ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Κύπρο ο Δένδιας την Τετάρτη: Στο επίκεντρο οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο

Στην Κύπρο ο Δένδιας την Τετάρτη: Στο επίκεντρο οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο
INTIME NEWS / ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μεταβαίνει Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου, στην Κύπρο, όπου θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Οι συζητήσεις θα εστιασθούν στις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και το συντονισμό Ελλάδας-Κύπρου εν όψει και του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς και σε ζητήματα διμερούς, ευρωπαϊκού και περιφερειακού ενδιαφέροντος.

Οι δύο υπουργοί θα έχουν αρχικά κατʼ ιδίαν συνάντηση, ενώ στη συνέχεια θα παρακαθίσουν σε διευρυμένες διαβουλεύσεις με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων. Στο επίκεντρο των συζητήσεων αναμένεται να βρεθεί ο συντονισμός ενεργειών και δράσεων ενόψει της στρατηγικής συζήτησης για την Τουρκία που θα γίνει στο πλαίσιο του προσεχούς Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υπό το φως της συνεχιζόμενης κλιμάκωσης της τουρκικής παραβατικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Με το πέρας των διαβουλεύσεων, οι κύριοι Χριστοδουλίδης και Δένδιας θα προβούν σε δηλώσεις σε εκπροσώπους των ΜΜΕ (στις 18:00 ώρα Ελλάδας).

Νωρίτερα ο Κύπριος ΥΠΕΞ θα έχει χωριστή συνάντηση με την Ισπανίδα ομόλογό του, Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια.

Κατά τη διάρκεια των επαφών, θα ανασκοπηθούν οι διμερείς σχέσεις Κύπρου-Ισπανίας και θα εξετασθούν συγκεκριμένοι τρόποι για την περαιτέρω ενίσχυσή τους, ενώ θα συζητηθούν, επίσης, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και οι ευρωτουρκικές σχέσεις, υπό το φως των συνεχιζόμενων έκνομων ενεργειών της Τουρκίας, και ιδιαίτερα ενόψει της σχετικής συζήτησης που προγραμματίζεται να διεξαχθεί στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Περαιτέρω, θα συζητηθούν θέματα κοινού ευρωπαϊκού, μεσογειακού, και περιφερειακού ενδιαφέροντος και θα εξετασθούν συγκεκριμένοι τρόποι ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας και σε αυτό το πλαίσιο.

Με το πέρας των επαφών τους, ο κ. Χριστοδουλίδης και η κα González Laya θα προβούν σε δηλώσεις σε εκπροσώπους των ΜΜΕ στο Υπουργείο Εξωτερικών (στις 12:15 ώρα Ελλάδας).

Πομπέο: Η Ελλάδα πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο

Κάνοντας λόγο για μία από τις ισχυρότερες στρατιωτικές σχέσεις ΗΠΑ σε ολόκληρη την Ευρώπη, δήλωσε πως η Ελλάδα αποτελεί πραγματικό πυλώνα σταθερότητας και ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο και με εξαιρετική υπερηφάνεια οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν την ελληνική κυβέρνηση.

«Η συνεργασία μας στον τομέα της ασφάλειας έχει αναπτυχθεί σε τεράστιο βαθμό και ταχύτατα, όπως διαπιστώσαμε σήμερα με τον υπουργό Άμυνας και τον Α/ΓΕΕΘΑ. Εργαζόμαστε για την προώθηση θεμάτων που ξεκίνησαν ήδη από πέρυσι, με τη Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας, η οποία λαμβάνει σάρκα και οστά εδώ στην Κρήτη, στη Λάρισα, στο Στεφανοβίκειο και στην Αλεξανδρούπολη», συνέχισε.

Ανακοινώνοντας τον μόνιμο ελλιμενισμό του USS Hershel Woody Williams, χαρακτήρισε ως ιδανική επιλογή τη Σούδα, δεδομένης της στρατηγικής θέσης των εγκαταστάσεων, γεγονός που συμβολίζει την αμυντική συνεργασία των δύο χωρών «που θα συνεχίσει να επεκτείνεται και να αναπτύσσεται».

«Η συνεργασία μας στον τομέα της ασφάλειας σήμερα είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς η Ρωσία συνεχίζει τον αποσταθεροποιητικό της ρόλο στην περιοχή και ειδικά στη Λιβύη, ενώ οι ΗΠΑ ζητούν την απόσυρση όλων των στρατιωτικών δυνάμεων και τη συμφιλίωση στη χώρα. Επίσης, συμφωνήσαμε με τον κ. πρωθυπουργό να διερευνήσουμε δυνατότητες περαιτέρω συνεργασίας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που θέτει η Ρωσία μέσω επιβλαβών ενεργειών επιρροής, όπως η διάδοση παραπληροφόρησης σχετικά με την πανδημία και η προσπάθειά της να εντάξει στα σχέδιά της την Ορθόδοξη Εκκλησία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ