ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος Κορυφής: Ξεκίνησαν οι επαφές του Σαρλ Μισέλ - Το ραντεβού με Μητσοτάκη

Σύνοδος Κορυφής: Ξεκίνησαν οι επαφές του Σαρλ Μισέλ - Το ραντεβού με Μητσοτάκη
ΑΠΕ - ΜΠΕ

Στις 16:00 ώρα Ελλάδας αναμένεται να ξεκινήσει η ειδική Σύνοδος Κορυφής, όπου θα τεθεί το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου και της τουρκικής παραβατικότητας.

Εν τω μεταξύ, διμερείς επαφές ξεκίνησε το μεσημέρι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, καθώς σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντησή του με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό, Αντόνιο Κόστα. Πριν από την έναρξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο κ. Μισέλ έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Εν συνεχεία ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει συνομιλίες με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Στο τραπέζι της διήμερης Συνόδου Κορυφής θα τεθούν οι σχέσεις της ΕΕ με την Κίνα, η πανδημία, η υπόθεση Ναβάλνι, η Λευκορωσία, η κλιμάκωση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η ενιαία αγορά και το Brexit.

Το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου θα συζητηθεί την πρώτη ημέρα κατά τη διάρκεια του δείπνου, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην επιστολή πρόσκλησης που απέστειλε στους 27 ηγέτες των κρατών-μελών.

«Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε χώρο για εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία για την επίτευξη σταθερότητας και ασφάλειας σε ολόκληρη την περιοχή και να διασφαλίσουμε τον πλήρη σεβασμό της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών μελών της ΕΕ. Αυτό θα είναι δυνατό μόνο εάν η Τουρκία δεσμευτεί εποικοδομητικά. Όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι για να υπερασπιστούν τα νόμιμα συμφέροντα της ΕΕ και των κρατών μελών της», ανέφερε στην επιστολή του ο κ. Μισέλ.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν θα συμμετάσχει μόνο στην πρώτη ημέρα της Συνόδου, ενώ την Παρασκευή θα εκπροσωπηθεί από την Άνγκελα Μέρκελ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ