ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γενί Σαφάκ: «Έτοιμο για νέα αποστολή» στην Ανατολική Μεσόγειο το Oruc Reis

Γενί Σαφάκ: «Έτοιμο για νέα αποστολή» στην Ανατολική Μεσόγειο το Oruc Reis
AP Photo/Burhan Ozbilici

Με αναμμένες τις μηχανές για νέα αποστολή στα νερά της Ανατολικής Μεσογείου μοιάζει να είναι το τουρκικό πλοίο Oruc Reis, σύμφωνα τουλάχιστον με την εφημερίδα Γενί Σαφάκ

Η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα αναφέρει πως το Oruc Reis είναι έτοιμο για νέα αποστολή την ώρα που η Τουρκία εξέδωσε επίσης δύο αντιNAVTEX ως απάντηση στις δύο NAVTEX της Ελλάδας ανοιχτά της Κρήτης.

Η είδηση αυτή έρχεται λίγες μέρες μετά την αγκυροβόληση του ερευνητικού στον κόλπο της Αττάλειας για συντήρηση, το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας ωστόσο υποστηρίζει ότι αυτό πρόκειται να αλλάξει σύντομα.

«Το σεισμικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis, το οποίο ήταν αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Αττάλειας για ανεφοδιασμό και συντήρηση, απέπλευσε από το λιμάνι και αγκυροβόλησε από την Αττάλεια τη νύχτα», αναφέρει το δημοσίευμα, υποστηρίζοντας ότι η έκδοση NAVTEX σε μία ευρεία περιοχή στην Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να γίνεται από την Αττάλεια κι όχι από την Κρήτη, που η Άγκυρα τον θεωρεί «μη εξουσιοδοτημένο σταθμό».

Δείτε πού βρίσκεται το Orfuc Reis αυτή τη στιγμή:

Αποχώρησε το «Γιαβούζ» από την Κύπρο

Την ίδια ώρα το τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ αποχώρησε από το σημείο που διεξήγαγε μέχρι τώρα έρευνες, εντός της κυπριακής ΑΟΖ και κινείται με κατεύθυνση βόρεια, προς την Τουρκία.

Αν και το Γιαβούζ δεν έχει δηλώσει προορισμό, όπως μεταδίδουν κυπριακά μέσα ενημέρωσης, από τις κινήσεις του φανερώνεται πρόθεση για επιστροφή σε τουρκικό λιμάνι.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το τουρκικό γεωτρύπανο έχει εγκαταλείψει το τεμάχιο 6 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, όπου βρισκόταν από τον Απρίλιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ