ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρυσή Αυγή - Τσιάρας: Ρύθμιση για στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων χρυσαυγιτών φέρνει η κυβέρνηση

Χρυσή Αυγή - Τσιάρας: Ρύθμιση για στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων χρυσαυγιτών φέρνει η κυβέρνηση
ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ/ ΙΝΤΙΜΕ

Την πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει νέα ρύθμιση που θα αφορά στους καταδικασμένους της Χρυσής Αυγής και θα λύνει το ζήτημα που προέκυψε με την ποινή για τη στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων, ανακοίνωσε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ιθαγένεια, ο Κώστας Τσιάρας επεσήμανε πως θα έρθει ολοκληρωμένη, άρτια ρύθμιση, μέσα από πρόταση που θα καταθέσει η Επιτροπή Παρακολούθησης του Ποινικού Κώδικα.

Απαντώντας στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση ότι δεν άλλαξε την επίμαχη διάταξη όταν πέρασε αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, τόνισε πως ακόμα και αν η κυβέρνηση άλλαζε τον Ποινικό Κώδικα άμεσα, και πάλι θα υπήρχε πρόβλημα με την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, καθώς «θα ίσχυε ο ευμενέστερος νόμος» και θα υπήρχε και σύγκρουση με το άρθρο 51 του Συντάγματος, που κάνει λόγο για «αμετάκλητη δικαστική απόφαση».

«Ακόμα και αν θεωρήσουμε ότι κάνουμε παρέμβαση, η παρέμβαση αυτή συμπαρασύρει και πολλά άρθρα Ποινικού Κώδικα, δεν είναι τόσο απλό», είπε, ενώ σε συνομιλία του με δημοσιογράφους. Ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι με την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα επί ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει τρόπος να απολέσουν οι Χρυσαυγίτες τα πολιτικά τους δικαιώματα πριν υπάρχει αμετάκλητη δικαστική σχετική απόφαση. «Αυτό είναι ξεκάθαρο», επεσήμανε για να συμπληρώσει πως δεν αρκεί η αλλαγή της εκλογικής νομοθεσίας για να ξεπεραστεί το πρόβλημα.

«Ποιον κοροϊδεύετε; Για τι πράγμα μιλάμε;», είπε απευθυνόμενος στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ και κατηγόρησε κι εκείνος με τη σειρά του την προηγούμενη κυβέρνηση για υποκρισία.

«Εσείς είστε αυτοί που δώσατε παράθυρο με την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα. Εσείς που, παρότι ήσασταν εγκαλούμενοι από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, δεν κάνατε τίποτα και υποκριτικά τώρα προτείνετε κάτι που ξέρετε ότι δεν μπορεί να ισχύσει. Είναι για τις εντυπώσεις η συζήτηση και όχι για την ουσία».

Βολές από ΣΥΡΙΖΑ

Κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν λόγο για «ξέπλυμα» της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, το οποίο μεθοδεύει η κυβέρνηση, απορρίπτοντας την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για την στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων των μελών της νεοναζιστικής συμμορίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η τροπολογία προέβλεπε ότι τα μέλη της νεοναζιστικής οργάνωσης θα στερούνταν αυτοδίκαια και διαρκώς το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι. Με αυτόν τον τρόπο θα επέφερε τον διαρκή και οριστικό «πολιτικό θάνατο» των πρώην βουλευτών της Χρυσής Αυγής, καθώς η αλλαγή στην εκλογική νομοθεσία θα μπορούσε να λειτουργήσει και αναδρομικά.

«Ο υπουργός Δικαιοσύνης με την απόρριψη της τροπολογίας επαναφέρει από το παράθυρο τους χρυσαυγίτες ανακοινώνοντας με κυνικό τρόπο ότι θα προχωρήσει σε αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, αλλαγές όμως που δεν θα αφορούν τη Χρυσή Αυγή, αφού δεν θα μπορεί να εφαρμοστούν σε δίκη που έχει ήδη ολοκληρωθεί.

»Στην αιτιολογική έκθεση του Ποινικού Κώδικα που ψηφίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ ρητά αναφέρονταν ότι στο εξής η στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων θα γινόταν αυτοδίκαια μέσω της εκλογικής νομοθεσίας αντί να επιβάλλεται από το δικαστήριο. Μετά την ψήφιση του νέου κώδικα, τον Ιούνιο του 2019, είχε απομείνει η διαδικασία των αναγκαίων προσαρμογών της εκλογικής νομοθεσίας.

»Η ΝΔ, μετά την εκλογική της νίκη τον Ιούλιο του 2019, έχει προβεί σε αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, αλλά και στην εκλογική νομοθεσία, χωρίς να λάβει καμία πρόνοια που θα έβαζε φρένο στην πολιτική επιβίωση της Χρυσής Αυγής. Σήμερα αποκαλύφθηκε το μέγεθος της υποκρισίας της ΝΔ, καθώς με τις ενέργειές της παραμένει η διατήρηση των χρυσαυγιτών στο πολιτικό προσκήνιο» αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ