ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρυσή Αυγή: Βολές Μητσοτάκη – Αντεπίθεση ΣΥΡΙΖΑ

Χρυσή Αυγή: Βολές Μητσοτάκη – Αντεπίθεση ΣΥΡΙΖΑ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Η κόντρα των δύο κόμματών εξουσίας για τo ποιος κάλυπτε τη Χρυσή Αυγή, συνεχίζεται χωρίς να δείχνει σημεία ύφεσης

Στο ζήτημα αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στα Νέα στον Γιάννη Πρετεντέρη. Αναφορικά με τον Ποινικό Κώδικα, ο πρωθυπουργός επισήμανε:

«Ήτανε ακριβώς λίγες μέρες μετά τις ευρωεκλογές και λίγο πριν από τις εθνικές κάλπες. Είχαμε τονίσει ότι υπήρξε τότε μια ακατανόητη βιασύνη. Βεβαίως, είχαμε πει ότι πολλές από τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα κινούνταν προς τη σωστή κατεύθυνση. Αλλά είχαμε εκφράσει σοβαρότατη επιφύλαξη, επειδή γνωρίζετε ότι ο διάβολος κρύβεται στη λεπτομέρεια, σε κάποιες διατάξεις που δημιουργούσαν εύλογα ερωτηματικά.

»Εγώ νομικός δεν είμαι, αλλά ξέρετε πως έστω και μια μέρα να ισχύσει ο Ποινικός Κώδικας, υπερισχύει η ευμενέστερη διάταξη για τον κατηγορούμενο. Άρα και να άλλαζε ο Ποινικός Κώδικας εκ των υστέρων, δεν θα είχε αλλάξει τίποτα. Αλλά αυτό είναι ζήτημα το οποίο αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν αφορά εμένα. Εγώ κρατώ την ενότητα του πολιτικού κόσμου απέναντι στη Χρυσή Αυγή».

Χυδαίο πρωτοσέλιδο

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε χυδαίο το πρωτοσέλιδο της Κυριακάτικης Αυγής. Συγκεκριμένα, είπε:

«Σε ένα επίπεδο δεν σας κρύβω ότι με ενοχλεί η σπουδή με την οποία κάποιοι έσπευσαν να εκμεταλλευτούν πολιτικά αυτή τη δίκη. Κορυφαίο παράδειγμα το χυδαίο πρωτοσέλιδο της «Αυγής», που δείχνει τον πανικό κι αν θέλετε την πολιτική ένδεια του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως θα ήθελα πραγματικά να κρατήσουμε τη νίκη της δημοκρατίας. Οι δημοκρατικοί πολίτες γυρίζουν την πλάτη σε τέτοιες συμπεριφορές.»

Αποκάλυψη Ρουπακιώτη

Από την άλλη μεριά, ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε την αντεπίθεσή του χρησιμοποιώντας δηλώσεις του Αντώνη Ρουπακιώτη και του Θανάση Καμπαγιάννη. Ο Αντώνης Ρουπακιώτης, υπουργός Δικαιοσύνης επί κυβέρνησης Σαμαρά, δήλωσε στο Open ότι ενώ είχε ετοιμάσει το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο το οποίος θα μπορούσε «να τυλίξει τη Χρυσή Αυγή», το Μαξίμου έβαλε «stop» στην προσπάθεια. Τελικά το νομοσχέδιο ψηφίστηκε το 2014, αφού ο Παύλος Φύσσας είχε δολοφονηθεί από τον Ρουπακιά και το τάγμα εφόδου της Νίκαιας.

Καμπαγιάννης: Υποκρισία ΝΔ

Ο δικηγόρος Θανάσης Καμπαγιάννης, συνήγορος Πολιτικής Αγωγή στη δίκη της Χρυσής Αυγής, έκανε λόγο για υποκρισία της Νέας Δημοκρατίας, αφού, όπως υποστήριξε:

«Οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής του Κομμουνιστικού Κόμματος κλήτευσαν, ως μάρτυρες, βουλευτές από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, με προφανή σκοπό να επαναβεβαιώσουν όλα όσα είχαν ειπωθεί στην προδικασία για τον ναζιστικό και εγκληματικό χαρακτήρα του συγκεκριμένου μορφώματος. Πράγματι, οι μάρτυρες προσήλθαν και κατέθεσαν. Όχι όμως όλοι. Το μοναδικό κόμμα που δεν προσήλθε στη διάρκεια της δίκης ήταν η Νέα Δημοκρατία.»

Έκθετη η ΝΔ

Ο Νάσος Ηλιόπουλος σχολιάζοντας τις δηλώσεις Ρουπακιώτη και Καμπαγιάννη, κάλεσε τη ΝΔ να απαντήσει στις δηλώσεις Ρουπακιώτη και Καμπαγιάννη. Υπογράμμισε δε ότι:

«Η σημερινή απόφαση για την άρνηση κάθε ελαφρυντικού στους νεοναζί αποτελεί άλλη μία απάντηση στα ψέματα και τη λάσπη της Ν.Δ. για τον ποινικό κώδικα που θα «έριχνε στα μαλακά» τη Χρυσή Αυγή. Η μικροπολιτική αντιπαράθεση, τα ψέματα και η θεωρία των δύο άκρων που επέλεξε να επιστρατεύσει τις τελευταίες μέρες η Ν.Δ. δεν μπορούν να κρύψουν ούτε τον πανικό της, ούτε τις ευθύνες της για το ξέπλυμα των νεοναζί.»

Αντιπερισπασμός ΣΥΡΙΖΑ

Η Νέα Δημοκρατία στην απάντησή της έκανε λόγια για αντιπερισπασμό ΣΥΡΙΖΑ:

«Καταλαβαίνουμε τις προσπάθειες αντιπερισπασμού του ΣΥΡΙΖΑ, όμως η ιστορία δεν αλλάζει. Επι κυβέρνησης ΝΔ με Πρωθυπουργό τον Α.Σαμαρά, η Χρυσή Αυγή οδηγήθηκε στη δικαιοσύνη και τα επιτελικά στελέχη της στη φυλακή. Τα υπόλοιπα είναι λόγια του αέρα.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ