ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης - Πομπέο: Πιο στενές από ποτέ οι σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ

Μητσοτάκης - Πομπέο: Πιο στενές από ποτέ οι σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ
Aris Messinis/Pool via AP

Σε δηλώσεις προχωρούν αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, από τα Χανιά. 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας πραγματοποίησαν το πρωί κοινή επίσκεψη στη βάση της Σούδας, στην Κρήτη.

Ενημερώθηκαν για τη λειτουργία της και στη συνέχεια επιβιβάστηκαν στην ελληνική Φρεγάτα ΜΕΚΟ «Σαλαμίς» και στα αμερικανικά ταχύπλοα σκάφη CCM (Combat Craft Medium) που βρίσκονται στη ναυτική βάση στο Μαράθι, ενώ ακολούθησε διευρυμένη συνάντηση στην 115 Πτέρυγας Μάχης.

«Η Ελλάδα επιστέφει δυναμικά στα Βαλκάνια μετά από μία σχεδόν δεκαετία», είπε ο κ. Μητσοτάκης κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών.

«Η Ελλάδα παίζει ηγετικό ρόλο στα Βαλκάνια στα οποία η χώρα επιστρέφει δυναμικά μετά από 10 χρόνια απουσίας», δήλωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι ότι οι σχέσεις των δύο χωρών δεν υπήρξαν ποτέ τόσο στενές.

«Οι σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ δεν υπήρξαν ποτέ τόσο στενές και παραγωγικές όσο σήμερα», τόνισε και πρόσθεσε ότι η βάση της Σούδας «αναδεικνύεται ως το πλέον στρατηγικό σημείο της ευρύτερης περιοχής».

«Στην Κρήτη δεν χτυπάει μόνο η καρδιά της Ελλάδας αλλά και η καρδιά της ανατολικής Μεσογείου» υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι η Σούδα θα γίνει βάση μόνιμου ελλιμενισμού του πολεμικού πλοίου USS Hershel «Woody» Williams.

«Η Σούδα αναδεικνύεται έτσι ως το πιο στρατηγικό σημείο της ευρύτερης περιοχής. Εδώ συναντώνται τα συμφέροντα των δύο χωρών μας μαζί μας όμως με εκείνα της ασφάλειας και της ειρήνης» πρόσθεσε.

Δείτε τις δηλώσεις:

«Η αναβαθμισμένη συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ απλώνει τη δράση της και στον χώρο της κοινής αμυντικής βιομηχανίας μας, με αιχμή τον εκσυγχρονισμό των 84 F-16 αλλά και με κοινά προγράμματα και πολύ σημαντικές κοινές επενδύσεις σε ελληνικά ναυπηγεία», σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Διευρύνεται όμως και σε άλλα πεδία και σε άλλες περιοχές. Όπως στην Αλεξανδρούπολη η οποία ήδη εξελίσσεται σε κόμβο μεταφοράς αμερικανικού φυσικού αερίου προς την ηπειρωτική Ευρώπη, ανατολική και κεντρική Ευρώπη. Εκεί κατασκευάζεται πλωτή μονάδα επεξεργασίας φυσικού αερίου και ταυτόχρονα δρομολογείται και η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού. Το ίδιο και το λιμάνι της Καβάλας».

«Υπογράφηκε επίσης μια σημαντική νέα διμερή συμφωνία για συμπράξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στο πεδίο της καινοτομίας», συνέχισε.

«Η χερσόνησός μας είναι ένα γεωγραφικό σημείο που συγκεντρώνει πολλά κοινά ενδιαφέροντα Ελλάδας και ΗΠΑ. Η Θεσσαλονίκη αποτελεί και θα αποτελεί πάντα το δυναμικό τους ορμητήριο» συμπλήρωσε.

«Στις συζητήσεις μας παραμένουν κυρίαρχα τα θέματα που αφορούν την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο. Μια ευαίσθητη περιοχή η οποία το τελευταίο διάστημα δοκιμάστηκε από την επιθετικότητα της Τουρκίας» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

«Η Τουρκία προκαλεί με ακραίες ενέργειες και ρητορική. Ερχεται σε αντίδραση με τις αξίες του δυτικού κόσμου. Παρουσίασα τις ελληνικές θέσεις που είναι ευθυγραμμισμένες θέσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ», συνέχισε.

«Με προκλητικές ενέργειες εκτός Διεθνούς Δικαίου, με αχρείαστα ακραία ρητορική η οποία φορτίζει το κλίμα αλλά και με τακτικισμούς που δεν βεβαιώνουν συχνά την ειλικρίνεια των προθέσεών της. Με ενέργειες δηλαδή που είναι αντίθετες στις αξίες του δυτικού κόσμου, τις οποίες δυστυχώς η Άγκυρα συνεχίζει και στα νερά της Κύπρου όπως διαπιστώσατε και εσείς κ. υπουργέ όταν βρεθήκατε στη Λευκωσία» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

«Η ελληνική απάντηση σε όλες τις προκλήσεις δεν είναι άλλη από την υπεράσπιση των εθνικών μας δικαίων», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Πομπέο: Ιστορικές συνεργασίες μεταξύ των κυβερνήσεων Τραμπ - Μητσοτάκη

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για την φιλοξενία του επιβεβαιώνοντας ότι οι σχέσεις των δύο χωρών «βρίσκονται στο απόγειό τους».

«Είναι η πρώτη φορά που ένας Αμερικανός ΥΠΕΞ έρχεται στην Ελλάδα δυο φορές σε σύντομο χρονικό διάστημα», είπε, τονίζοντας τη στενή συνεργασία των κυβερνήσεων Μητσοτάκη - Τραμπ.

Ο κ. Πομπέο ανακοίνωσε τον μόνιμο ελλιμενισμό του πολεμικού πλοίου USS Hershel «Woody» Williams:

«Εχουμε μία πολύ στρατιωτική σχέση, βλέπουμε την Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας. Εχουμε πολλούς στενούς δεσμούς. Το Williams θα έρθει για μόνιμο ελλιμενισμό στη Σούδα. Είναι κυριολεκτικά η τέλεια επιλογή, λόγω της στρατηγικής θέσης της βάσης, αλλά και συβολική κίνηση της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών»

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών κάλεσε επίσης τις εμπλεκόμενες πλευρές στο Ναγκόρνο - Καραμπάχ να συμβάλλουν για μία ειρηνική λύση.

«Χθες επισκέφθηκα τη Θεσσαλονίκη και συναντήθηκα με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, καθώς και με τον υπουργό Ενέργειας μαζί με αξιωματούχους της Βόρειας Μακεδονίας, με τους οποίους συζητήσαμε τις προοπτικές οικονομικές ανάπτυξης μέσω της Ελλάδας», συνέχισε.

«Έχουμε ήδη δει φανταστική δουλειά και θα ακολουθήσουν κι άλλες συνεργασίες με τις αμερικανικές εταιρείες όπως η Pfizer, η Cisco και η Deloitte, οι οποίες έρχονται να επενδύσουν στην Ελλάδα, με σταθερή παρουσία στη χώρα».

Οι στρατιωτικοί δεσμοί των ΗΠΑ με την Ελλάδα είναι οι ισχυρότεροι συγκριτικά με οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης, σημείωσε ο Μάικ Πομπέο, ενώ αναφέρθηκε και στην αμυντική συνεργασία μεταξύ Ουάσινγκτον και Αθήνας.

«Δουλεύουμε για να προωθήσουμε τα πράγματα που συζητήσαμε πριν από ένα χρόνο σχετικά με την συμφωνία αμυντικής συνεργασίας που έγινε πέρυσι» είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον υπουργό Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο.

«Η συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ θα συνεχίσει να διευρύνεται. Η συνεργασία σε επίπεδο ασφάλειας είναι ιδιαίτερα σημαντική σήμερα, όσο η Ρωσία συνεχίζει να αποσταθεροποιεί την περιοχή, κυρίως στη Λιβύη, από όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες καλούν στην απόσυρση όλων των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων και στηρίζουν τη στρατιωτική αποκλιμάκωση και τη συμφιλίωση εντός της Λιβύης», συνέχισε.

«Με τον Έλληνα πρωθυπουργό συμφωνήσαμε επίσης τη στενότερη συνεργασία των χωρών μας προκειμένου να ξεπεράσουμε τις ρωσικές προκλήσεις σε διάφορα ζητήματα, όπως η παραπληροφόρηση για την πανδημία (σ.σ. του νέου κορωνοϊού)», συμπλήρωσε.

«Σε ό,τι αφορά την Ενέργεια, οι ΗΠΑ στηρίζουν τις εν εξελίξει προσπάθειες της Ελλάδας να διαφοροποιηθεί από τις ενεργειακές οδούς στην περιοχή. Οι ελεύθερες αγορές θα πρέπει να αποφασίζουν για τον ενεργειακό εφοδιασμό, αντί της ρωσικής Gazprom. Οι ΗΠΑ επίσης πιστεύουν βαθιά ότι η ανάπτυξη στην Ανατολική Μεσόγειο οφείλει να προωθεί τη συνεργασίας, καθώς και να παρέχει τις βάσεις για την ενεργειακή ασφάλεια και την οικονομική ευημερία στην περιοχή».

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά ανέφερε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τις συζητήσεις μεταξύ μελών του ΝΑΤΟ «όπως μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος», πρόσθεσε ότι συζήτησε με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Στόλτεμπεργκ «σχετικά με την πρόοδο που γίνεται στο ΝΑΤΟ» και εξέφρασε την ελπίδα ότι «αυτές οι συζητήσεις μπορούν να συνεχιστούν με σοβαρό τρόπο».

Ο κ. Πομπέο έκλεισε τις δηλώσεις του κάνοντας αναφορά στην επέτειο των 200 ετών από τη έναρξη της ελληνικής επανάστασης και ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό άλλη μια φορά για τη φιλοξενία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ