ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Εμπρηστικές» δηλώσεις Τσαβούσογλου: Η ΕΕ είναι όμηρος της Ελλάδας και της Κύπρου

«Εμπρηστικές» δηλώσεις Τσαβούσογλου: Η ΕΕ είναι όμηρος της Ελλάδας και της Κύπρου
AP Photo / Cem Ozdel

«Ελλάδα και Κύπρος έχουν καταστήσει την ΕΕ όμηρό τους», ανέφερε την Τετάρτη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εξαπολύοντας νέα επίθεση εναντίον της Αθήνας και της Λευκωσίας

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι με τη νεοσυσταθείσα δομή της ΕΕ η Τουρκία έχει πιο υγιείς και καλύτερες σχέσεις και πιο θετική ατμόσφαιρα, ωστόσο «πρέπει να είμαστε και ρεαλιστές, υπάρχουν και δυσκολίες».

Όπως είπε, σε κάθε πολιτική της ΕΕ υπάρχει έλλειψη ενότητας και αντιτουρκισμός.

«Υπάρχουν μέλη που προσπαθούν να κρατήσουν όμηρο τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ. Όπως η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή διοίκηση νοτίου Κύπρου» πρόσθεσε, αναφερόμενος στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο Τούρκος υπουργός είπε πως «ασφαλώς υπήρξε κάποια ένταση ως αποτέλεσμα των αποφασιστικών βημάτων μας στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά κι εμείς προσπαθούμε να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας και αυτά των Τουρκοκυπρίων».

«Σε αυτή τη διαδικασία δεν παραμερίσαμε ποτέ τη διπλωματία», υποστήριξε ο Τούρκος ΥΠΕΞ προσθέτοντας ότι ιδιαίτερα μεταξύ του Τούρκου Προέδρου και της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, γίνονται συχνές επαφές και ότι τελευταία συνομίλησαν επτά φορές.

«Η Ελλάδα και η νότια Κύπρος έχασαν τις ευκαιρίες που δώσαμε στη διπλωματία. Η Ελλάδα είπε επιτέλους ότι είναι ανοιχτή στη διπλωματία. Μια χώρα με αυτοπεποίθηση πρέπει να υπερασπιστεί σθεναρά τις θέσεις της», ανέφερε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Συνέχισε, λέγοντας ότι η Τουρκία έχει κάποιες προσδοκίες. «Η συμφωνία τη 18ης Μαρτίου δεν έχει χάσει την ισχύ της, αλλά πρέπει να επικαιροποιηθεί. Αναμένουμε συγκεκριμένα βήματα στη συμφωνία της τελωνειακής ένωσης», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ακόμη ότι η ιδέα για ένα συνέδριο στην Ανατολική Μεσόγειο προήλθε από τον Τούρκο Πρόεδρο.

«Είπαμε "θα συναντηθούμε και θα καταλήξουμε σε μια δίκαιη συμφωνία". Επειδή έχουν γίνει βήματα για αποκλεισμό της Τουρκίας έχουμε κάνει κι εμείς τα δικά μας βήματα. Ανέθεσαν καθήκοντα σε εμένα ως ΥΠΕΞ και τον Μπορέλ. Ο αξιότιμος Πρόεδρός μας έδωσε εντολή. Εργαζόμαστε πάνω σε αυτό. Χθες κάναμε σύσκεψη με τους συναδέλφους. Ποιοι θα συμμετάσχουν, ποιοι δεν θα συμμετάσχουν και με ποια μορφή. Εργαζόμαστε πάνω σε αυτά», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι ετοιμάζεται μια λίστα με τα σημεία, για τα οποία μπορεί να υπάρξει εύκολα συμβιβασμός.

«Από την άλλη, όταν λέμε Ανατολική Μεσόγειος υπάρχει και η Κύπρος. Στην Κύπρο υπάρχουν δύο πλευρές. Η ΕΕ έγινε μέλος της ΕΕ αντίθετα με το διεθνές δίκαιο αλλά η τουρκοκυπριακή πλευρά αποκλείστηκε. Αν θα γίνει ένα συνέδριο, εδώ πρέπει να συμμετάσχουν όλες οι πλευρές από την Κύπρο, ως εκπρόσωποι. Είτε επισήμως είτε ανεπισήμως. Αλλά αν δεν συμμετάσχει η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν είναι σωστό να συμμετάσχει ούτε η ελληνοκυπριακή πλευρά. Για τον δίκαιο διαμοιρασμό πρέπει να ακούσουμε και τις δύο πλευρές».

Από την άλλη, συνέχισε, δεν υπάρχει εγγύηση για μια πολιτική λύση στην Κύπρο.

«Το λέω αυτό από την εμπειρία μας. Αλλά το ζήτημα του διαμοιρασμού των υδρογονανθράκων είναι πολύ απλό εάν μπορούν να πείσουν την ελληνοκυπριακή πλευρά στο θέμα του δίκαιου διαμοιρασμού», ανέφερε ο Τουρκος ΥΠΕΞ, λέγοντας ότι μπορεί να είναι μια εταιρεία ή κοινή επιτροπή, ή μπορεί να είναι ένας μηχανισμός στο πλαίσιο του ΟΗΕ ή ενός άλλου οργανισμού. Υποστήριξε πως εάν επιλυθεί αυτό το ζήτημα θα έχει επιλυθεί το 51% του προβλήματος της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε πως «η πλειοψηφία της ΕΕ αντιλαμβάνεται πολύ καλά τα δίκαια αιτήματα της Τουρκίας».

«Στο θέμα του Καστελόριζου, στο θέμα του λεγόμενου χάρτη της Σεβίλλης και στο αίτημα για μια περιοχή 40 χιλιάδων τ.μ υφαλοκρηπίδας, παραδέχονται ότι η Τουρκία έχει δίκαιο», ανέφερε.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι στην ΕΕ οι αποφάσεις λαμβάνονται με ομοφωνία και πως «κάθε φορά η Ελλάδα και ο ελληνοκυπριακός τομέας με δικαιολογία άλλα ζητήματα κρατούν πάντοτε την ΕΕ σαν όμηρο».

«Λένε "αν δεν μας στηρίξετε σε αυτό το ζήτημα, έστω και αν έχουμε άδικο, θα ασκήσουμε βέτο στις άλλες αποφάσεις". Το τελευταίο παράδειγμα είναι ο ε/κ τομέας, δεν το λέει η Ελλάδα αυτό, ‘αν δεν μας στηρίξετε, αν δεν αποφασίσετε κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, θα ασκήσουμε βέτο για την απόφαση για Λευκορωσία. Τί σχέση έχει τώρα η απόφαση για τη Λευκορωσία με την Ανατολική Μεσόγειο;», είπε.

Για την Ελλάδα: Ως γείτονες έχουμε ανεπίλυτα προβλήματα μεταξύ μας

Σε ερώτηση για την Ελλάδα, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι «είμαστε δύο γείτονες και υπάρχουν προβλήματα από το παρελθόν μέχρι σήμερα που δεν έχουν επιλυθεί μεταξύ μας».

«Οι κυβερνήσεις πριν από μας βρήκαν τις διερευνητικές συνομιλίες και εμείς τις συνεχίσαμε. Από το 2016 μέχρι σήμερα η Ελλάδα δεν ήθελε να προσεγγίσει αυτές τις συνομιλίες. Είχαμε ανεπίσημες συνομιλίες με τον τότε ΥΠΕΞ της Ελλάδας Κοτζιά, αλλά με τον Δένδια παρόλο που είναι στενός μου φίλος δεν μπορούσαμε να πραγματοποιήσουμε αυτό το διάλογο».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ακόμη ότι όλοι είναι ευαίσθητοι για τη δική τους σημαία.

«Η σημαία μας κάηκε στην Ελλάδα, δείξαμε την αντίδρασή μας. Δεν θεωρούμε σωστές τις επιθέσεις στις σημαίες», ανέφερε.

Για την επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο στην Κύπρο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι δεν επισκέφθηκε και τις δύο πλευρές όπως είχε κάνει νωρίτερα ο Τζο Μπάιντεν.

«Οι προηγούμενες κυβερνήσεις το έκαναν. Ο καθένας μπορεί να επισκεφθεί οποιονδήποτε, αλλά βλέπουμε ότι στο θέμα της Κύπρου κάποιες χώρες βρίσκονται σε ανταγωνισμό», κατέληξε.

«Σε αυτή τη διαδικασία δεν παραμερίσαμε ποτέ τη διπλωματία», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ προσθέτοντας ότι ιδιαίτερα μεταξύ του Τούρκου Προέδρου και της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ γίνονται συχνές επαφές και ότι τελευταία συνομίλησαν 7 φορές.

«Η Ελλάδα και η νότια Κύπρος έχασαν τις ευκαιρίες που δώσαμε στη διπλωματία. Η Ελλάδα είπε επιτέλους ότι είναι ανοιχτή στη διπλωματία. Μια χώρα με αυτοπεποίθηση πρέπει να υπερασπιστεί σθεναρά τις θέσεις της», ανέφερε. Συνέχισε, λέγοντας ότι η Τουρκία έχει κάποιες προσδοκίες. «Η συμφωνία τη 18ης Μαρτίου δεν έχει χάσει την ισχύ της, αλλά πρέπει να επικαιροποιηθεί. Αναμένουμε συγκεκριμένα βήματα στη συμφωνία της τελωνειακής ένωσης», συμπλήρωσε.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ακόμη ότι η ιδέα για ένα συνέδριο στην Ανατολική Μεσόγειο προήλθε από τον Τούρκο Πρόεδρο.

«Είπαμε ‘θα συναντηθούμε και θα καταλήξουμε σε μια δίκαιη συμφωνία’. Επειδή έχουν γίνει βήματα για αποκλεισμό της Τουρκίας έχουμε κάνει κι εμείς τα δικά μας βήματα. Ανέθεσαν καθήκοντα σε εμένα ως ΥΠΕΞ και τον Μπορέλ. Ο αξιότιμος Πρόεδρός μας έδωσε εντολή. Εργαζόμαστε πάνω σε αυτό. Χθες κάναμε σύσκεψη με τους συναδέλφους. Ποιοι θα συμμετάσχουν, ποιοι δεν θα συμμετάσχουν και με ποια μορφή. Εργαζόμαστε πάνω σε αυτά», ανέφερε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ