ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συμφωνία των Πρεσπών: Ιστορική από «αβλεψία» και αντιδράσεις εντός ΝΔ

Συμφωνία των Πρεσπών: Ιστορική από «αβλεψία» και αντιδράσεις εντός ΝΔ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ / ΥΠΕΞ / Χάρης Ακριβιάδης

Πολιτική σύγκρουση προκάλεσε η συμπερίληψη και στη συνέχεια η απάλειψη από το κοινό ανακοινωθέν Ελλάδας-ΗΠΑ, του χαρακτηρισμού «ιστορική» για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Στη αγγλικό κείμενο της «Κοινής Δήλωσης αναφορικά με την Επισκόπηση Υψηλού Επιπέδου του Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ-Ελλάδας» που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΞ, αναφερόταν μεταξύ άλλων:

«Οι ΗΠΑ και η Ελλάδα επανέλαβαν τη στήριξή τους στην ενσωμάτωση όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στους ευρωπαϊκούς και διατλαντικούς θεσμούς, σύμφωνα με την επιλογή των λαών τους. Υπογράμμισαν τις προσπάθειες της Ελλάδας προς αυτό το σκοπό, σημειώνοντας τη συνεχιζόμενη συνάφεια της ιστορικής Συμφωνίας των Πρεσπών με την επακόλουθη ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, υπογραμμίζοντας ταυτοχρόνως τη σημασία της συνεπούς εφαρμογής της εν λόγω συμφωνίας με καλή πίστη.»

Το σχόλιο Τσίπρα

Τον χαρακτηρισμό «ιστορική» σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής:

«Πριν κατέβω, όμως, από αυτό το βήμα, να μην παραλείψω, κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, για να μην λέτε πια ότι είμαι σκληρός διαρκώς και αγενής μαζί σας, να συγχαρώ την κυβέρνηση σας και τον κ. Μητσοτάκη προσωπικά για το κοινό ανακοινωθέν που έβγαλε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Δένδιας, με τον Αμερικανό ομόλογό του για τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας-Ηνωμένων Πολιτειών, το οποίο αναρτήθηκε σήμερα, αμετάφραστο βέβαια, στο επίσημο site του υπουργείου Εξωτερικών και στο οποίο ανακοινωθέν, τόσο η Ελληνική, όσο και Αμερικανική κυβέρνηση χαιρετίζουν μαζί την ιστορική, όπως λένε, Συμφωνία των Πρεσπών».

Η απάλειψη

Στη συνέχεια, το ΥΠΕΞ έστειλε «ορθή επανάληψη» του ανακοινωθέντος όπου είχε απαλειφθεί ο χαρακτηρισμός «ιστορική».

Μιλώντας στο Mega, o κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας έκανε λόγο για αβλεψία:

«Σε πολλές περιπτώσεις σε τέτοιου είδους κείμενα δεν είναι σπάνιο να υπάρχει μια ορθή επανάληψη. Υπήρξε μια αβλεψία που διορθώθηκε και αυτό που έχει σημασία είναι ότι αυτό είναι το τελικό κείμενο. Γι’ αυτό δεν πρέπει πολλές φορές να βιαζόμαστε στην προσπάθεια να βγάλετε κι εσείς την είδηση και εμείς να βγάλουμε ένα θετικό αποτέλεσμα. Δεν πρέπει να βιαζόμαστε και να το κοιτάζει ένα δεύτερο μάτι. Δεν είναι κάτι ιδιαίτερο δεν θα ήθελα να του δώσω μεγαλύτερη σημασία απ’ ότι του αξίζει.»

Δείτε το σχόλιο του κ. Πέτσα από το 9:54 και μετά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε την απάλειψη, μιλώντας για πρωτοφανή διασυρμό. Υπογράμμισε ότι:

«Δεν έχει ξανασυμβεί στα χρονικά, μετά τα όσα είπε ο κ. Τσίπρας στη Βουλή για την υποκρισία της ΝΔ, η διπλωματία της χώρας να εκλιπαρεί τις ΗΠΑ για να βγάλει ορθή επανάληψη στο κοινό ανακοινωθέν και να απαλείψει τη λέξη «ιστορική», που επιβεβαίωσε την κοροϊδία και τα προεκλογικά ψέματα του κ. Μητσοτάκη.»

Αιχμηρό και το σχόλιο του ΚΙΝΑΛ:

«Μετά την αντίδραση μας η Κυβέρνηση έσπευσε να αλλάξει το κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος για την "ιστορική" συμφωνία των Πρεσπών.Ότι και να κάνουν όμως αποκαλύφθηκαν. Η ιστορική υποκρισία και η διπροσωπία και στα εθνικά θέματα, τους χαρακτηρίζει. Με αυτές τις δήθεν ορθές επαναλήψεις, απλά αυτογελοιοποιούνται.»

Αντιδράσεις από βουλευτές της ΝΔ

Το ζήτημα σχολιάστηκε και από άλλους βουλευτές στην κοινοβουλευτική συνεδρίαση. Ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Μαρκόπουλος είπε:

«Καμία ιστορική συμφωνία δεν υπάρχει για τις Πρέσπες. Μια ύπουλη συμφωνία που ύπουλα δέσμευσε τη χώρα ήταν, είναι και θα είναι. Επιζήμια, άθλια και ύπουλη. Όχι ιστορική. Φάρος μας είναι η ξεκάθαρη στάση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο θέμα.»

Σε ανάλογο τόνο ο Θανάσης Πλεύρης από τη ΝΔ είπε ότι πρόκειται για επιζήμια συμφωνία. Χαρακτήρισε δε προκλητικό και λάθος, έστω και εάν διορθώθηκε, να χαρακτηρίζεται ιστορική η συμφωνία. Σύμφωνα με τον βουλευτή της ΝΔ, μπορεί ως συνθήκη να δεσμεύει τη χώρα, αλλά ο ίδιος δεν θα μπορέσει να πει ποτέ -όπως είπε- τα Σκόπια, Βόρεια Μακεδονία, όπως δεν θα πει την Κωνσταντινούπολη, Ιστανμπούλ αν και είναι η διεθνής της ονομασία.

Τέλος ο Ανδρέας Λοβέρδος εκτίμησε ότι η κυβέρνηση δημιουργεί πρόβλημα στον εαυτό της με το να χαρακτηρίζει τη συμφωνία «ιστορική». Κατά τον βουλευτή του ΚΙΝΑΛ που είχε ταχθεί ενάντια στη συμφωνία, «η κοντή μνήμη βλάπτει».

Διαβάστε αναλυτικά:
Αντιδράσεις γαλάζιων βουλευτών για την «ιστορική» Συμφωνία των Πρεσπών

ΔΗΜΟΦΙΛΗ