ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπλόκο σε αεροπλάνο ΜΚΟ που ήθελε να μεταφέρει πρόσφυγες στην Ολλανδία

Μπλόκο σε αεροπλάνο ΜΚΟ που ήθελε να μεταφέρει πρόσφυγες στην Ολλανδία

Δεν επιτράπηκε στο αεροπλάνο της ΜΚΟ Να τους φέρουμε εδώ/ We Gaan Ze Halen να προσγειωθεί στη Μυτιλήνη για να παραλάβει πρόσφυγες.

Το αεροπλάνο έχει μπλοκαριστεί στο αεροδρόμιο Ελευθέριο Βενιζέλος και αναμένεται να υποχρεωθεί να επιστέψει στην Ολλανδία.

Το αεροπλάνο έχει 189 άδειες θέσεις τις οποίες οι ακτιβιστές της πρωτοβουλίας ήθελαν να γεμίσουν με πρόσφυγες από τη Μόρια για να τους μεταφέρουν στην Ολλανδία.

Η κίνηση έχει συμβολικό χαρακτήρα, για να προωθηθεί το αίτημα να δεχτούν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις περισσότερους πρόσφυγες από τα ελληνικά νησιά.

Να σημειωθεί ότι το Να τους φέρουμε εδώ/ We Gaan Ze Halen στηρίζεται από περισσότερους από τους μισούς δημάρχους της Ολλανδίας και 5 περιφέρειες της χώρας.

Στην τελευταία ανάρτησή τους οι ακτιβιστές δηλώνουν θυμωμένοι και απογοητευμένοι, ενώ χαρακτηρίζουν το μπλοκάρισμα του αεροπλάνου πολιτική απόφαση.

Στο πλευρό τους το ΚΙΝΑΛ

Στο πλευρό της πρωτοβουλίας στέκεται το ΚΙΝΑΛ. Σε tweet του ο Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε:

«Το αεροπλάνο του κινήματος πολιτών We Gaan Ze Halen το οποίο χρηματοδοτήθηκε δημόσια από το κοινό, προσγειώνεται στις 5 Οκτωβρίου στη Μυτιλήνη για να μεταφέρει 189 πρόσφυγες της Μόριας στη Μυτιλήνη. Οι κοινωνίες των πολιτών στην ΕΕ κινητοποιούνται. Οι κυβερνήσεις πρέπει να ακούσουν. Για μια ΕΕ αλληλεγγύης και συμπόνοιας.»

Από τη μεριά του, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Οικονόμου, έγραψε:

«Είναι ώρα η Ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε πράξεις. Να προχωρήσει επιτέλους με την πολιτική της μετεγκατάστασης για την οποίο τόσο καιρό μιλάει το Κίνημα Αλλαγής. Να πιέσει τη κυβέρνηση της Ολλανδίας να δεχτεί τους πρόσφυγες και μετανάστες που θέλουν οι Ολλανδοί πολίτες και να διεκπεραιώσει τις διαδικασίες ώστε να γεμίσουν όλες οι θέσεις του αεροπλάνου.

Οι κοινωνίες της Ευρώπης κινητοποιούνται και ήρθε η ώρα να αναλάβουν τις ευθύνες τους και οι κυβερνήσεις. Μόνο με αλληλεγγύη και συνεργασία έχει μέλλον το Ευρωπαϊκό μας σπίτι.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ