ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποκάλυψη Μπορέλ: Συνομιλία Σουρανή-Καλίν λίγες ώρες πριν την τουρκική Navtex

Αποκάλυψη Μπορέλ: Συνομιλία Σουρανή-Καλίν λίγες ώρες πριν την τουρκική Navtex
Jean-Christophe Verhaegen, Pool via AP

Σε μια αποκάλυψη που δίνει διαφορετικό χρώμα στη νέα ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, προχώρησε σήμερα ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική δήλωσε ότι: «Η τελευταία ανακοίνωση της Τουρκίας για τη Navtex, η οποία επηρεάζει τις θαλάσσιες ζώνες της Ελλάδας και της Κύπρου, είναι λυπηρή. Αυτό θα οδηγήσει σε νέες εντάσεις αντί να συμβάλει στις προσπάθειες αποκλιμάκωσης που ζητήσαμε στο τελευταίο Συμβούλιο της ΕΕ. Θα συνεχίσουμε να τις ζητάμε.»

Ο Ζοζέπ Μπορέλ είπε ακόμα ότι: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει ήδη ασχοληθεί με το θέμα των σχέσεων ΕΕ -Τουρκίας. Στο Συμβούλιο που θα γίνει αυτήν την εβδομάδα θα συζητηθούν οι πρόσφατες εξελίξεις. Εναπόκειται στο Συμβούλιο να αποφασίσει για το πώς θα αντιδράσει σε αυτό. Στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφασίστηκε πως έως το τέλος του τρέχοντος έτους θα υπάρξει πλήρης αξιολόγηση της σχέσης της ΕΕ με την Τουρκία. Tα τελευταία νέα σχετικά με τη νέα Navtex θα εξεταστούν από το Συμβούλιο της ΕΕ αυτήν την εβδομάδα.»

Η προπαρασκευαστική συνομιλία

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας, ο κ. Μπορέλ έδωσε την εξής απάντηση:

«Δεν γνωρίζω πότε θα ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές. Ξέρω ότι οι συνομιλίες βρίσκονται σε προπαρασκευαστική διαδικασία και ότι διεξάγονται σε επίπεδο διπλωματικών συμβούλων. Δεν έχουν ξεκινήσει επίσημα. Αλλά ξέρω ότι, τουλάχιστον χθες έγιναν προπαρασκευαστικές συνομιλίες. Aναρωτιέμαι τι θα συμβεί μετά από την ανακοίνωση της Τουρκίας για τη Navtex. Δεν πρόκειται να βοηθήσει σίγουρα. Ας ελπίσουμε ότι θα συνεχιστεί παρά το γεγονός αυτό.»

Τα ερωτήματα

Είναι γνωστό ότι η προπαρασκευαστική διαδικασία σε επίπεδο διπλωματικών συμβούλων, γίνεται από την Ελένη Σουρανή, διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, και τον Ιμπαχίμ Καλίν, εκπρόσωπο της τουρκικής Προεδρίας. Επομένως, αυτοί είναι που είχαν χτες την κατά Μπορέλ «προπαρασκευαστική συνομιλία».

Είναι προφανές ότι η συγκεκριμένη συνομιλία αποκτά άλλη σημασία από τη στιγμή που λίγες ώρες αργότερα η Τουρκία έβγαλε τη νέα Navtex που φέρνει το Oruc Reis 6,5 μίλια από το σύμπλεγμα του Καστελόριζου. Υπενθυμίζεται ότι η Navtex ανακοινώθηκε στις 12 το βράδυ. Αν η συνομιλία έγινε «χτες» όπως λέει ο Μπορέλ, μεσολάβησαν μόλις κάποιες ώρες.

Τα ερωτήματα είναι προφανή:

-Ισχύουν όσα δήλωσε ο κ. Μπορέλ;

-Αν ισχύουν, ενημέρωσε ο κ. Καλίν την κ. Σουρανή ότι επίκειται νέα Navtex κι έξοδος του Oruc Reis;

-Συνέβη κάτι στη συνομιλία που οδήγησε τις διαπραγματεύσεις σε κατάρρευση κι έδωσε νέο έναυσμα στην ένταση;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ