ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίσκεψη Πομπέο: Αυτήν την ώρα η συνάντηση με τον Νίκο Δένδια

Επίσκεψη Πομπέο: Αυτήν την ώρα η συνάντηση με τον Νίκο Δένδια
Φωτογραφία αρχείου Twitter/ @NikosDendias

Ξεκίνησε στις 9:30 το πρωί η συνάντηση Πομπέο - Δένδια στη Θεσσαλονίκη, με τους δύο υπουργούς να ανταλλάσουν «αγκωνιές» αντί χειραψίας τηρώντας τα μέτρα προστασίας για την αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού

Στο επίκεντρο της συνάντησης, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από το ελληνικό ΥΠΕΞ, θα βρεθούν ζητήματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, με έμφαση στον Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας-ΗΠΑ, την αμυντική και ενεργειακή συνεργασία και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Σημειώνεται ότι οι αμερικανικές Αρχές που είναι επιφορτισμένες με την προστασία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών εισηγήθηκαν τροποποίηση του αρχικού προγράμματος επαφών του Μάικ Πομπέο στη Θεσσαλονίκη.

Έτσι, η συνάντηση του Μάικ Πομπέο με τον Νίκο Δένδια πραγματοποιείται σε γνωστό ξενοδοχείο της περιοχής του αεροδρομίου Μακεδονία, όπου έχει καταλύσει η πολυπληθής αμερικανική αποστολή.

Στη συνάντηση είναι παρόντες -μεταξύ άλλων- ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία Κώστας Φραγκογιάννης και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ.

Mετά τις επαφές του με τον κ. Δένδια, θα συμμετάσχει επίσης σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για την ενέργεια, στον ΣΒΒΕ, παρουσία και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, ενώ στη συνέχεια θα υπογραφεί συμφωνία επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη.

Η επίσκεψη του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ο οποίος συνοδεύεται από τη σύζυγό του, Σούζαν, θα ολοκληρωθεί με την επίσκεψή του στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

«Είμαι ενθουσιασμένος που επέστρεψα στην Ελλάδα, έναν ζωτικό συνεργάτη των ΗΠΑ με τον οποίο μοιραζόμαστε μια κοινή στρατηγική. Η ισχύς της διμερούς μας σχέσης βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο όλων των εποχών και ανυπομονώ να έχω μια παραγωγική επίσκεψη», έγραψε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στον λογαριασμό του στο Twitter.

Η άφιξη Πομπέο, οι επαφές Μητσοτάκη και τα νέα δεδομένα στα ελληνοτουρκικά

Ο κ. Πομπέο προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» κοντά στα μεσάνυχτα της Κυριακής, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, η επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα αποκτά συμβολική σημασία όσον αφορά τις τεταμένες σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας, με φόντο την Ανατολική Μεσόγειο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ