ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λε Ντριάν: Η Τουρκία έχει γίνει ειδήμων της στρατηγικής της επιβεβαίωσης ισχύος

Λε Ντριάν: Η Τουρκία έχει γίνει ειδήμων της στρατηγικής της επιβεβαίωσης ισχύος
Khalil Mazraawi/Pool via AP

Στην αναζωπύρωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο αναφέρθηκε ο υπουργός Ευρώπης και εξωτερικών υποθέσεων της Γαλλίας Ζαν Ιβ Λε Ντριάν ενώ, σχολιάζοντας την πώληση των αεροσκαφών Rafale στην Ελλάδα υπογράμμισε πως όλες οι χώρες έχουν το δικαίωμα να κατοχυρώσουν την ασφάλειά τους.

Μιλώντας στην εφημερίδα Le Parisien, ο Γάλλος υπουργός, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης στην Ανατολική Μεσόγειο, λέει:

«Η ζώνη αυτή αποτελεί επί δεκαετίες αντικείμενο προστριβών σχετικά με τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας, αλλά και της Κύπρου. Οι εντάσεις έχουν αναζωπυρωθεί εξαιτίας της ανακάλυψης κοιτασμάτων αερίου, γεγονός που ώθησε την Τουρκία να επιχειρήσει γεωτρήσεις σε περιοχές εκτός της κυριαρχίας της. Δύο είναι οι αρχές που πρέπει να επικρατήσουν: Η ευρωπαϊκή κυριαρχία, και άρα η αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο, και η θέληση για διάλογο. Υπήρξε εξομάλυνση της κατάστασης τις τελευταίες ημέρες, και ίσως οι συζητήσεις βοηθήσουν ώστε να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός. Παράλληλα, απαιτούνται αποσαφηνίσεις από την Τουρκία για πολλά ακόμη θέματα, όπως για τη Λιβύη, για την κατάσταση στο Ιράκ, στη Συρία… Πρέπει να επικοινωνούμε, οι προσβολές δεν αποτελούν λύση. Η πρόσφατη συνομιλία του Προέδρου Ερντογάν με τον Πρόεδρο Μακρόν επέτρεψε το άνοιγμα των απαραίτητων διαύλων επικοινωνίας»

Αναφερόμενος στον επόμενο στόχο του Τούρκου Προέδρου, επισημαίνει ότι «η Τουρκία έχει γίνει ειδήμων της στρατηγικής του τετελεσμένου γεγονότος και της επιβεβαίωσης ισχύος. Ίσως πίσω απ’ όλα αυτά κρύβονται σκοπιμότητες εσωτερικής πολιτικής, αλλά σε κάθε περίπτωση αυτές οι συγκρουσιακές καταστάσεις δεν είναι αποδεκτές».

Σχολιάζοντας εξάλλου την πορεία των γαλλοτουρκικών σχέσεων, ο Λε Ντριάν παρατηρεί πως «η σθεναρότητα της θέσης μας έχει ως αποτέλεσμα την αποκατάσταση των σχέσεων σε ορθολογικότερες βάσεις».

«Στη Μεσόγειο, βρισκόμαστε στη διαδικασία διασαφήνισης των κανόνων λειτουργίας μεταξύ της αποστολής του ΝΑΤΟ, ‘Sea Guardian’, και της ευρωπαϊκής επιχείρησης ‘Ειρήνη’, ώστε να αποφευχθούν νέα περιστατικά μεταξύ συμμάχων», λέει ο υπουργός.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Ιούνιο ένα τουρκικό σκάφος είχε απειλητική στάση ενάντια σε γαλλική φρεγάτα.

Αναφερόμενος τέλος στην πώληση των αεροσκαφών Rafale στην Ελλάδα, εν μέσω μιας βαριάς οικονομικής κρίσης, ο υπουργός σχολίασε.

«Όλες οι χώρες έχουν το δικαίωμα να κατοχυρώσουν την ασφάλειά τους. Αν η Ελλάδα εκτιμά πως χάρη στα γαλλικά μαχητικά εξασφαλίζει την προστασία της, κάτι τέτοιο δεν μπορεί παρά να με ικανοποιεί».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ