ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η Τουρκία να ανακαλέσει την απόφαση για τα Βαρώσια

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η Τουρκία να ανακαλέσει την απόφαση για τα Βαρώσια

Διπλό μήνυμα έστειλε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς την Τουρκία ότι υποδαυλίζει την ένταση στην περιοχή. Απαντώντας σε ερώτηση Ελλήνων ανταποκριτών εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε την Τουρκία να ανακαλέσει την απόφαση για τα Βαρώσια.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία της Ουάσιγκτον για τη συγκεκριμένη ενέργεια, την οποία χαρακτήρισε ως ένα προκλητικό και αντιπαραγωγικό βήμα που υπονομεύει την επανέναρξη των συνομιλιών.

«Οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθιά για τη μονομερή απόφαση να ανοίξουν εκ νέου τα Βαρώσια και ζητούν την ανάκληση αυτής της απόφασης. Το άνοιγμα των Βαρωσίων είναι ασυμβίβαστο με τις αποφάσεις 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, είναι προκλητικό και αντιπαραγωγικό για την επανέναρξη των συνομιλιών», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Παράλληλα επισήμανε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις προσπάθειες για την αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο και συνεχίζουν να απαιτούν διάλογο και σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, ενώ διατύπωσε και την πάγια αμερικανική θέση για το Κυπριακό.

«Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν έναν ολοκληρωμένο διακανονισμό για την επανένωση του νησιού στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, η οποία θα ωφελήσει όλους τους Κύπριους, καθώς και την ευρύτερη περιοχή».

Νωρίτερα, σε ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε:

«Οι ΗΠΑ αποδοκιμάζουν την ανακοίνωση της Τουρκίας την 11η Οκτωβρίου για νέες έρευνες σε περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου την οποία διεκδικεί και η Ελλάδα» αναφέρει η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που παράλληλα υπογραμμίζει ότι η τουρκική αυτή κίνηση αυξάνει μονομερώς τις εντάσεις στην περιοχή και εσκεμμένα περιπλέκει τη συνέχιση των διερευνητικών επαφών μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας.

«Οι πιέσεις, οι απειλές, ο εκφοβισμός και η στρατιωτική δραστηριότητα δεν θα επιλύσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Προτρέπουμε την Τουρκία να σταματήσει αυτή την προσχεδιασμένη πρόκληση και να ξεκινήσει άμεσα τις διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα. Οι μονομερείς ενέργειες δεν μπορούν να χτίσουν εμπιστοσύνη και δεν θα φέρουν μακροπρόθεσμη λύση» τονίζει επίσης η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Το αυστηρό αυτό μήνυμα των ΗΠΑ έρχεται ενώ το Oruc Reis βρίσκεται πλέον κοντά στο Καστελόριζο, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Υπενθυμίζεται πως το τουρκικό ερευνητικό απέπλευσε χθες από το λιμάνι της Αττάλειας, συνοδευόμενο από τουρκικά πολεμικά πλοία, και για αρκετές ώρες είχε κλειστό το σύστημα γεωγραφικού εντοπισμού του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ