ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κινητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ: Το Γιαβούζ αποχωρεί με κατεύθυνση προς την Τουρκία

Κινητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ: Το Γιαβούζ αποχωρεί με κατεύθυνση προς την Τουρκία
Turkish Defence Ministry via AP, Pool

Το τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ αποχώρησε από το σημείο που διεξήγαγε μέχρι τώρα έρευνες, εντός της κυπριακής ΑΟΖ και κινείται με κατεύθυνση βόρεια, προς την Τουρκία.

Αν και το Γιαβούζ δεν έχει δηλώσει προορισμό, όπως μεταδίδουν κυπριακά μέσα ενημέρωσης, από τις κινήσεις του φανερώνεται πρόθεση για επιστροφή σε τουρκικό λιμάνι.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το τουρκικό γεωτρύπανο έχει εγκαταλείψει το τεμάχιο 6 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, όπου βρισκόταν από τον Απρίλιο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο» της Κύπρου, το τουρκικό γεωτρύπανο κατευθύνεται μαζί με ένα από τα συνοδευτικά του σκάφη προς την Τουρκία.

Η Λευκωσία παρακολουθεί στενά την πορεία του τουρκικού γεωτρύπανου προκειμένου να διαπιστωθεί εάν επιστρέφει στην Τουρκία ή εάν πρόκειται για αλλαγή θέσης.

Ο ρόλος της Μέρκελ

Η αποχώρηση του Γιαβούζ και η πορεία του δεν αποκλείεται να συνδέονται με τις παρασκηνιακές ενέργειες της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με στόχο την αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει ο «Φιλελεύθερος», κατά τις πολύωρες συζητήσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η Άνγκελα Μέρκελ είχε ζητήσει από τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη να μην επιμένει στο θέμα των κυρώσεων και του υποσχέθηκε ότι θα γίνουν κινήσεις από πλευράς Τουρκίας.

Κατά τις πληροφορίες αυτές, μεταξύ των κινήσεων που είχε αναφέρει η Μέρκελ ότι αναμένει από τουρκικής πλευράς ήταν η μη ανανέωση της τουρκικής Νavtex και ενδεχόμενη αποχώρηση του ενός ή και των δύο γεωτρύπανων από την κυπριακή ΑΟΖ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ