ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Oruc Reis: Νέα κλιμάκωση από την Άγκυρα «τορπιλίζει» τις διερευνητικές

Oruc Reis: Νέα κλιμάκωση από την Άγκυρα «τορπιλίζει» τις διερευνητικές
(AP Photo/Burhan Ozbilici)

Κλιμακώνει τις προκλήσεις η Τουρκία εναντίον τόσο της Λευκωσίας όσο και της Αθήνας, την ώρα που ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την έναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.

Αργά το βράδυ της Κυριακής, τουρκικά ΜΜΕ μετέδιδαν πως το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis βγαίνει και πάλι στη Μεσόγειο, συνοδευόμενο από τα πλοία υποστήριξης ATAMAN και CENGİZHAN.

Μάλιστα, η νέα παράνομη Navtex που εκδόθηκε φτάνει πολύ κοντά στα νότια παράλια του Καστελόριζου.

Tο Oruc Reis θα διεξάγει σεισμικές έρευνες από τις 12 Οκτωβρίου ώρα 6:00 UTC έως και τις 22 Οκτωβρίου, ώρα 20:59UTC νότια του Καστελόριζου.

O χάρτης με τις περιοχές που περικλείει η Navtex

Η Αθήνα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις

Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί τις κινήσεις του Ταγίπ Ερντογάν και επιμένει πως η Τουρκία πρέπει να αποδείξει την ειλικρίνεια των προθέσεων της, καθώς δεν μπορεί από τη μια να δηλώνει υπέρ του διαλόγου και από την άλλη να θέτει εμπόδια, δημιουργώντας νέες πηγές έντασης ή αναζωπυρώνοντας παλιότερες.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωσε πως οι διερευνητικές επαφές θα ξεκινήσουν μετά από τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 15-16 Οκτωβρίου.

Σχολιάζοντας το άνοιγμα της παραλίας στα Βαρώσια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως ο Τούρκος πρόεδρος έκανε αυτό ακριβώς που του είπε η ΕΕ να μην κάνει με το σημείο 18 των συμπερασμάτων της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής.

«Άρα εδώ θα βρει απέναντί του, όχι την Κύπρο, όχι την Ελλάδα αλλά ολόκληρη την Ευρώπη», τόνισε ο κ. Πέτσας, σημειώνοντας ότι είναι σαν να κοροϊδεύει η Τουρκία όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Πάντως η Άγκυρα συνεχίζει την προκλητική συμπεριφορά με τον
εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Χαμί Ακσόι να επιτίθεται στον Νίκο Δενδια, με αφορμή τις δηλώσεις του για τα Βαρώσια.

Ο Ακσόι χαρακτήρισε αβάσιμες τις δηλώσεις Δένδια, τονίζοντας πως:

«Οι διερευνητικές συνομιλίες σταμάτησαν το 2016 κατόπιν αιτήματος της Ελλάδας. Ο ισχυρισμός ότι για αυτό ευθύνεται η Τουρκία έχει ως στόχο να παραπλανήσει το κοινό».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα Βαρώσια, υπογραμμίζοντας πως:

«Είναι γελοίοι οι ισχυρισμοί ότι οι άνθρωποι που κολυμπούν στην περιοχή παραβιάζουν τη διεθνή ασφάλεια και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Ο Ακσόι επανέλαβε πως «οι απειλές και οι εκβιασμοί δεν θα λειτουργήσουν» και κατηγόρησε την ελληνική πλευρά για έλλειψη ειλικρίνειας, καθώς «αφενός, λέει ότι είναι έτοιμη να συζητήσει μαζί μας, και από την άλλη συνεχίζει να εμπλέκεται σε ενέργειες και δραστηριότητες που αυξάνουν την ένταση».

Σημειώνεται ότι ο Έλληνας ΥΠΕΞ είχε πει στην συνέντευξη του για τα Βαρώσια:

«Η απόφαση για μερικό άνοιγμα του παραλιακού μετώπου των Βαρωσίων, κατά κατάφωρη παράβαση των ψηφισμάτων του ΣΑΗΕ, αλλά και οι NAVTEX που εξέδωσαν για ασκήσεις ανήμερα την 28η Οκτωβρίου, κάθε άλλο παρά συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση.


Τέτοιου είδους προκλήσεις δυναμιτίζουν το κλίμα σε μία κρίσιμη περίοδο. Εμείς επιδιώκουμε τον διάλογο, ωστόσο η συνέχεια θα εξαρτηθεί από τις πράξεις της τουρκικής πλευράς. Αυτό είναι το μόνο σαφές και ξεκάθαρο κριτήριο, τόσο για εμάς όσο και για τους Ευρωπαίους εταίρους μας».

Σημειώνεται πως σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας θα μεταβεί στο Λουξεμβούργο προκειμένου να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο οποίο θα τεθούν επί τάπητος οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Κύπρο.

Όσο πλησιάζει η ώρα που θα ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές γίνεται ξεκάθαρο πως η Τουρκία επιδιώκει μέσω μιας παρελκυστικής πολιτικής να ανοίξει τη βεντάλια των θεμάτων που θα τεθούν υπό συζήτηση και να καταδείξει πως δεν κάνει βήμα πίσω από τις αξιώσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η συγκεκριμένη συμπεριφορά της Άγκυρας παραβιάζει την κόκκινη γραμμή που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση πως η μόνη διαφορά που τίθεται προς διαπραγμάτευση είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών.

Και δεν θεωρείται τυχαίο το γεγονός, οι νέες Navtex που εξέδωσε η Τουρκία για ασκήσεις με πραγματικά πυρά στο κεντρικό Αιγαίο και πέριξ του Καστελόριζου και της Ρόδου και μάλιστα τις ημέρες της εθνικής γιορτής της 28ης Οκτωβρίου.

Με την παραπάνω κίνηση η Άγκυρα αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία σε ελληνικά νησιά μέσω του αιτήματος της περί αποστρατιωτικοποίησης.

Η ελληνική πλευρά είναι ξεκάθαρη, με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια να τονίζει:

«Έχουμε καταστήσει σαφές ότι η επανέναρξη του διαλόγου θα γίνει στο σαφώς οριοθετημένο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών που διακόπηκαν με ευθύνη της Τουρκίας το 2016. Δηλαδή επί της μοναδικής μας διαφοράς: της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ».

Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση και του βουλευτή της ΝΔ, Αγγέλου Συρίγου πως η Τουρκία μπαίνει προσχηματικά στις διαπραγματεύσεις με σκοπό να τις τινάξει στον αέρα», υπογραμμίζοντας ότι θα είναι ιδανικό σενάριο για την Ελλάδα να καταλήξει στη Χάγη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ