ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα προκλητική δήλωση Ντονμέζ: Αν υπάρχει φυσικό αέριο, σίγουρα θα το βρούμε

Νέα προκλητική δήλωση Ντονμέζ: Αν υπάρχει φυσικό αέριο, σίγουρα θα το βρούμε
AP Photo / Lefteris Pitarakis

Για έρευνες στη Μεσόγειο αναχώρησε το Oruc Reis, αφού ολοκλήρωσε τις εργασίες συντήρησής του, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ.

Ο Τούρκος υπουργός προχώρησε στην παραπάνω δήλωση με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

Συγκεκριμένα, αναφέρει:

«Οι εργασίες συντήρησης του σεισμικού ερευνητικού σκάφους μας έχουν ολοκληρωθεί. Το πλοίο ξεκίνησε με σκοπό να κάνει την ακτινογραφία της Μεσογείου. Θα συνεχίσουμε να ερευνούμε, να σκάβουμε και να προστατεύουμε τα δικαιώματά μας. Αν υπάρχει (φυσικό αέριο), σίγουρα θα το βρούμε».

«Τορπιλίζει» η Τουρκία τις διερευνητικές

Την ώρα που ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την έναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Αθήνας και Άγκυραςη Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις εναντίον τόσο της Λευκωσίας όσο και της Αθήνας.

Αργά το βράδυ της Κυριακής, τουρκικά ΜΜΕ μετέδιδαν πως το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis βγαίνει και πάλι στη Μεσόγειο, συνοδευόμενο από τα πλοία υποστήριξης ATAMAN και CENGİZHAN.

Μάλιστα, η νέα παράνομη Navtex που εκδόθηκε φτάνει πολύ κοντά στα νότια παράλια του Καστελόριζου.

Tο Oruc Reis θα διεξάγει σεισμικές έρευνες από τις 12 Οκτωβρίου ώρα 6:00 UTC έως και τις 22 Οκτωβρίου, ώρα 20:59UTC νότια του Καστελόριζου.

Ελληνική αντί-Navtex

Με την έκδοση αντί-Navtex απάντησε η Ελλάδα στη νέα πρόκληση της Άγκυρας.

Η αντί-Navtex που εξέδωσε η Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού επισημαίνει ότι η τουρκική Navtex για έρευνες του Oruc Reis νοτίως του Καστελλόριζου «αφορά παράνομη δραστηριότητα σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας».

Ο σταθμός Ηρακλείου της Υδρογραφικής Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε ναυτική αναγγελλία τονίζοντας πως η τουρκική Navtex FA06-1262/20 εκδόθηκε από σταθμό (σ.σ. της Αττάλειας) που δεν έχει την αρμοδιότητα για την περιοχή του Καστελλόριζου. Στην περιοχή αυτή αρμοδιότητα έχει η Ελληνική Υπηρεσία, σημειώνεται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ