ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μουζάλας: Η Ελλάδα κινδυνεύει να μετατραπεί σε χώρα εγκατάστασης προσφύγων

Μουζάλας: Η Ελλάδα κινδυνεύει να μετατραπεί σε χώρα εγκατάστασης προσφύγων
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Η Ελλάδα από χώρα τράνζιτ για τους πρόσφυγες θα μετατραπεί σε χώρα εγκατάστασης, φέρεται να παραδέχθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, ενώ εκτίμησε ότι η προσφυγική κρίση θα κρατήσει 2 με 3 χρόνια ακόμα.

Στη σύσκεψη που είχε το μεσημέρι της Τετάρτης με δημάρχους και περιφερειάρχες σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μουζάλας εκτίμησε πως για το εν λόγω χρονικό διάστημα, οι πρόσφυγες θα παραμείνουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα, αφού το πέρασμα της Ειδομένης θα παραμείνει κλειστό, χωρίς, ωστόσο, να μπορεί να προσδιορίσει μέχρι πότε.

Όπως είπε “μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση πρέπει να τους μαζέψουμε, να μην είναι στους δρόμους” και πρόσθεσε πως “ Η προσφυγική κρίση είναι σαν σεισμός, πυρκαγιά και πλημμύρα ταυτόχρονα”, τονίζοντας έτσι την κρισιμότητα της κατάστασης.

“Κατά τη δική μου την άποψη το σύνορο στην Ειδομένη θα πρέπει να το θεωρούμε κλειστό. Αυτές οι χώρες παρά την πίεση που δέχτηκαν από το πρόεδρο της ΕΕ, από τον Σουλτς, από τον Γιούνκερ, από τη Μέρκελ, από τον Πάπα, από τον ΟΗΕ, από τον πρόεδρο του Ερυθρού Σταυρού -δεν υπάρχει σημαντικός άνθρωπος που να μην τους κατηγόρησε- επιμένουν”, υπογράμμισε σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της ΚΕΔΕ και πρόσθεσε:

“Δεν έχουμε λόγο να πιστεύουμε το αντίθετο. Να προετοιμαζόμαστε για τις συνέπειες αυτής της πράξης. Αυτό κάνουμε τώρα και για αυτό συζητάμε και με την ΚΕΔΕ και με την περιφέρεια”.

“Κάποιοι από αυτούς θα πρέπει να τύχουν μιας φιλοξενίας που αντιστοιχεί στο νομικό καθεστώς τους. Αυτή τη στιγμή το σχέδιο που υλοποιούμε είναι για μια πρόχειρη φιλοξενία. Αμέσως μετά αφού μαζευτούν από τους δρόμους θα υπάρξει μια μέριμνα για την καλύτερη φιλοξενία αυτών που νομικά τη δικαιούνται”, υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός.

Νωρίτερα, απευθυνόμενος στους περιφερειάρχες, ο κ. Μουζάλας τους κάλεσε να μην πανικοβάλλονται, καθώς όπως τους είπε «το πρόβλημα είναι διαχειρίσιμο”. Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι θα διανείμει 20.000 voucher για διαμονή-διατροφή των προσφύγων-μεταναστών.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ