ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στον ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν «σχεδιασμό» στη στάση Κοντονή

Στον ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν «σχεδιασμό» στη στάση Κοντονή
ΒΑΡΑΚΛΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Η συνεδρίαση της νομαρχιακής Ζακύνθου του ΣΥΡΙΖΑ θα σηματοδοτήσει και το τυπικό τέλος της σχέσης του Σταύρου Κοντονή με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στην πραγματικότητα ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης είναι ήδη εκτός κόμματος μετά την ανακοίνωση της Κουμουνδούρου στην οποία αναφερόταν ότι: «Το δικαίωμα να είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία το απεμπόλησε ο ίδιος από τη στιγμή που αποφάσισε να στραφεί κατά του κόμματος του όχι μόνο με ανυπόστατες κατηγορίες για τον ποινικό κώδικα που εκ των πραγμάτων ευνοούν την προπαγάνδα και τα fake news της ΝΔ, αλλά και με απαράδεκτους, συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς για συντρόφους του.»

Είχε προηγηθεί η δήλωση του κ. Κοντονή ότι παραιτείται από την Κεντρική Επιτροπή γιατί «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανταποκρίνεται πλέον στις ανάγκες της κοινωνίας». Η δήλωση συνοδεύτηκε από τη βαρύτατη αιχμή ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μέσα από τον νέο Ποινικό Κώδικα ελάφρυνε την ποινική μεταχείριση της Χρυσής Αυγής. Μετά την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κοντονής είπε ότι αποδέχεται τη διαγραφή του κι έκανε λόγο για «πασοκικές εκφράσεις» στην ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το κλίμα στην Κουμουνδούρου

Κανείς από τους πρώην συντρόφους του δεν αφήνει καν υπαινιγμό κατανόησης για τις επιλογές του κ. Κοντονή. Αντιθέτως, στελέχη όλων των τάσεων εκφράζουν την οργή τους για τον πρώην υπουργό. Μάλιστα όπως επισήμανε γνώστης των εσωκομματικών πραγμάτων "η καταδίκη του Κοντονή είναι ένα από τα λίγα πράγματα στα οποία συμφώνησαν όλοι το τελευταίο διάστημα". Σχετικά σχόλια έγιναν και στη χτεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, παρά το ότι η ατζέντα ήταν τα ελληνοτουρκικά. Το ζήτημα βέβαια δεν ήταν η παραίτηση του κ. Κοντονή από την Κεντρική Επιτροπή η οποία δεν εξέπληξε κανέναν, αφού εθεωρείτο προδιαγεγραμμένη. Όπως είπε στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στο CNN Greece, από όταν έπαψε να είναι υπουργός, στις λίγες δημόσιες εμφανίσεις του, ο Κοντονής περισσότερο έκανε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ παρά στη ΝΔ.

Το ηθικό ζήτημα

Για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δύο είναι τα ζητήματα που θεωρούν «ασυγχώρητα»:

Πρώτον, το ότι ο κ. Κοντονής υπαινίχθηκε κάποιου είδους «επιείκεια» του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στη Χρυσή Αυγή, δίνοντας «πάτημα» στη ΝΔ

Δεύτερον, το ότι έκανε τις δηλώσεις ενώ εκκρεμεί η απόφαση του δικαστηρίου για τους χρυσαυγίτες, κάτι που «αντικειμενικά» σπάει την πολιτική απομόνωσή τους.

Είναι χαρακτηριστικά όσα είπε στο CNN Greece κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ:

«Ο κ. Κοντονής επέλεξε με ψέματα να δώσει σωσίβιο στην ΝΔ. Επέλεξε μάλιστα να το κάνει την στιγμή που η τεράστια λαϊκή κινητοποίηση οδήγησε στην καταδίκη των νεοναζί και η ΝΔ επανέφερε την θεωρία των δύο άκρων. Σε αυτό τον δρόμο δεν μπορεί παρά να μείνει μόνος.»

Ο σχεδιασμός

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι στον ΣΥΡΙΖΑ δεν αποδίδουν τη στάση του κ. Κοντονή μόνο σε προσωπική πικρία. Πήγες του κόμματος κάνουν επίσης λόγο για ένταξη του πρώην υπουργού σε «σχεδιασμό για να προκληθεί ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ