ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι τακτικισμοί Ερντογάν, τα μηνύματα Μητσοτάκη και το ενδεχόμενο ραντεβού Δένδια - Τσαβούσογλου

Οι τακτικισμοί Ερντογάν, τα μηνύματα Μητσοτάκη και το ενδεχόμενο ραντεβού Δένδια - Τσαβούσογλου
ΑΠΕ - ΜΠΕ / ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Μετά από λίγες ημέρες ηρεμίας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεκίνησε και πάλι την προκλητική συμπεριφορά, ναρκοθετώντας τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης και βάζοντας εμπόδια στην έναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Η απόσυρση από την κυπριακή ΑΟΖ του Γιαβούζ δημιούργησε προσδοκίες για αλλαγή στάσης από τον Ερντογάν, ενώ το άνοιγμα μέρους της παραλίας των Βαρωσίων στην Αμμόχωστο και οι επιθετικές αναφορές στην Ελλάδα έχουν δημιουργήσει προβληματισμό στην Αθήνα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθούν στενά τις κινήσεις του Ερντογάν και αναμένει πώς θα κινηθεί το επόμενο διάστημα ο Τούρκος Πρόεδρος.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση για την απονομή του Βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν καταδίκασε την απόφαση της Τουρκίας για την επέκταση της άδειας εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων στην Κύπρο.

«Η απόφαση αυτή συνιστά κατάφωρη παραβίαση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και η Ελλάδα πρόκειται να στηρίξει όλες τις σχετικές προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Παράλληλα έστειλε και νέο μήνυμα στις Βρυξέλλες λέγοντας ότι «οι αδράνειες αποθρασύνουν αυτόκλητους τρίτους που σπεύδουν να δράσουν σε περιοχές όπου η Ευρώπη έχει στρατηγικά συμφέροντα».

Τα τελευταία γεγονότα, ωστόσο, θολώνουν το τοπίο αναφορικά με το χρόνο έναρξης των διερευνητικών επαφών, με την Αθήνα να μην βιάζεται και κυβερνητικές πηγές να επισημαίνουν πως η Σύνοδος Κορυφής έδωσε περιθώριο μέχρι το Δεκέμβριο στον Ερντογάν να σταματήσει τις προκλήσεις. «Η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να ξεκινήσει το διάλογο, εφόσον ο Τούρκος Πρόεδρος συνετιστεί», επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι.

Εν τω μεταξύ σήμερα, Πέμπτη, ο υπουργός των Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, και ο Τούρκος ομόλογός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα μεταβούν στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας για να μιλήσουν στο φόρουμ ασφαλείας «GlobSec 2020». Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών θα μιλήσει σε συζήτηση που θα γίνει σήμερα για τον ρόλο της Τουρκίας στην περιφερειακή και την παγκόσμια ασφάλεια.

Ο Νίκος Δένδιας θα είναι ομιλητής στο ίδιο φόρουμ, μετά τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο «άγνωστος χ» είναι αν θα υπάρξει συνάντηση μεταξύ των δύο ανδρών. Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν πως δεν έχει καθοριστεί μέχρι στιγμής ραντεβού μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών, ωστόσο υπάρχει μεγάλη πιθανότητα τετ-α-τετ να πραγματοποιηθεί την τελευταία στιγμή.

Στη σχετική ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει τα εξής:

«Στο πλαίσιο του GLOBSEC 2020 Bratislava Forum, ο Υπουργός Εξωτερικών θα μετάσχει σε στρογγυλή τράπεζα με θέμα “EU’s Global Leadership in the post-Covid Era”. Στο περιθώριο των εργασιών, ο Νίκος Δένδιας θα πραγματοποιήσει διμερείς συναντήσεις».

Η τελευταία πρόταση της ανακοίνωσης ίσως να κρύβει την είδηση πως Δένδιας και Τσαβούσογλου θα συνομιλήσουν για πρώτη φορά μετά από πολλούς μήνες.

Εφόσον πραγματοποιηθεί το ραντεβού, είναι βέβαιο πως κεντρικό θέμα θα είναι η επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών Ελλάδας και Τουρκίας σε επίπεδο αντιπροσωπειών των δύο υπουργείων Εξωτερικών.

Σημειώνεται πως έπειτα από την ανακοίνωση στις 22 Σεπτεμβρίου για επανέναρξη των άτυπων ελληνοτουρκικών διαβουλεύσεων ακόμα δεν έχει οριστεί ημερομηνία για την πραγματοποίηση του 61ου γύρου των διερευνητικών επαφών.

Προφανώς, θα αποτελέσει είδηση ακόμη και η μη συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας. Διότι η πιθανότητα αυτή θα δείξει ποιο είναι το πραγματικό επίπεδο των σχέσεων της Αθήνας και της Άγκυρας σήμερα, έπειτα από την μεγάλη κρίση του καλοκαιριού με τις έρευνες του Oruc Reis σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και παρά τις διεθνείς προσπάθειες για αποκλιμάκωση και επιστροφή της Ελλάδας και της Τουρκίας στο τραπέζι του διαλόγου.

Η πιθανή συνάντηση των κυρίων Δένδια και Τσαβούσογλου αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον. Εάν πραγματοποιηθεί, θα είναι η πρώτη συνομιλία του Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου έπειτα από μήνες.

Στην περίπτωση αυτή, είναι πολύ πιθανό να συζητήσουν για το ενδεχόμενο επανεκκίνησης των διερευνητικών επαφών Ελλάδας και Τουρκίας σε επίπεδο αντιπροσωπειών των δύο υπουργείων Εξωτερικών.

Κι αυτό διότι μετά την ανακοίνωση της 22ας Σεπτεμβρίου για επανέναρξη των άτυπων ελληνοτουρκικών διαβουλεύσεων, ακόμη δεν έχει καταστεί δυνατό να καθοριστεί ημερομηνία για την πραγματοποίηση του 61ου γύρου των διερευνητικών επαφών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ