ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ: Καλωσορίζουμε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

ΥΠΕΞ: Καλωσορίζουμε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στο Ναγκόρνο Καραμπάχ
INTIME

Η Ελλάδα καλωσορίζει τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαιτζάν, αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών με ανάρτησή του στο twitter.

«Οι διαπραγματεύσεις των συμπροέδρων της ομάδας Μινσκ στον ΟΑΣΕ πρέπει να επανεκκινήσουν άμεσα για την ειρηνική επίλυση της διαφοράς», επισημαίνει.

Αζερμπαϊτζάν και Αρμενία συμφώνησαν σε μια κατάπαυση του πυρός από τις 12:00 σήμερα Σάββατο μεσημέρι, τοπική ώρα, (11:00 ώρα Ελλάδας) στην περιοχή Ναγκόρνο Καραμπάχ, ανακοίνωσε η ρωσική διπλωματία μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις στην Μόσχα μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των δύο εμπόλεμων πλευρών και τη διαμεσολάβηση του Ρώσου ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας τόνισε ότι η εκεχειρία θα επιτρέψει «την ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου, άλλων ανθρώπων και των σορών όσων σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις...», σημειώνοντας πως η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού θα ενεργήσει μεσολαβητικά στην ανθρωπιστική επιχείρηση.

Το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία δεσμεύτηκαν επίσης «σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για την επίτευξη ταχείας ειρηνικής διευθέτησης» της σύγκρουσης με τη διαμεσολάβηση των συμπροέδρων της Ομάδας του Μινσκ, σημείωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, συμπληρώνοντας πως οι «συγκεκριμένες παράμετροι» για την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός θα συμφωνηθούν αργότερα.

Ανταπόκριση του απεσταλμένου του CNN Greece Κώστα Πλιάκου στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ:

Εν όψει της πολυαναμενόμενης συνάντησης των υπουργών εξωτερικών Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν στη Μόσχα θα περίμενε κανείς να περιοριστούν και οι βομβαρδισμοί στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Λίγο πριν την έναρξη της κατάπαυσης του πυρός στις 12:00 έχουν ενταθεί οι επιθέσεις στο μέτωπο κυρίως στο νότο του Ναγκόρνο Καραμπάχ από τις αζέρικες δυνάμεις με πυραύλους και drones.

Είναι οι τελευταίες προσπάθειες για την απόκτηση του ελέγχου σε όσο το δυνατό περισσότερες περιοχές πριν σιγήσουν τα όπλα.

Αρμενικές πηγές αναφέρουν ότι οι επιθέσεις αποκρούονται επιτυχώς, ενώ αντικρουόμενες πληροφορίες καταφθάνουν σχετικά με την πόλη Χαντρούτ που βρίσκεται στο νότο κοντά στα σύνορα με το Ιράν.

O ίδιος ο πρόεδρος του Αζερμπαιτζάν, Ιλχάν Αλίεφ, είπε ότι η πόλη κατελήφθη από το στρατό του Αζερμπαϊτζάν και στη συνέχεια βομβαρδίστηκε από τις αρμενικές δυνάμεις.

Οι Αρμένιοι από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι η πόλη εξακολουθεί να βρίσκεται στον έλεγχο των δυνάμεων του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Ωστόσο η χθεσινή μέρα, η 11η από την έναρξη των συγκρούσεων, είχε αρκετούς βομβαρδισμούς και οι σειρήνες ήχησαν αρκετές φορές μέσα στη μέρα στην άδεια πρωτεύουσα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, το Στεπανακέρτ.

Παρά το γεγονός μάλιστα ότι συμφωνήθηκε εκεχειρία στη Μόσχα σήμερα το πρωί οι σειρήνες ήχησαν και πάλι και ακούστηκαν εκρήξεις στο Στεπανακέρτ.

Η εκεχειρία συμφωνήθηκε για ανθρωπιστικούς λόγους σύμφωνα με το ανακοινωθέν κάτι που θεωρείτο πιθανό σύμφωνα με αρμενικές πηγές, αλλά το ερώτημα είναι τι θα γίνει μετά, αφού ολοκληρωθεί η ανταλλαγή αιχμαλώτων και νεκρών στρατιωτών από τις δύο πλευρές.

Το Στεπανακέρτ, το Σούσι και το Μαρτακέρτ, οι μεγαλύτερες πόλεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, εξακολουθούν να ζουν με το φόβο αν και οι κάτοικοι είναι πολύ περισσότερο προετοιμασμένοι και με τον παραμικρό ήχο σπεύδουν στα καταφύγια.

Στις επόμενες ώρες ο πρόεδρος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ θα δώσει συνέντευξη τύπου και να εξειδικεύσει τους όρους της συμφωνίας.

Η πρωτεύουσα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ εξακολουθεί να μοιάζει με πόλη φάντασμα, ελάχιστα αυτοκίνητα κυκλοφορούν και οι κάτοικοι είναι επιφυλακτικοί για το τι γίνει τις επόμενες μέρες και κυρίως αφού ολοκληρωθεί η ανταλλαγή αιχμάλωτων και νεκρών στρατιωτών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ