ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η Τουρκία να σταματήσει τις προσχεδιασμένες προκλήσεις

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η Τουρκία να σταματήσει τις προσχεδιασμένες προκλήσεις

Σε παρέμβαση για την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Navtex για έρευνες κοντά στο Καστελόριζο προχώρησε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τονίζοντας ότι η Τουρκία υποδαυλίζει την ένταση στην περιοχή. 

«Οι ΗΠΑ αποδοκιμάζουν την ανακοίνωση της Τουρκίας την 11η Οκτωβρίου για νέες έρευνες σε περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου την οποία διεκδικεί και η Ελλάδα» αναφέρει η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που παράλληλα υπογραμμίζει ότι η τουρκική αυτή κίνηση αυξάνει μονομερώς τις εντάσεις στην περιοχή και εσκεμμένα περιπλέκει τη συνέχιση των διερευνητικών επαφών μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας.

«Οι πιέσεις, οι απειλές, ο εκφοβισμός και η στρατιωτική δραστηριότητα δεν θα επιλύσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Προτρέπουμε την Τουρκία να σταματήσει αυτή την προσχεδιασμένη πρόκληση και να ξεκινήσει άμεσα τις διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα. Οι μονομερείς ενέργειες δεν μπορούν να χτίσουν εμπιστοσύνη και δεν θα φέρουν μακροπρόθεσμη λύση» τονίζει επίσης η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Το αυστηρό αυτό μήνυμα των ΗΠΑ έρχεται ενώ το Oruc Reis βρίσκεται πλέον κοντά στο Καστελόριζο, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Υπενθυμίζεται πως το τουρκικό ερευνητικό απέπλευσε χθες από το λιμάνι της Αττάλειας, συνοδευόμενο από τουρκικά πολεμικά πλοία, και για αρκετές ώρες είχε κλειστό το σύστημα γεωγραφικού εντοπισμού του.

Προειδοποίηση και από το Βερολίνο

«Να βάλει τέλος στο παιχνίδι εναλλαγής μεταξύ αποκλιμάκωσης και πρόκλησης» και «να μην κλείσει και πάλι με μονομερή μέτρα το παράθυρο διαλόγου με την Ελλάδα», κάλεσε την Τουρκία ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, επισημαίνοντας ότι ταξιδεύει σήμερα στην Αθήνα και στην Λευκωσία προκειμένου να διαβεβαιώσει τις δύο κυβερνήσεις για την αλληλεγγύη της Γερμανίας.

Προειδοποίησε μάλιστα την Άγκυρα, ότι εάν πραγματοποιήσει όσα ανακοίνωσε με την τελευταία NAVTEX, αυτό θα αποτελούσε «μεγάλη οπισθοδρόμηση» στις σχέσεις της με την Ε.Ε.

«Η Κύπρος και η Ελλάδα είναι εταίροι μας στην ΕΕ. Γι' αυτό μεταβαίνω σήμερα στη Λευκωσία και στην Αθήνα, προκειμένου να διαβεβαιώσω τους ομολόγους μου για την πλήρη αλληλεγγύη μας, στο πλαίσιο και του τρέχοντος ρόλου μας ως προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε.», ανέφερε ο κ. Μάας πριν αναχωρήσει από το Βερολίνο, τονίζοντας ότι «η γεωγραφία στην Ανατολική Μεσόγειο δεν θα αλλάξει» και η Τουρκία θα παραμείνει γείτονας της Ελλάδας και της Κύπρου.

«Γι' αυτό και όλες οι πλευρές πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται για μια συνετή σχέση γειτονίας. Αυτό προϋποθέτει ειλικρινή προσπάθεια από όλες τις πλευρές. Οι διερευνητικές συνομιλίες μπορούν να οδηγήσουν στον στόχο μόνον αν επικρατεί εποικοδομητική ατμόσφαιρα», συνέχισε ο Γερμανός υπουργός, για να τονίσει:

«Γι' αυτό και απευθύνουμε έκκληση στην Τουρκία να μην κλείσει και πάλι με μονομερή μέτρα το παράθυρο διαλόγου με την Ελλάδα, το οποίο μόλις άνοιξε. Η 'Αγκυρα πρέπει να βάλει τέλος στο παιχνίδι της εναλλαγής μεταξύ αποκλιμάκωσης και πρόκλησης, εάν η κυβέρνησή της ενδιαφέρεται για συνομιλίες -όπως έχει επανειλημμένα διαβεβαιώσει».

Καταλήγοντας, ο Χάικο Μάας προειδοποίησε ότι «σε περίπτωση που πραγματοποιηθούν εκ νέου έρευνες της Τουρκίας για φυσικό αέριο στις διαφιλονικούμενες θαλάσσιες περιοχές στην ανατολική Μεσόγειο, αυτό θα αποτελούσε μεγάλη οπισθοδρόμηση για τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης - και μαζί για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων Ε.Ε. - Τουρκίας, όπως την αποφάσισε το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ