ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Γιατί έβγαλε «κίτρινη κάρτα» στους υπουργούς - Η ενόχληση με τις μάσκες

Μητσοτάκης: Γιατί έβγαλε «κίτρινη κάρτα» στους υπουργούς - Η ενόχληση με τις μάσκες
ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Ξεκάθαρο μήνυμα στους υπουργούς έστειλε χθες κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός, αιφνιδιάζοντας αρκετά κυβερνητικά στελέχη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως η ευθύνη είναι συλλογική:

«Θέλω να υπενθυμίσω ότι η ευθύνη για τις πράξεις και τις παραλείψεις της κυβέρνησης είναι συλλογική. Όλοι μαζί πιστωνόμαστε τα θετικά της κυβερνητικής δράσης και όλοι μαζί αναλαμβάνουμε, με αυτοκριτική διάθεση, την ευθύνη για τυχόν λάθη και μεριμνούμε για να τα διορθώσουμε».

Ο πρωθυπουργός, ενοχλημένος από κάποια συγκεκριμένα περιστατικά και διαπιστώνοντας πως κάποιοι υπουργοί αποστασιοποιούνται και δεν παίρνουν θέση σε ζητήματα που μπορεί να έχει προκύψει κάποια αστοχία χτύπησε καμπανάκι:

«Δεν είναι πολιτικά και ηθικά αποδεκτό, οποιοσδήποτε Υπουργός να μετακυλύει ευθύνες σε άλλους υπουργούς ή να αποφεύγει να στηρίζει επιλογές της κυβέρνησης ή να αναγνωρίζει αστοχίες επικαλούμενος αναρμοδιότητα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εδώ και κάποιες εβδομάδες είχε διαπιστώσει πως κάποιοι υπουργοί έχουν προσωπική ατζέντα και φοβούμενοι το προσωπικό πολιτικό κόστος προσπάθησαν να μετακυλήσουν τις ευθύνες ή τουλάχιστον να τις πετάξουν από πάνω τους.

Το... κερασάκι στην τούρτα ήταν όλα αυτά που συνέβησαν με τις μάσκες στα σχολεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα αυτιά του πρωθυπουργού έφτασαν καταγγελίες πως συναρμόδιοι υπουργοί ρίχνει ο ένας το μπαλάκι στον άλλον προκειμένου να μην χρεωθούν την αστοχία που υπήρξε, με αποτέλεσμα να εκτίθενται η κυβέρνηση, καθώς οι μάσκες δεν έχουν φτάσει ακόμα στα σχολεία.

Ανάλογα φαινόμενα, όμως, παρατηρήθηκαν και κατά την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.

Όλα τα παραπάνω οδήγησαν τον πρωθυπουργό στο να τραβήξει το… αφτί των υπουργών χθες και να ξεκαθαρίσει πως δεν θα ανεχτεί από κάποιους να δίνουν την εικόνα πως η κυβέρνηση δεν λειτουργεί συλλογικά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, γνωρίζοντας πως οι μήνες έρχονται θα είναι δύσκολοι λόγω της πανδημίας και του αντίκτυπου που έχει αυτή στην οικονομία υπογράμμισε:

«Είμαστε συλλογικό όργανο και όλοι μαζί αναλαμβάνουμε την ευθύνη και των επιτυχιών μας, αλλά και των όποιων αστοχιών μας».

Κύκλοι κοντά στο πρωθυπουργικό περιβάλλον επισημαίνουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαιτεί σύμπνοια και συλλογικότητα από όλους σε μια συγκυρία κρίσιμη όπως η σημερινή, όποτε δεν θα ανεχτεί προσωπικές ατζέντες και αποποίηση ευθυνών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ