ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οργή Τσελίκ για την επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα

Οργή Τσελίκ για την επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα
AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Την οργή της Άγκυρας φαίνεται πως προκάλεσε η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα, με τον εκπρόσωπο Τύπου του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) να δηλώνει πως οι ΗΠΑ δεν είναι πλέον αμερόληπτες όσον αφορά στη διαμάχη της Ανατολικής Μεσογείου.

«Οι μονόπλευρες δηλώσεις και οι πολλαπλές επισκέψεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά όχι στην τουρκική πλευρά, δείχνουν ότι έχει χάσει την ουδέτερη στάση του» είπε ο Ομέρ Τσελίκ, και συμπλήρωσε:

«Πηγαίνοντας μόνο στην ελληνική πλευρά της Κύπρου και μη επισκεπτόμενος την υουρκική αλλά και με τα δύο του ταξίδια στην Ελλάδα τον τελευταίο μήνα, δίνει το μήνυμα ότι οι ΗΠΑ είναι προκατειλημμένες, έχουν χάσει την ουδετερότητά τους και δεν συνεισφέρουν θετικά στην επίλυση του προβλήματος».

Εξέφρασε δε την ελπίδα, όπως είπε, ότι η Ουάσινγκτον και ο Πομπέο θα αλλάξουν σύντομα τη στάση τους επί του θέματος.

Ικανοποίηση στην Αθήνα

Αντίθετα, το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζεται ιδιαίτερα ικανοποιημένο για την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στη χώρα μας και μάλιστα σε αυτή την ιδιαίτερα κομβική συγκυρία.

Η στάση του Αμερικανού ΥΠΕΞ και οι δηλώσεις τους καταδεικνύουν πως η αμερικανική εξωτερική πολιτική απομακρύνεται από την πολιτική των ίσων αποστάσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.

Οι δηλώσεις Πομπέο πως το Διεθνές Δίκαιο και μόνο είναι το κριτήριο για τη σύναψη συμφωνιών είναι ενδεικτικές της στήριξης των θέσεων της Ελλάδας από τις ΗΠΑ.

Η επίσκεψη Πομπέο εξέπεμψε πολλαπλά μηνύματα εμπιστοσύνης και αμοιβαίας, μακροπρόθεσμης, συνεργασίας.

«Ποτέ οι σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ δεν ήταν τόσο στενές και παραγωγικές όσο σήμερα. Είναι σχέσεις που απλώνονται σε όλα τα επίπεδα» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές δηλώσεις με τον Μάικ Πομπέο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ