ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βαρύτατες κατηγορίες μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τη Χρυσή Αυγή

Βαρύτατες κατηγορίες μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τη Χρυσή Αυγή

Λίγες ώρες πριν ανακοινωθεί η απόφαση του δικαστηρίου για τα ελαφρυντικά των καταδικασμένων (πλέον) μελών της Χρυσής Αυγής, Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ ανταλλάσσουν βαρύτατες πολιτικές κατηγορίες για παλιότερη στήριξη της εγκληματικής οργάνωσης.

Μετά τις δηλώσεις Κοντονή για τον νέο Ποινικό Κώδικα και τις ποινές που προβλέπει για τη Χρυσή Αυγή, από χτες βράδυ ξεκίνησε νέος κύκλος σκληρής αντιπαράθεσης για το πρωτοσέλιδο της Αυγής της Κυριακής. Η εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ είχε κεντρικό τίτλο «Δεν είναι αθώοι», με φωτογραφία του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αντώνη Σαμαρά. Υπενθυμίζεται ότι το «Δεν είναι αθώοι» είναι το σύνθημα της καμπάνιας για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής.

Οργισμένη απάντηση

Οργισμένο ήταν το σχόλιο της Νέας Δημοκρατίας:

«Φυλακίστηκαν με κυβέρνηση Σαμαρά. Καταδικάστηκαν με κυβέρνηση Μητσοτάκη. Το δημοσιογραφικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ υιοθετώντας πρακτικές Γκέμπελς επιχειρεί να κάνει το άσπρο- μαύρο όταν ακόμη και πρώην υπουργοί τους καταγγέλλουν μεθοδεύσεις υπέρ της Χρυσής Αυγής. Για να βγουν από τη δεινή θέση καταφεύγουν στη λάσπη. Το μόνο που καταφέρνουν στον ΣΥΡΙΖΑ είναι να πείθουν όλο και περισσότερο ότι η θέση τους είναι στο περιθώριο».

Στη Νέα Δημοκρατία απάντησε η διεύθυνση της Αυγής:

«Οι εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που αρνήθηκαν να δείξουν αδιαφορία, απάθεια ή ανοχή απέναντι στο φασιστικό φαινόμενο, γνωρίζουν πολύ καλά ποιοι ήταν αυτοί που ξέπλυναν τους μαχαιροβγάλτες με τις αρβύλες, δικαιολόγησαν τα κίνητρα και τις ενέργειές τους, επιχείρησαν να τους ενσωματώσουν πολιτικά, τους χτύπησαν φιλικά στην πλάτη και τους αποκάλεσαν με τα μικρά τους ονόματα.

Γνωρίζουν ποιοι ήταν αυτοί που συνυπήρξαν και εξακολουθούν να συνυπάρχουν με την ΧΑ στα συλλαλητήρια του μίσους για το Μακεδονικό, και στα όργια βίας από τα οποία συνοδεύτηκαν, καθώς και στις ρατσιστικές κινητοποιήσεις κατά των προσφύγων. Δεν ήταν η Αριστερά με τον Κασιδιάρη στα συλλαλητήρια με τις περικεφαλαίες, ούτε με τον Λαγό στον Έβρο. Λιγότερο θράσος λοιπόν».

Πέτσας: Πρωτοσέλιδο-ντροπή

Σε πολύ υψηλούς τόνους ήταν και όσα είπε ο Στέλιος Πέτσας στον ΑΝΤ1:

«Είναι πραγματικά ντροπή να βλέπουμε σήμερα ένα τέτοιο πρωτοσέλιδο να απευθύνεται στον δημοκρατικό κόσμο, απέναντι στον πρώην Πρωθυπουργό, τον κ. Σαμαρά και τον νυν Πρωθυπουργό, τον κ. Μητσοτάκη, επί των ημερών των οποίων, πρώτον, παραπέμφθηκαν οι εκφραστές του νεοναζισμού στη Δικαιοσύνη και δεύτερον, καταδικάζονται από τη Δικαιοσύνη ως ένοχοι. Πραγματικά, είναι μία απαράδεκτη και δυστυχώς πολύ χαμηλού επιπέδου στιγμή για την "ΑΥΓΗ", η οποία είναι ένα ιστορικό έντυπο και πραγματικά λυπάμαι γι’ αυτό το πρωτοσέλιδο».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι:

«Σε κομβικά σημεία της νεότερης Ιστορίας της χώρας, ο ΣΥΡΙΖΑ ως Κυβέρνηση συνέπραξε με τη Χρυσή Αυγή σε πολλές περιπτώσεις. Όταν ήταν στην Αντιπολίτευση σύμπλευσε με τη Χρυσή Αυγή και τον κ. Κουβέλη για να ρίξει την Κυβέρνηση Σαμαρά. Αντιθέτως, ο κ. Δήμας είπε ότι δεν θέλει να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τις ψήφους της Χρυσής Αυγής. Στη συνέχεια όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν Κυβέρνηση χρησιμοποίησε ψήφους της Χρυσής Αυγής -για παράδειγμα στην περίπτωση του εκλογικού νόμου- και έλεγε ότι «δεν υπάρχουν ευπρόσδεκτες και μη ευπρόσδεκτες ψήφοι». Σε πολλές περιπτώσεις εργαλειοποίησε τη συμμετοχή της Χρυσής Αυγής σε επικοινωνιακά σόου, όπως στο Καστελόριζο. Και σε πολλές άλλες, ακόμη και μέχρι πρόσφατα, έκανε ό,τι μπορούσε για να μειώσει τις ποινές και να μην υπάρξει στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων. Κι όλα αυτά, προκειμένου να φτάσει η Χρυσή Αυγή μέχρι τις εκλογές του 2019, μήπως και μπορέσει να κόψει την αυτοδυναμία από τη Νέα Δημοκρατία».

Ανταπάντηση Ηλιόπουλου

Σε ανάλογο ύφος απάντησε στον Στέλιος Πέτσα ο Νάσος Ηλιόπουλος. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι:

«Με πρωτοφανή συντονισμό, η Ν.Δ. και οι καλοθελητές της λίστας Πέτσα προσπαθούν να συκοφαντήσουν την «Αυγή», την Αριστερά και τους κοινωνικούς αγώνες για σχέσεις με τους νεοναζί εγκληματίες. Φανερώνουν έτσι ότι το βασικό τους άγχος ποτέ δεν ήταν η καταδίκη των νεοναζί.

Δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς, όταν ο κ. Μητσοτάκης, εν μέσω της διεξαγωγής της δίκης, είχε χαρακτηριστικά πει "η Χ.Α. είναι σαν να μην υπάρχει" και είχε χρησιμοποιήσει ξανά τη θεωρία των δύο άκρων. Δήλωση για την οποία πανηγύριζαν οι υπόδικοι τότε νεοναζί. Δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό από τα συγκροτήματα που συστηματικά ξέπλεναν τους νεοναζί, με στημένα ρεπορτάζ για προστασία ηλικιωμένων στα ΑΤΜ».

Ο κ. Ηλιόπουλος προσέθεσε ότι:

«Η Ν.Δ., που βρέθηκε με τους νεοναζί στα συλλαλητήρια κατά της συμφωνίας των Πρεσπών, που λίγες μέρες πριν από την απόφαση διόρισε παράνομα την Ζαρούλια στη Βουλή και που ο γραμματέας της κυβέρνησης Σαμαρά συνομιλούσε με τους Χρυσαυγίτες, καλό θα ήταν να είναι πιο προσεκτική. Ο λαός έχει μνήμη και θυμάται ποιοι ξέπλεναν τους νεοναζί».

Η εξαιρετικά τοξική αντιπαράθεση αναμένεται να συνεχιστεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ