ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκοπήσεις: Μια συγκυρία που αλλάζει – Τα μηνύματα για Μητσοτάκη και Τσίπρα

Δημοσκοπήσεις: Μια συγκυρία που αλλάζει – Τα μηνύματα για Μητσοτάκη και Τσίπρα
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Οι δημοσκοπήσεις του τελευταίου διαστήματος «φωτογραφίζουν» μια συγκυρία βασικά χαρακτηριστικά της οποίας διαφοροποιούνται από εκείνα της πρώτης φάσης της πανδημίας.

Οι δημοσκοπικές τάσεις δεν δείχνουν ανατροπή του πολιτικού σκηνικού.

Δεν αφήνουν αμφιβολία όμως ότι ανήκει στο παρελθόν ο ενθουσιασμός για τη κυβέρνηση που είχε καταγραφεί το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου.

Ταυτόχρονα, η αξιωματική αντιπολίτευση φαίνεται ότι δεν μπορεί να καρπωθεί τη φθορά της κυβέρνησης,

Ας δούμε όμως τα βασικά στοιχεία από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις της Metron Analysis, της Prorata, της GPO και της Pulse

1. Συνεχίζεται η κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας. Στη δημοσκόπηση της GPO η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ είναι 16,8 μονάδες, στην Pulse5 και στη Metron Analysis 17,5.

2. Ωστόσο και στις τρεις δημοσκοπήσεις, το κυβερνών κόμμα είναι κάτω από το 40%, ελαφρά πεσμένο από τα ποσοστά της άνοιξης.

3. Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στη ζώνη του 20-23% μην μπορώντας να καρπωθεί την ελαφρά φθορά της ΝΔ.

4. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει σαφώς πιο δημοφιλής από το κόμμα του και χαίρει υψηλά ποσοστά δημοτικότητας. Ωστόσο, έχει χάσει τα τεράστια ποσοστά αποδοχής που είχε την άνοιξη.

5. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι και αυτός πιο δημοφιλής από το κόμμα του, αλλά η δημοτικότητά παραμένει σταθερά σε σχετικά χαμηλό επίπεδο.

6. Η αποδοχή της κυβέρνησης παραμένει μεγάλη από τους ερωτώμενους.

Ωστόσο, έχει υποχωρήσει κατά πολύ σε σχέση με την άνοιξη (-16 μονάδες στην έρευνα της Metron Analysis).

7. Ανάλογη με την αξιολόγηση της κυβέρνησης, είναι και η εκτίμηση για την πορεία της χώρας. Οι πιο πολλοί θεωρούν ότι κινείται σε θετική κατεύθυνση, αλλά ο αριθμός είναι πολύ μειωμένος σε σχέση με την άνοιξη.

8. Πιο δημοφιλής υπουργός είναι ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ενώ στους τρεις πρώτους οι δύο δεν προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία. Όλοι οι υπουργοί έχουν χαμηλότερη δημοτικότητα από τον πρωθυπουργό, ενώ μόλις 7 έχουν μεγαλύτερη αποδοχή από τη ΝΔ ως κόμμα.

9. Στον ΣΥΡΙΖΑ πιο δημοφιλής ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, οποίος ανέβασε τη δημοτικότητά του κατά 5 μονάδες. Ψηλά ο Ανδρέας Ξανθός και η Έφη Αχτσιόγλου, καθώς και όλα τα νεότερα στελέχη. Στην πρώτη δεκάδα δεν υπάρχει κανένας πασοκογενής.

10. Ως γενική παρατήρηση, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι πιο δημοφιλείς οι πολιτικοί που δεν εμπλέκονται σε τοξικές αντιπαραθέσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ