντας στους βουλευτές της ΝΔ ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει μέχρι τώρα ο ίδιος στο εσωτερικό και το εξωτερικό για το θέμα, ενώ έθεσε και το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών.

«Αγωνιζόμαστε για να αποκαταστήσουμε το κύρος της χώρας που έχει υποστεί τεράστια βλάβη από τις πολιτικές της κυβέρνησης. Θα ζητήσω να συμφωνήσουμε σε ένα σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της κρίσης», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση και για τα θέματα της οικονομίας, κάνοντας λόγο για αβεβαιότητα που οδηγεί στην ασφυξία».

Η κυβέρνηση παριστάνει ότι διαπραγματεύεται σκληρά. Χάνει χρόνο. Μεγάλο τμήμα της κοινωνίας οδηγείται στην αγανάκτηση και την μοιρολατρία» τόνισε, κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα. «Μοιραίος και άβουλος ο κ. Τσίπρας επαναλαμβάνει τα ίδια λάθη. Οι κόκκινες γραμμές ξεθωριάζουν χωρίς να υπάρχει συμφωνία. Κάθε καθυστέρηση είναι εγκληματική και επικίνδυνη. Η πρώτη αξιολόγηση θα έπρεπε να είχε τελειώσει από τον Οκτώβριο» τόνισε, επισημαίνοντας πως όλοι θα πρέπει να πουν την αλήθεια στον ελληνικό λαό.

Όσον αφορά τα όσα λέει ο Πρωθυπουργός για τη διαπλοκή ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «λάσπη» στον ανεμιστήρα. «Ας πάψουν επιτέλους να παριστάνουν τους ηθικούς . Όλοι γνωρίζουν την αλήθεια. Είναι οι τροχονόμοι της νέας διαπλοκής» τόνισε, προτάσσοντας την ανάγκη να υπάρξει διαφάνεια και δημοκρατικός έλεγχος παντού.

Τέλος ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε τις επόμενες μέρες ως μέρες καθοριστικής σημασίας. «Πρέπει να στείλουμε μήνυμα ελπίδας και μήνυμα συναγερμού προς την κυβέρνηση. Γινόμαστε ολοένα και πιο έτοιμοι να ξαναφέρουμε τη χώρα στην κανονικότητα. Η ΝΔ εκφράζει κάθε μέρα όλο και περισσότερο ένα κοινωνικό ρεύμα υπέρ των μεταρρυθμίσεων. Στα ψέματα του Τσίπρα θα πούμε την αλήθεια και θα ξαναγίνουμε σύντομα πλειοψηφικό ρεύμα» είπε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ