ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΝΑΤΟ: Σε Αθήνα και Άγκυρα την επόμενη εβδομάδα ο Στόλτενμπεργκ

ΝΑΤΟ: Σε Αθήνα και Άγκυρα την επόμενη εβδομάδα ο Στόλτενμπεργκ
(Michael Kappeler/Pool via AP)

Επισκέψεις σε Άγκυρα και Αθήνα θα πραγματοποιήσει στις 5 και 6 Οκτωβρίου αντίστοιχα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΝΑΤΟ, ο κ. Στόλτενμπεργκ θα επισκεφτεί την Αθήνα την Τρίτη 6 Οκτωβρίου όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Δένδια και Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Μία ημέρα νωρίτερα, στις 5 Οκτωβρίου, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ θα επισκεφτεί την Άγκυρα, όπου θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου και άλλους υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους, σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού.

Σημειώνεται ότι στις 5 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί στην έδρα του ΝΑΤΟ η επόμενη συνάντηση των στρατιωτικών επιτροπών της Τουρκίας και της Ελλάδας, όπου θα συζητηθούν οι τεχνικές λεπτομέρειες του συντονισμού για την ασφαλή λειτουργία των μονάδων στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως έγινε γνωστό την Πέμπτη από το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο έδωσε χθες στη δημοσιότητα γραπτή ανακοίνωση σχετικά με τη δημιουργία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ μηχανισμού αποτροπής σύγκρουσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά στην επικοινωνία που είχαν το προηγούμενο διάστημα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον γενικό γραμματέα της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, για τις συναντήσεις των στρατιωτικών αντιπροσωπειών Τουρκίας-Ελλάδας αναφορικά με τους τρόπους αποτροπής σύγκρουσης.

«Σε αυτό το πλαίσιο, οι στρατιωτικές επιτροπές της Τουρκίας και της Ελλάδας κατόπιν συναντήσεων τους, στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ, κατέληξαν σε συναντίληψη στις “γενικές αρχές”» αναφέρεται στο κείμενο του τουρκικού υπουργείου Άμυνας.

ΝΑΤΟ: Μηχανισμός αποτροπής ελληνοτουρκικής σύγκρουσης

Στο επίσημο site του ΝΑΤΟ αναφέρεται ότι: Μετά από μια σειρά τεχνικών συναντήσεων των Στρατιωτικών Αντιπροσώπων Ελλάδας και Τουρκία στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, εγκαθιδρύθηκε την Πέμπτη 1η Οκτωβρίου ένας αμοιβαίος μηχανισμός αποφυγής της σύγκρουσης (de-confliction mechanism). Ο μηχανισμός έχει σχεδιαστεί για να μειώσει τον κίνδυνο συμβάντων και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Περιλαμβάνει τη δημιουργία ανοιχτής γραμμής επικοινωνίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για να διευκολύνει την αποφυγή της σύγκρουσης σε στη θάλασσα ή τον αέρα.

Σύμφωνα με το ΝΑΤΟ πάντα, οι τεχνικές συνομιλίες άρχισαν στις αρχές Σεπτέμβρη με πρωτοβουλία του γενικού γραμματέα της συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ ο οποίος έκανε επαφές σε υψηλό επίπεδο με την Ελλάδα και την Τουρκία. Ο κ. Στόλτενμπεργκ δήλωσε:

«Καλωσορίζω την εγκαθίδρυση ενός στρατιωτικού μηχανισμού αποτροπής της σύγκρουσης, η οποία επετεύχθη ύστερα από εποικοδομητική δέσμευση της Ελλάδας και της Τουρκίας, που είναι και δύο πολύτιμοι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ. Ο μηχανισμός ασφαλείας μπορεί να συμβάλει στο να δημιουργηθεί χώρος για αντιμετωπιστεί η βασική διαμάχη και είμαστε έτοιμοι να τον επεκτείνουμε αν χρειαστεί. Θα παραμείνω σε στενή επαφή με τους δύο συμμάχους.»

«Ο μηχανισμός αποφυγής της σύγκρουσης (de-confliction mechanism) μεταξύ των συμμάχων είναι ένας ρόλος που έπαιξε το ΝΑΤΟ στο παρελθόν. Στη δεκαετία του 1990, το ΝΑΤΟ βοήθησε στη δημιουργία ενός παρόμοιου μηχανισμού στην περιοχή, ο οποίος ήταν αποτελεσματικός στη μείωση των εντάσεων και στη δημιουργία χώρου για ευρύτερες διπλωματικές συνομιλίες» αναφέρεται στον δικτυακό τόπο της Συμμαχίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ