ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερντογάν: Μεγαλοϊδεατισμοί κατά της Ελλάδας

Ερντογάν: Μεγαλοϊδεατισμοί κατά της Ελλάδας
AP Photo / Turkish Presidency

Σε νέους μεγαλοϊδεατισμούς προχώρησε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Συγκεκριμένα, μιλώντας σε συνέδριο, δήλωσε πως «η Τουρκία είναι μία μεσογειακή χώρα. Δεν είναι μουσαφίρης. Είναι νοικοκύρης, όπως ήταν σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας της. Κάθε κίνηση που γίνεται στην Ανατολική Μεσόγειο, κάθε αλλαγή επηρεάζει άμεσα την ασφάλεια, τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας».

Ενώ πρόσθεσε:

«Ως έθνος που κληρονόμησε τον οθωμανικό πολιτισμό επιθυμούμε την επαναφορά του κλίματος ηρεμίας σε αυτή τη γεωγραφία. Μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα στη Μεσόγειο όχι αποκλείοντας ο ένας τον άλλο, αλλά γύρω από ένα τραπέζι στο οποίο θα βρεθούν όλοι εμπλεκόμενοι παράγοντες. Δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη στην Μεσόγειο εάν στην εξίσωση δεν υπάρχουν η Τουρκία και η ”ΤΔΒΚ” (Τουρκοκύπριοι). Ειδικά η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν εκμεταλλεύτηκε τις ευκαιρίες διπλωματίας και υπέκυψε στις δυστροπίες της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής πλευράς. Ελάτε όλοι να μετατρέψουμε τη Μεσόγειο σε θάλασσα ειρήνης. Ας μην μολύνουμε τα λευκά νερά της Μεσογείου με νέες εχθρότητες».

Νωρίτερα σήμερα, ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, μίλησε για θετικό αποτέλεσμα όσον αφορά στις συζητήσεις Ελλάδας - Τουρκίας.

Οι εργασίες για να αποφασισθεί μια ημερομηνία για την επανάληψη των διερευνητικών συνομιλιών με την Ελλάδα συνεχίζονται, δήλωσε ακόμη ο Καλίν ισχυριζόμενος ότι οι συνομιλίες θα συνεχισθούν από εκεί που διακόπηκαν και θα επικεντρωθούν όχι μόνο σε ζητήματα υφαλοκρηπίδας και θαλάσσιων ορίων, αλλά και στα νησιά και τον εναέριο χώρο.

Ο ίδιος δήλωσε πως πιστεύει ότι οι συνομιλίες θα έχουν θετικό αντίκτυπο και θα επικεντρωθούν επίσης σε πολιτικές διαβουλεύσεις και συνομιλίες μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των δύο πλευρών.

«Και στα τρία αυτά πεδία, πιστεύουμε ότι θα κάνουμε καλή πρόοδο πολύ σύντομα», δήλωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ