ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσαβούσογλου σε Στόλτενμπεργκ: Η Ελλάδα προκάλεσε την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο

Τσαβούσογλου σε Στόλτενμπεργκ: Η Ελλάδα προκάλεσε την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο
AP Photo/Burhan Ozbilici

Συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ , κατά την οποία συζήτησαν για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, τον πόλεμο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ αλλά και τις σκέψεις της Άγκυρας να αγοράσει και πυραύλους Patriot

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, ο Τσαβούσογλου καταφέρθηκε για ακόμη μια φορά κατά της Ελλάδας, λέγοντας πως η ένταση προκλήθηκε όταν η Αθήνα έστειλε πολεμικά πλοία στην περιοχή όπου ερευνούσε το Oruc Reis.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε:

«Ως Τουρκία, ως σύμμαχος προσπαθούμε να μην απασχολούμε την ατζέντα του ΝΑΤΟ με διμερή ζητήματα που έχουμε με άλλους συμμάχους. Ωστόσο, κάποιοι σύμμαχοι συνεχώς απασχολούν την ατζέντα του ΝΑΤΟ είτε πρόκειται για ζητήματα που έχουν με την Τουρκία είτε για άλλα ζητήματα. Εμείς δεν θέλουμε να προκληθεί κανένα ατύχημα μεταξύ συμμάχων. Η ένταση προκλήθηκε όταν η Ελλάδα έστειλε πολεμικά πλοία στην περιοχή όπου επιχειρούσε το δικό μας ερευνητικό πλοίο, στην υφαλοκρηπίδα μας. Το ΝΑΤΟ, το οποίο είδε ότι ακόμη και ρίσκο σύγκρουσης, ζήτησε να διαδραματίσει έναν ρόλο για να αποκλιμακωθεί η κατάσταση».

Στη συνέχεια, σημείωσε στην αρχή, η Ελλάδα είχε αρνητική στάση αλλά «τώρα βλέπουμε ότι και η Ελλάδα συμμετέχει σε αυτές τις συναντήσεις και εκφράζουμε την ικανοποίησή μας γι’ αυτό».

Με τη σειρά του, ο γγ του ΝΑΤΟ δήλωσε την ικανοποίησή του για τη γραμμή επικοινωνίας 24 ώρες το 24ωρο, 7 μέρες την εβδομάδα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για την αποφυγή κάποιας κρίσης.

AP Photo/Burhan Ozbilici

Για το Ναγκόρνο Καραμπάχ

Παράλληλα, ο κ. Στόλτενμπεργκ έκανε έκκληση για εκεχειρία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ καθώς εξακολουθεί να αυξάνεται ο απολογισμός των νεκρών από τις συγκρούσεις στον αποσχισθέντα θύλακο του νοτίου Καυκάσου.

Μιλώντας δίπλα στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών στην Άγκυρα, ο Στόλτενμπεργκ είπε πως δεν υπάρχει στρατιωτική επίλυση της σύγκρουσης για το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό να διαβιβάσουμε ένα πολύ σαφές μήνυμα σε όλα τα μέρη ότι πρέπει να σταματήσουν αμέσως τις μάχες, ότι πρέπει να υποστηρίξουμε όλες τις προσπάθειες να εξευρεθεί μια ειρηνική λύση έπειτα από διαπραγματεύσεις», είπε ο Στόλτενμπεργκ.

Στο μεταξύ, η Τουρκία ζήτησε από τη Συμμαχία να απευθύνει έκκληση για την αποχώρηση των αρμενικών δυνάμεων από την περιοχή, η οποία ανήκει στο Αζερμπαϊτζάν βάσει του διεθνούς δικαίου, αλλά οι κάτοικοι και οι ηγέτες της είναι Αρμένιοι.

AP Photo/Burhan Ozbilici

S-400 και Patriot

Οι δύο άνδρες συζήτησαν για την αγορά των ρωσικών S-400, με τον Γενς Στόλτενμπεργκ να επισημαίνει ότι αποτελούν απειλή για τα συμμαχικά αεροσκάφη.

Παράλληλα, έστειλε το μήνυμα στην Άγκυρα ότι οι ΗΠΑ απειλούν με εμπάργκο και η Τουρκία θα πρέπει να πάρει τις αποφάσεις της.

Ο Τσαβούσογλου του απάντησε πως οι S-400 ήταν λύση ανάγκης και εξέφρασε την επιθυμία της Άγκυρας να αγοράσει πυραύλους Patriot.

Συνάντηση με Ερντογάν

Ο κ. Στόλτενμπεργκ είχε συνάντηση στην Άγκυρα και με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο προεδρικό μέγαρο.

Σύμφωνα με ανάρτηση του Γενς Στόλτενμπεργκ, συζήτησαν «για τον στρατιωτικό μηχανισμό αποτροπής που αναπτύχθηκε από το ΝΑΤΟ για την Ανατολική Μεσόγειο».

Ειδικότερα, ο ΓΓ της Βορειοατλαντικής συμμαχίας έγραψε στο τουίτερ: «Καλή συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν στην 'Αγκυρα για σειρά θεμάτων ασφαλείας. Συζητήσαμε για τον στρατιωτικό μηχανισμό αποτροπής που αναπτύχθηκε από το ΝΑΤΟ για την Ανατολική Μεσόγειο. Σταθερή μου ελπίδα είναι ότι αυτό μπορεί να δημιουργήσει χώρο για διπλωματικές προσπάθειες».

Στην Αθήνα την Τρίτη ο Στόλτενμπεργκ

Σημειώνεται πως μετά τις επαφές που έχει στην Άγκυρα, ο Γενς Στόλτενμπεργκ θα βρεθεί αύριο, Τρίτη στην Αθήνα προκειμένου να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Δένδια και Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Στις 11:45 της Τρίτης έχουν προγραμματισθεί δηλώσεις στον Τύπο μαζί με τον πρωθυπουργό, οι οποίες θα μεταδοθούν ζωντανά από την ιστοσελίδα του ΝΑΤΟ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ