ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών εν μέσω αλληλοκατηγοριών κυβέρνησης- αντιπολίτευσης

Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών εν μέσω αλληλοκατηγοριών κυβέρνησης- αντιπολίτευσης
Στιγμιότυπο έξω από το Προεδρικό Μέγαρο όσο μέσα συνεδρίαζε το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Προκόπη Παυλόπουλο, μία ημέρα μετά το δημοψήφισμα, στις 6 Ιουλίου 2015 EUROKINISSI/Στέλιος Μισίνας

Σε κλίμα καχυποψίας και με ήδη τεταμένες τις σχέσεις ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση συγκαλείται μεθαύριο το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο.

Το Μαξίμου καλεί την Νέα Δημοκρατία να δημιουργήσουν από κοινού μέτωπο κατά της διαπλοκής αφήνοντας αιχμές για την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιγράφει την κυβέρνηση περίπου ως καταρρέουσα και προειδοποιεί τον πρωθυπουργό να μην διανοηθεί να βάλει βέτο στο Συμβούλιο Κορυφής και η Φώφη Γεννηματά απαντά στον Αλέξη Τσίπρα πως «είπε ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα» σχολιάζοντας την δήλωσή του πως το ΠΑΣΟΚ πορεύεται με την δεξιά.

Βασικοί άξονες και βέτο

Η κυβέρνηση επισημαίνει προς δεν θα προσέλθει στο Συμβουλίο Κορυφής υπό τον Προκόπη Παυλόπουλο με προειλημμένες αποφάσεις και τονίζει πως ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει στους πολιτικούς αρχηγούς τους βασικούς άξονες των θέσεών του που είναι:

  • Η δέσμευση για δίκαιη και αναλογική κατανομή των βαρών.
  • H επιτάχυνση της μετεγκατάστασης των προσφύγων.
  • H εφαρμογή μηχανισμού επανεγκατάστασης από Τουρκία.
  • O αποκλεισμός των μονομερών ενεργειών.
  • H δέσμευση για ανθρωπιστική βοήθεια στην χώρα μας. Μάλιστα η κυβέρνηση έχει αιτηθεί στην Κομισιόν την χορήγηση ύψους 480 εκατομμυρίων ευρώ με τις αναλυτικές ανάγκες σε τεχνική βοήθεια και υλικά.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός δεν σχεδιάζει την υποβολή βέτο στην Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας θεωρώντας πως δεν πρέπει να μπλοκάρονται αποφάσεις που αφορούν το σύνολο των χωρών ακόμη κι εκείνων που στέκονται φιλικά απέναντι στην Ελλάδα δείχνοντας την αλληλεγγύη τους.

Εντούτοις πηγές από το Μαξίμου δεν αποκλείουν την πιθανότητα να υπάρξει κάποια στιγμή ελληνικό βέτο για μία απόφαση που αφορά για παράδειγμα την Αυστρία.

Το μέτωπο της αξιολόγησης

Στο μέτωπο της αξιολόγησης τα πράγματα παραμένουν θολά. Ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμά ότι οι δανειστές ενδεχομένως να επιστρέψουν στην Αθήνα το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου όμως κανείς δεν διαβεβαιώνει γι’ αυτήν την προοπτική. Όλοι περιμένουν τις αποφάσεις του ΔΝΤ και η ελληνική πλευρά ευελπιστεί πως οι ευρωπαϊκοί θεσμοί που αντιδρούν στην στάση του Ταμείου θα καταφέρουν να πείσουν τους επικεφαλής του για την επανάκαμψη της τρόικας το συντομότερο δυνατόν.

Ενδόμυχα ωστόσο το Μαξίμου αγωνιά μήπως τελικώς το ΔΝΤ πείσει τους άλλους θεσμούς να στραφούν υπέρ των θέσεών του, επομένως αρνητικά απέναντι στην πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό που είναι και το κεντρικό θέμα των ενστάσεων.

Το Ταμείο επιμένει στην περικοπή συντάξεων ωστόσο η κυβέρνηση επιμένει στην γραμμή της προστασίας όλων των συντάξεων. Αν και ο πρωθυπουργός με την τηλεοπτική του συνέντευξη του (Star) παραδέχτηκε ότι εξετάστηκε η πιθανότητα μείωσης των μεγάλων συντάξεων οι οποίες ωστόσο είναι τόσο λίγες στον αριθμό που δεν θα επιφέρουν το δημοσιονομικό όφελος που απαιτείται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ