ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπορέλ για τουρκική Navtex: Αυτές οι ενέργειες οδηγούν σε κλιμάκωση

Μπορέλ για τουρκική Navtex: Αυτές οι ενέργειες οδηγούν σε κλιμάκωση
Jean-Christophe Verhaegen, Pool via AP

Ο Ζοζέπ Μπορέλ, ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, χαρακτήρισε λυπηρή την τουρκική Navtex.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, δήλωσε:

«Η νέα τουρκική Navtex είναι λυπηρή. Αυτές οι ενέργειες οδηγούν σε κλιμάκωση. Ακούσαμε από τον Έλληνα και τον Κύπριο συνάδελφο για τα τελευταία γεγονότα. Το άνοιγμα των Βαρωσίων υπονομεύει την κοινή εμπιστοσύνη. Η Τουρκία δεν πρέπει να έχει αρνητική συμπεριφορά η οποία δεν οδηγεί σε αποκλιμάκωση.»

Διαφιλονικούμενα νερά

Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ κληθείς να σχολιάσει τις κινήσεις της Άγκυρας, δήλωσε:

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έλαβε γνώση από την ανακοίνωση της Τουρκίας για εκ νέου διερευνητικές δραστηριότητες στην ανατολική Μεσόγειο και, αν πράγματι υπάρξουν εξερευνήσεις σε αυτή την διαφιλονικούμενη θαλάσσια περιοχή, αυτό θα ήταν πολύ λυπηρό και από την δική μας σκοπιά και μη συνετό βήμα, το οποίο θα έριχνε πίσω τις προσπάθειες για αποκλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο και θα ήταν σίγουρα κάθε άλλο παρά βοηθητικό για την περαιτέρω εξέλιξη των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας, όπως τις εξέτασε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την περασμένη εβδομάδα.»

Σε ερώτηση για το αν στην ατζέντα του προσεχούς Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα περιλαμβάνεται το θέμα κυρώσεων σε βάρος της 'Άγκυρας, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, ο κ. Ζάιμπερτ απάντησε «Αν υπάρξει εξερεύνηση, αυτό θα ήταν κάθε άλλο παρά βοηθητικό για την περαιτέρω εξέλιξη των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας. Και μια τέτοια περαιτέρω εξέλιξη το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την εξέτασε στα Συμπεράσματά του. Πέρα από αυτό δεν θέλω να κάνω εδώ τώρα εικασίες».

Προηγουμένως η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία 'Αντεμπαρ είχε ανακοινώσει επίσκεψη, αύριο, του Χάικο Μάας στην Ελλάδα και στην Κύπρο, για συνομιλίες με την ελληνική και την κυπριακή ηγεσία, με αντικείμενο την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο. Ο κ. Μάας δεν θα επισκεφτεί την Τουρκία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ