ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πίσω στην Τουρκία το Yavuz, στην Κύπρο το Barbaros, κινητικότητα στο Oruc Reis

Πίσω στην Τουρκία το Yavuz, στην Κύπρο το Barbaros, κινητικότητα στο Oruc Reis
Lefteris Pitarakis / ASSOCIATED PRESS

Στο λιμάνι Τασουτζού της Σελεύκειας, στη νότια Τουρκία, καταπλέει το πλωτό γεωτρύπανο Yavuz, το οποίο επιχειρούσε επί μήνες στο τεμάχιο 6 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

Μαζί με το Yavuz, στο ίδιο λιμάνι καταπλέει και το συνοδευτικό σκάφος Ertugrul Bey. Το Yavuz έκανε γεωτρήσεις στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, στα νοτιοδυτικά της Πάφου.

Ο ρόλος της Μέρκελ

Η αποχώρηση του Yavuz δεν αποκλείεται να συνδέεται με τις παρασκηνιακές ενέργειες της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με στόχο την αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει ο «Φιλελεύθερος», κατά τις πολύωρες συζητήσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η Άνγκελα Μέρκελ είχε ζητήσει από τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη να μην επιμένει στο θέμα των κυρώσεων και του υποσχέθηκε ότι θα γίνουν κινήσεις από πλευράς Τουρκίας.

Κατά τις πληροφορίες αυτές, μεταξύ των κινήσεων που είχε αναφέρει η Μέρκελ ότι αναμένει από τουρκικής πλευράς ήταν η μη ανανέωση της τουρκικής Νavtex και ενδεχόμενη αποχώρηση του ενός ή και των δύο τουρκικών ερευνητικών σκαφών από την κυπριακή ΑΟΖ.

Παραμένει το Barbaros

Το άλλο ερευνητικό σκάφος της Τουρκίας, το Barbaros Hayreddin Pasa, εξακολουθεί να διεξάγει σεισμικές έρευνες και να σαρώνει τον κυπριακό βυθό στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά - νοτιοανατολικά της Αγίας Νάπας.

Με αναμμένες μηχανές το Oruc Reis

Την ίδια ώρα κινητικότητα παρατηρείται με το σκάφος σεισμικών ερευνών Oruc Reis το οποίο είχε αποσυρθεί από την ελληνική υφαλοκρηπίδα έπειτα από μακρά περίοδο στρατιωτική έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Το πλοίο, που έχει ελλιμενιστεί στην Αττάλεια, παραμένει με αναμμένες τις μηχανές και κινείται τις τελευταίες ώρες στη γύρω περιοχή.

Η είδηση αυτή έρχεται λίγες μέρες μετά την αγκυροβόληση του ερευνητικού σκάφους, στις 13 Σεπτεμβρίου, στον κόλπο της Αττάλειας για συντήρηση, όπως αναφέρθηκε από επίσημα τουρκικά χείλη. Το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας ωστόσο υποστηρίζει ότι αυτό πρόκειται να αλλάξει σύντομα.

Δείτε πού βρίσκεται το Oruc Reis:

Και τουρκικές αντιNAVTEX

Η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα αναφέρει πως το Oruc Reis είναι έτοιμο για νέα αποστολή την ώρα που η Τουρκία εξέδωσε επίσης δύο αντιNAVTEX ως απάντηση στις δύο NAVTEX της Ελλάδας ανοιχτά της Κρήτης.

«Το σεισμικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis, το οποίο ήταν αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Αττάλειας για ανεφοδιασμό και συντήρηση, απέπλευσε από το λιμάνι και αγκυροβόλησε από την Αττάλεια τη νύχτα», αναφέρει το δημοσίευμα, υποστηρίζοντας ότι η έκδοση NAVTEX σε μία ευρεία περιοχή στην Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να γίνεται από την Αττάλεια κι όχι από τον ελληνικό σταθμό του Ηρακλείου, που η Άγκυρα τον θεωρεί «μη εξουσιοδοτημένο σταθμό».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ