ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κομισιόν: Τον Μάιο η απόφαση για την παραμονή της Ελλάδας στη Σένγκεν

Κομισιόν: Τον Μάιο η απόφαση για την παραμονή της Ελλάδας στη Σένγκεν
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Τον ερχόμενο Μάιο και αφού πρώτα ελεγχθεί η ικανότητα της Ελλάδας σε ό,τι αφορά στην αποτελεσματική διαφύλαξη των συνόρων της, θα ληφθεί η απόφαση για παραμονή της χώρας στη Σένγκεν, σύμφωνα με προσχέδιο της Κομισιόν που αποκαλύπτει ο Guardian.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε δημοσίευμα της έγκυρης βρετανικής εφημερίδας που επικαλείται το προσχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «τα σύνορα της Ελλάδας θα ελεγχθούν από την Ε.Ε. στα μέσα Απριλίου ώστε να φανεί το πόσο αποτελεσματική είναι η φύλαξή τους, ενώ η τελικά απόφαση για την παραμονή της χώρας στη Σένγκεν θα ληφθεί τον Μάιο».

Παρότι παραδέχεται ότι απαιτείται ενίσχυση για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, η Κομισιόν εκτιμά σύμφωνα με τον Guardian ότι ενδεχόμενη κατάρρευση της Σένγκεν θα ζημιώσει σε μεγάλο βαθμό την επιχειρηματικότητα, αλλά και τον τουρισμό.

Τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. πιέζονται να άρουν τους εσωτερικούς συνοριακούς ελέγχους πριν το τέλος του έτους, ώστε να σωθεί η ελέυθερη ζώνη διακίνησης από την κατάρρευση, σύμφωνα με το έγγραφο της Κομισιόν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι οι εσωτερικοί συνοριακοί έλεγχοι «θέτουν υπό αμφισβήτηση την ορθή λειτουργία του χώρου ελεύθερης διέλευσης στη Σένγκεν. «Έχει φτάσει η στιγμή που τα κράτη-μέλη θα πρέπει να προσπαθήσουν από κοινού ώστε να διαφυλαχθεί μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζεται στον Guardian, η Κομισιόν επιθυμεί την όσο το δυνατόν πιο άμεση άρση των ελέγχων στα σύνορα με ξεκάθαρο στόχο να αποτελεί πραγματικότητα μέχρι το αργότερο το Νοέμβριο του 2016.

«Την ίδια ώρα, όμως, οι Βρυξέλλες επιθυμούν αυστηρότερους ελέγχους στα ευρωπαϊκά σύνορα και δεν θα διστάσουν να επαναλάβουν προειδοποιήσεις περί διωγμού της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν σε περίπτωση που δεν έχει καταφέρει να πετύχει τον απόλυτο έλεγχο στα σύνορά της μέχρι τον ερχόμενο Μάιο.

guardian

Σύμφωνα με τον Guardian, το σχέδιο της Κομισιόν καταρτίστηκε πριν την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της 7ης Μαρτίου, μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας, κατά την οποία η Ένωση θα ζητήσει από την Άγκυρα να εντείνει τις προσπάθειές της για περιορισμό των προσφυγικών ροών, ως μέρος της συμφωνίας ύψους 3 δισ. ευρώ που επιτεύχθηκε πέρσι.

Η Τουρκία, ωστόσο, απορρίπτει τις κατηγορίες που την θέλουν να μην κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να περιορίσει τις προσφυγικές ροές. Αξιωματούχοι δηλώνουν, δε, ότι το σχέδιο για μετεγκατάσταση χιλιάδων προσφύγων απευθείας από τη χώρα σε αντάλλαγμα για τους αυστηρότερους συνοριακούς ελέγχους, είναι ανεφάρμοστο.

Όπως τονίζεται σε αυτό το προσχέδιο, σύμφωνα με τον Guardian, στις Βρυξέλλες ελπίζουν ότι με τη συνεργασία της Τουρκίας, θα μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των προσφύγων που καταφθάνουν στην Ελλάδα.

«Με λίγα λόγια, ο αριθμός των ατόμων που μπαίνουν στην Ελλάδα να είναι μικρότερος από τους 2.000 που μπαίνουν τώρα, σε καθημερινή βάση και που αναμένεται να αυξηθεί τους θερμότερους μήνες».

Διαβάστε επίσης:

Εγκρίνεται σήμερα το σχέδιο για ανθρωπιστική βοήθεια στην Ελλάδα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ