ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέτσας: Δεν πάμε σε διερευνητικές με το Oruc Reis στην περιοχή

Πέτσας: Δεν πάμε σε διερευνητικές με το Oruc Reis στην περιοχή
INTIME/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Δεν θα υπάρξουν διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας όσο το Oruc Reis υπάρχει στην περιοχή, ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

«Όσο υπάρχει το Oruc Reis στην περιοχή δεν πρόκειται να πάμε σε διερευνητικές επαφές με την Τουρκία», δήλωσε συγκεκριμένα.

Επίσης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, υπογράμμισε ότι -όπως δήλωσε και ο πρωθυπουργός στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου Σαρλ Μισέλ κατά τη χθεσινή επικοινωνία τους- «θα ζητήσουμε να συζητηθεί στην Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη και την Παρασκευή το ζήτημα της Τουρκίας, καθώς δεν αποδεικνύει συνέπεια και συνεχεία στις πράξεις της».

Διαβάστε επίσης: Κυβερνητικές πηγές: Διάλογος με το Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα δεν γίνεται

Νωρίτερα, κυβερνητικοί κύκλοι ξεκαθάριζαν στο CNN Greece πως παρότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ξεκινήσει τις διερευνητικές επαφές, ωστόσο αυτό δεν μπορεί να συμβεί, όσο το Oruc Reis βρίσκεται εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

«Διάλογος με το Oruc Reis να συνεχίζει τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν καθίσταται δυνατός», επισημαίνουν παράγοντες του Μαξίμου.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές δήλωσαν στο CNN Greece πως η ελληνική πλευρά παραμένει ανοιχτή σε οποιοδήποτε διάλογο υπό την προϋπόθεση ότι Τουρκία θα δείξει συνέπεια και θα σταματήσει τις προκλήσεις.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, για την Ελλάδα είναι επωφελές να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές, καθώς βάσει των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το μοναδικό θέμα που θα τεθεί επί τάπητος είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο, η Άγκυρα επιχειρεί να τορπιλίσει τη σχετική διαδικασία, καθώς βασική της επιδίωξη είναι να διευρύνει την ατζέντα των θεμάτων κάτι το οποίο έρχεται σε αντίθεση με ό,τι αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σχετικά με τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση, αναμένεται να τα αναπτύξει ο ίδιος ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση του με τον Γερμανό ΥΠΕΞ, Χάικο Μαας, σήμερα το απόγευμα.

Κοντά στο Καστελόριζο το τουρκικό ερευνητικό

Το Oruc Reis βρίσκεται περί τα 35 ναυτικά μίλια νότια του Καστελόριζου.

Υπενθυμίζεται πως το τουρκικό ερευνητικό απέπλευσε χθες από το λιμάνι της Αττάλειας, συνοδευόμενο από τουρκικά πολεμικά πλοία, και για αρκετές ώρες είχε κλειστό το σύστημα γεωγραφικού εντοπισμού του.

Πηγή: Marine Traffic

ΔΗΜΟΦΙΛΗ