ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Oruc Reis: Προκαλεί το τουρκικό ΥΠΕΞ - «Εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας οι έρευνες»

Oruc Reis: Προκαλεί το τουρκικό ΥΠΕΞ - «Εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας οι έρευνες»
AP Photo / Fatih Aktas

Νέα «εμπρηστική» ανακοίνωση, με αφορμή τη νέα έξοδο του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis για έρευνες κοντά στο Καστελόριζο, εξέδωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, καταγγέλλοντας την Ελλάδα για «μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς». 

Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ επιβεβαιώνει το νέο απόπλου του ερευνητικού σκάφους και σημειώνει: «Το σκάφος μας, το Oruc Reis ξεκίνησε τις σεισμικές ερευνητικές του δραστηριότητες από εκεί που είχε σταματήσει, έπειτα από ένα μήνα και πλέον που διήρκεσαν οι διαδικασίες συντήρησης και επισκευής του. Οι έρευνες αυτές, οι οποίες θα διαρκέσουν έως και τις 22 Οκτωβρίου 2020 πραγματοποιούνται εξ ολοκλήρου εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, 15 χιλιόμετρα από το κοντινότερο χερσαίο σημείο της Τουρκίας και 425 χιλιόμετρα μακριά από την ελληνική ηπειρωτική χώρα».

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

Παράλληλα, η Άγκυρα κατηγορεί την Ελλάδα για «απαράδεκτες και μαξιμαλιστικές αξιώσεις» και αναφέρει σχετικά:

«Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών επανέλαβε τις ενστάσεις του επί του θέματος σήμερα, διατυπώνοντας αβάσιμες αξιώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Διεθνές Δίκαιο. Είναι απαράδεκτη η όποια ένσταση έναντι της χώρας μας - η οποία διαθέτει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο – να διεξάγει έρευνες 15 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική χώρα. Η ένταση αυτή εδράζεται στους μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς της Ελλάδας περί της θάλασσιας δικαιοδοσίας, η οποία ενσωματώνεται στο Χάρτη της Σεβίλλης. Ωστόσο, έχει ανακοινωθεί δημόσια τόσο από την ΕΕ όσο και από τις ΗΠΑ ότι ο Χάρτης της Σεβίλλης δεν ισχύει».

Καταλήγει δε η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών:

«Όπως ισχυρίζεται η Ελλάδα, το γεγονός ότι το νησί του Καστελόριζου δημιουργεί επιφάνεια 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων θαλάσσιου χώρου δεν συνάδει ούτε με το Διεθνές Δίκαιο ούτε με τις αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου. Στην πραγματικότητα, η ελληνική πλευρά γνωρίζει πολύ καλά ότι οι αξιώσεις αυτού του είδους είναι μαξιμαλιστικές. Αναμένουμε από την Ελλάδα να αποσύρει αυτούς τους μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς που αντιτίθενται στο Διεθνές Δίκαιο και ενσωματώνονται στο Χάρτη της Σεβίλλης και να σταματήσει τις ασκήσεις και στρατιωτικές δραστηριότητες που αυξάνουν την ένταση στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο και να εισέλθει σε έναν ειλικρινή διάλογο μαζί μας, ειδικά στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ