ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ηχηρό μήνυμα κατά της Χρυσής Αυγής και του ναζισμού έστειλε η Βουλή

Ηχηρό μήνυμα κατά της Χρυσής Αυγής και του ναζισμού έστειλε η Βουλή

Ισχυρό μήνυμα καταδίκης κατά της Χρυσής Αυγής του ναζισμού και του φασισμού έστειλε μια ημέρα πριν την έκδοση της απόφασης της Δικαιοσύνης η Βουλή.

Όλα τα κόμματα επεσήμαναν ότι πρέπει να απονεμηθεί δικαιοσύνη και να δοθεί ένα αποφασιστικό χτύπημα στους οπαδούς της μισαλλόδοξης βίας. Οι παρόντες μάλιστα, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ύψωσαν από μια πικέτα με τα γράμματα της φράσης που κάνει τον γύρο της Ευρώπης «δεν είναι αθώοι».

«Αύριο είναι μια πολύ σημαντική μέρα για τη Δημοκρατία στη χώρα μας, στην Ευρώπη, παγκοσμίως», είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, δίνοντας το έναυσμα και στα υπόλοιπα κόμματα να ενώσουν τη φωνή τους με το παλλαϊκό αίτημα καταδίκης των ναζιστών.

«Θα πουν κάτι πως η νομοθετική εξουσία δεν πρέπει να παρεμβαίνει στη δικαστική. Υπάρχουν μέρες που δε μπορεί να σιωπά κανείς. Αύριο πρέπει να υπάρξει δικαιοσύνη. Όλη η Ευρώπη μας κοιτάει. Μας κοιτάει για να δώσουμε ένα χτύπημα στο ναζισμό και είμαι σίγουρος πως όλοι και όλες εδώ μέσα θέλουν να δοθεί ένα χτύπημα στο ναζισμό γιατί όλοι και όλες λέμε "Ποτέ ξανά φασισμός, ποτέ ξανά ναζισμός" και ποτέ δε μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια σε μια τέτοια συγκυρία», υπογράμμισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Την πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ χαιρέτισαν όλα τα κόμματα. Εκ μέρους της ΝΔ ο Σπήλιος Λιβανός είπε πως το κόμμα του από την η Νέα Δημοκρατία από τη στιγμή που γεννήθηκε ήταν και θα είναι κατά κάθε μορφής φασισμού.

«Καταδικάσαμε και πολεμήσαμε τόσο μέσα όσο και έξω από τη Βουλή το έκτρωμα της Χρυσής Αυγής με όλους τους τρόπους. Είμαστε μαζί σε αυτόν τον αγώνα, έχουμε δημιουργήσει ένα τείχος απέναντι στο ναζισμό», ανέφερε ο κ. Λιβανός, ενώ από το ΚΙΝΑΛ ο Ανδρέας Λοβέρδος θύμισε ότι το κόμμα του ήταν εκείνο που κατοχύρωσε, το 2012, τον όρο «δημοκρατικό τόξο».

«Είναι λαϊκή απαίτηση οι ναζί εγκληματίες να μπουν στη φυλακή και να καταδικαστούν με τις ανώτατες ποινές κι όχι με την απαράδεκτη πρόταση της εισαγγελέως που υιοθετεί όλη την επιχειρηματολογία της Χρυσής Αυγής λες και ανήκει στη Χρυσή Αυγή. Δολοφόνοι», τόνισε ο Θανάσης Παφίλης από το ΚΚΕ.

«Μέσα στην Ελλάδα δεν χωρούν τέτοια μορφώματα», είπε από την Ελληνική Λύση ο Κωνσταντίνος Χήτας, ενώ από το ΜέΡΑ 25 η Φωτεινή Μπακαδήμα ανέφερε πως όλοι θα είναι έξω από το Εφετείο αύριο, όχι για να επηρεαστεί η Δικαιοσύνη αλλά γιατί ως «εκπρόσωποι λαού οφείλουμε να ακούμε τη φωνή του».

Εκ μέρους της κυβέρνησης ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός επεσήμανε την ανάγκη επαγρύπνησης και τόνισε ότι ναι μεν η κυβέρνηση καταδικάζει τα φαινόμενα του φασισμού, του ναζισμού και του αντισημιτισμού «ωστόσο σε μια δημοκρατία υπάρχουν διακριτοί ρόλοι».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ