ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη βάση της Σούδας Πομπέο και Μητσοτάκης - Διευρυμένη συνάντηση στην 115 Πτέρυγα Μάχης

Στη βάση της Σούδας Πομπέο και Μητσοτάκης - Διευρυμένη συνάντηση στην 115 Πτέρυγα Μάχης
Aris Messinis/Pool via AP

Επίσκεψη στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της βάσης της Σούδας, στην Κρήτη, πραγματοποιούν αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο.

Οι κύριοι Μητσοτάκης και Πομπέο ξεναγούνται και ενημερώνονται από τους διοικητές των δύο βάσεων, της αμερικανικής και της ελληνικής, και αμέσως μετά θα μεταβούν στη ναυτική βάση στο Μαράθι, στην προβλήτα Κ14.

Στη συνέχεια θα ξεναγηθούν σε ελληνική φρεγάτα που βρίσκεται στο ναύσταθμο και αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί διευρυμένη συνάντηση αντιπροσωπειών Αθήνας - Ουάσινγκτον, στην 115 Πτέρυγα Μάχης. Ακολούθως θα γίνουν δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Στις συναντήσεις των δυο ανδρών, θα συμμετάσχουν από ελληνικής πλευράς οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος και η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβης Ελένη Σουρανή.

Δείτε την άφιξη του Αμερικανού ΥΠΕΞ στη βάση της Σούδας:

Ελλάδα και ΗΠΑ επιβεβαίωσαν τις εξαιρετικές διμερείς τους σχέσεις, σύμφωνα με την κοινή δήλωση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών και του Αμερικανού ομολόγου του, κατά την συνάντησή τους στη Θεσσαλονίκη.

Υπενθυμίζεται ότι πριν περίπου δύο εβδομάδες, ο Ρον Τζόνσον -ρεπουμπλικανός γερουσιαστής και επικεφαλής της υποεπιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κογκρέσου που είναι αρμόδια για την Ευρώπη- δήλωσε ότι η η Ουάσινγκτον εξετάζει το ενδεχόμενο απόσυρσης από τη νατοϊκή βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία, με την Ελλάδα να αποτελεί «εναλλακτική λύση».

Κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, η δεύτερη επίσκεψη μόλις μέσα σε έναν χρόνο αντανακλά τον κομβικό ρόλο που παίζει αφενός η Θεσσαλονίκη ως αναπτυξιακό κέντρο για την περιοχή των Βαλκανίων και αφετέρου η Σούδα για τους γεωστρατηγικούς σχεδιασμούς στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή»

Το απόγευμα σήμερα (17:00), ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα επισκεφτούν τον αρχαιολογικό χώρο της Απτέρας παρουσία της υπουργού Πολιτισμού & Αθλητισμού, Λίνας Μενδώνη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ